Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Σαμαράς: Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει. Θα τελειώσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο

samarassinbryxelles

Από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την επιστροφή στην κανονικότητα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του Μνημονίου για το πώς θα προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση στην επόμενη φάση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, τίποτα δεν έχει κλείσει».
Ακόμη ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε συναίνεση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα: «Θα ήταν ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε μια συναίνεση από την αντιπολίτευση σε αυτήν την προσπάθεια. Καλώ τους πάντες να επιδείξουν συναίνεση σε αυτήν την προσπάθεια μας».
Τέλος, σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν καθυστερήσεις και «Θα τελειώσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο».
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκπροσώπησε και την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις αυστηρές συστάσεις της ΕΕ στην Τουρκία: “Πρόκειται για σημαντική απόφαση. Η Ε.Ε καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου”, είπε.
Στο περιθώριο των επαφών του στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αλλά και με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους για το σχέδιο της Ελλάδας και για την έξοδο από το μνημόνιο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης να καταβάλουν προσπάθειες που θα συνδυάζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μια επιστροφή στην ύφεση».
«Το 2011-12 αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ καταβάλλοντας κοινή προσπάθεια. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε και πάλι στις κοινές δράσεις ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση» υπογράμμισε ο Ντράγκι.

ysterografa.gr