Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Του Βλάση Τσιώτου


Βλάσης ΤσιώτοςΕπειδή πολλοί φίλοι το ζητούν ας δούμε μια συνοπτική παρουσίαση της περιβαλλοντικής μελέτης για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου.
Η Πελοπόννησος λοιπόν χωρίζεται σε 3 υποενότητες. Υποενότητα 1 η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Κορινθίας Αργολίδας και τον μισό νομό Αρκαδίας, Υποενότητα 2 η οποία περιλαμβάνει τον νομό Μεσσηνίας και τον μισό νομό Αρκαδίας και Υποενότητα 3 η οποία περιλαμβάνει τον νομό Λακωνίας.
Συνολικά το έργο προβλέπει σε όλη την Πελοπόννησο 3 θέσεις ΜΕΑ( Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων) μαζί με τους αντίστοιχους ΧΥΤΥ( Χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), 2 ΣΜΑ( Σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων) και 3 Μονάδες μεταβατικής λειτουργίας ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ. Άρα δεν προβλέπεται από την μελέτη να γίνει ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου μονάδα μεταβατικής λειτουργίας.
Πάμε τώρα στην Υποενότητα 1 η οποία περιλαμβάνει και την Κορινθία που μας ενδιαφέρει. Σε αυτή την Υποενότητα έχει σχεδιαστεί 1 θέση ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στον Δήμο Τριπόλεως κοντά στην Παλαιοχούνη και 2 θέσεις ΣΜΑ στο Σπαθοβούνι και στο Ναύπλιο. Η θέση της Μονάδας μεταβατικής λειτουργίας πρέπει να είναι σύμφωνα με τη μελέτη στην Παλαιοχούνη και όχι στο Ξυλόκαστρο.
Ας δούμε τέλος και το χρονοδιάγραμμα του όλου έργου.
1. Κατασκευή έργων Μεταβατικής Περιόδου, δηλαδή της μονάδας μεταβατικής διαχείρισης στην Παλαιοχούνη μέσα σε 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
2. Κατασκευή συνολικού έργου μέσα σε 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης΄
3. Κανονική λειτουργία συνολικού έργου από τα 2 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης μέχρι 28 χρόνια.
Συνεπώς η μελέτη το προβλέπει καθαρά. Να φτιαχτεί άμεσα ( σε 10 μήνες ) η μονάδα μεταβατικής διαχείρισης στην Παλαιοχούνη για να αναπνεύσει η Ερμιονίδα, η Τρίπολη και όποιος άλλος έχει πρόβλημα με τα απορρίμματά του. ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ.
ΤΣΙΩΤΟΣ.Χ.ΒΛΑΣΙΟΣ