Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Μέρκελ: Δεν συζητήσαμε με τον Σαμαρά για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα - Ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί για τους Έλληνες – Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετη χρηματοδότηση

sammerkel

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης της πολιτικής που ασκεί η Αθήνα στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεών της, από τη στιγμή που αποτυπώνεται απτή πρόοδος στα δημοσιονομικά μεγέθη, παρουσίασε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Βερολίνο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, και μετά την ολοκλήρωσή της οι δυο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων των δυο ηγετών:

Μέρκελ: Δεν συζητήσαμε τίποτα για πρόωρες εκλογές και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Σαμαράς κυβερνάει την Ελλάδα με αποφασιστικότητα.

Σαμαράς: Θέλουμε μια Ελλάδα περήφανη, που να κοιτάζει μπροστά, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση.
Δεν δέχομαι τον όρο “διαζύγιο” με το ΔΝΤ. Έχουμε μια συνεργασία που δεν υπήρξε εύκολη.
Προπύργιο σταθερότητας η Ελλάδα, ενώ στο παρελθόν είχαμε θεωρηθεί αδύναμος κρίκος.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.
Η Ελλάδα είναι όρθια, στα πόδια της. Περιμένουμε μια τελική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να φύγουν και τα τελευταία εμπόδια. Δεν υπάρχει γυρισμός στις πολιτικές που μας οδήγησαν στα ελλείμματα.  Έχουμε ανάγκη από κάποιες στιγμές ανάσας. Κατά τη δική μας άποψη, δεν απαιτείται καινούριο πρόγραμμα.Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, η Ελλάδα ωστόσο αφήνει την κρίση πίσω της. Παρά τη λιτότητα, καταφέραμε να βγούμε από την ύφεση. Βγήκαμε στις αγορές δυο χρόνια νωρίτερα από ό, τι προέβλεπε το πρόγραμμα. Πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα έναν χρόνο πριν από τις προβλέψεις του προγράμματος.

Μέρκελ: Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να σας στηρίξουμε.
Ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί για τους Έλληνες. Ανάπτυξη μόνο με τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαπιστώνουμε θετική πρόοδο, και είμαστε σίγουροι ότι θα ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα. Η Ελλάδα δίνει πλέον πολύ θετικά μηνύματα”.