Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Παρέμβαση του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τον οινοτουρισμό (VIDEO)



Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τον οινοτουρισμό πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Το νομοσχέδιο που συζητείται αυτήν την εβδομάδα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θεσμοθετεί ειδικές κατηγορίες τουρισμού, μεταξύ των οποίων και τον οινοτουρισμό. Αυτή η ξεχωριστή κατηγορία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Κορινθία και κυρίως για τη Νεμέα, καθώς τα οινοποιεία που θα επιλέξουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε αυτό το κλάδο μπορούν να αναδειχθούν σε μοχλό ανάπτυξης για το Νομό μας. 
Βεβαίως, ήδη, πολλά οινοποιεία στη Νεμέα συμμετέχουν τακτικά στους θεσμούς «Ανοιχτές Πόρτες» και «Δρόμοι του Κρασιού», δύο πρωτοβουλίες που φέρνουν τον καταναλωτή πιο κοντά στον τόπο και στον τρόπο παραγωγής κρασιού. Με τον οινοτουρισμό, αυτή η επαφή του καταναλωτή με το αμπέλι και το κρασί πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Πλην όμως επεσήμανα στην Υπουργό Τουρισμού ότι, για να έχει μέλλον ο οινοτουρισμός, πρέπει να θεωρηθεί αγροτική δραστηριότητα, όπως ο αγροτουρισμός. Ως αγροτική δραστηριότητα, οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως η υπό προϋποθέσεις απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και η υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο αγροτών.
Θεωρώ επομένως ότι και ο οινοτουρισμός θα πρέπει να εμπίπτει στις αγροτικές δραστηριότητες, όπως ισχύει και για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, ώστε και για τα δύο να ισχύουν οι ίδιοι όροι. Δεν μπορεί δύο συναφείς επιχειρήσεις να λειτουργούν με διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε η μία να θεωρείται εμπορική δραστηριότητα, με δυσμενείς ασφαλιστικούς και φορολογικούς όρους, και η άλλη αγροτική. Είναι αυτονόητο ότι κανένα οινοποιείο δεν θα επιλέξει τον οινοτουρισμό, αλλά θα προτιμήσει, με δεδομένο ότι όλα τα οινοποιεία διαθέτουν ιδιόκτητα αμπέλια, να ενταχθεί στο θεσμό του πολυλειτουργικού αγροκτήματος για να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα των ευνοϊκότερων όρων.
Εκτός από το θέμα της αγροτικής δραστηριότητας, εξέθεσα στην Υπουργό και ορισμένες προσθήκες στο σχετικό άρθρο, ώστε να επιτρέπεται στις οινοτουριστικές επιχειρήσεις, πέρα από την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης και φιλοξενίας, και η παροχή εστίασης, αλλά και η δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων και επιμορφωτικών δράσεων σχετικών με τον αμπελουργικό τομέα, μερικές από τις οποίες ήδη υφίστανται, όπως, για παράδειγμα, οι «Ανοιχτές Πόρτες» και οι «Δρόμοι του Κρασιού». Ειδικά οι «Δρόμοι του Κρασιού» έχουν αναδείξει ολόκληρη την περιοχή της Νεμέας και θα πρέπει η πολιτεία να συνδράμει το θεσμό, με ειδική χάραξη και σήμανση συγκεκριμένων διαδρομών.
Τέλος, αναφορικά με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις, επεσήμανα ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει μεν να προσφέρονται σε χώρους ενοποιημένους με το οινοποιείο, ώστε να διατηρείται η επαφή ανάμεσα στις τουριστικές υπηρεσίες και την οινοποιία, θα πρέπει όμως να επιτραπεί και η αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του οινοποιείου, ώστε και να διασφαλιστεί η συνάφεια των δύο δραστηριοτήτων, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης όλων των διαθέσιμων χώρων.
Είναι πεποίθησή μου ότι, με την κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία, ο οινοτουρισμός, ως προέκταση και ανάπτυξη των αγροτικών δραστηριοτήτων της οινοποιίας και της αμπελουργίας, μπορεί να αναδείξει όχι μόνο τον αμπελοοινικό πλούτο της Κορινθίας, αλλά και να δώσει ώθηση στο σύνολο της τοπικής μας οικονομίας.»