Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η Χίλαρι (σχεδόν) ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της

Hillary-Clinton-Iowa

Twitter@EmOikonomidis
Δεν έπαψε ποτέ να είναι πολιτικό ον. Έστω κι αν μοιάζει να την κυνηγάει μια κατάρα που την εμποδίζει να φτάσει στο “ανώτατο αξίωμα όλων”. Η Χίλαρι Κλίντον ωστόσο δείχνει αποφασισμένη να το παλέψει. Αυτό δηλαδή ακριβώς που… φοβόταν ο πλανήτης.
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση των Δημοκρατικών στην Αϊόβα, για τη στήριξη του Γερουσιαστή του κόμματος Τομ Χάρκιν, ενόψει των Ενδιάμεσων Εκλογών των ΗΠΑ για Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, η Χίλαρι Κλίντον… σχεδόν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2016.
“Υπάρχει και εκείνο το άλλο θέμα, που όλοι ξέρετε. Με απασχολεί πολύ. Δεν πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένα κι άλλα χρόνια”, ήταν μια αποστροφή του λόγου της. Η ομιλία της ωστόσο ήταν γεμάτη… υπονοούμενα. “Αϊόβα επέστρεψα… Ενθουσιάζομαι κι εγώ, όπως και εσείς, για τις προεδρικές προεκλογικές εκστρατείες… Ποτέ να μην το βάζετε κάτω. Να σηκώνεστε και πάλι στα πόδια σας, κάθε φορά που πέφτετε”, ήταν μερικές από τις φράσεις της ομιλίας της Χίλαρι Κλίντον που… χτύπησαν καμπανάκι για τους πολιτικούς αναλυτές.
Η άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εκφώνησε την ομιλία της παρουσία του συζύγου της και πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ενώ φρόντισε να της προσδώσει ανθρώπινο τόνο, αναφερόμενη στην εγκυμοσύνη της κόρης της Τσέλσι, και στην προοπτική να γίνει σύντομα γιαγιά.
Η Χίλαρι Κλίντον θεωρείται το απόλυτο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, ακόμη ωστόσο δεν έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις της. Παρά τη σημαντική δημοφιλία της, η παρουσία της εξακολουθεί να ξυπνάει αντανακλαστικά αντίδρασης σε μεγάλα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας, καθώς και σε κρίσιμες μάζες της κοινωνικής βάσης των Δημοκρατικών, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.
Το 2008 την πρόλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, για να επικρατήσει στη συνέχεια σε παναμερικανικό επίπεδο απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν.
Σημείωση: “Τότε”, είχε ηττηθεί στην Αϊόβα, που ούτε χθες την υποδέχτηκε με… ανοιχτή αγκαλιά.

ysterografa.gr