Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Θα... νικήσει ο Γιώργος Παπανδρέου;

George-Papandreou-Greek-PM
Twitter@EmOikonomidis
Ακούγοντας κανείς την… αποφώνηση-προτροπή “Venceremos”, του Γιώργου Παπανδρέου, στην πρόσφατη ομιλία του στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, κάθε άλλο παρά απρόσμενα θα μπορούσε να την εισπράξει.
Ο τελευταίος των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός, και έβαλε την υπογραφή του κάτω από το Μνημόνιο εθνικής χρεοκοπίας και απώλειας της αυτοδιάθεσης της χώρας, βίωσε πριν και μετά την πρωθυπουργία του μια προχωρημένη αμφισβήτηση των ικανοτήτων του, που σκίαζε διαχρονικά την πρόδηλη εξωστρέφειά του.
Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ κοίταζε πάντα πέρα και μακριά από την Ελλάδα. Υπήρξε “πολίτης του κόσμου”, όταν ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός είχε ουσία και περιεχόμενο, και δεν συνοδευόταν από χλεύη.
Απ’ την άλλη, έδειχνε πάντοτε να έχει μια “διαφορά φάσης” από την τρέχουσα πραγματικότητα, και ακόμη περισσότερο από την ελληνική πραγματικότητα, μια παράμετρος του χαρακτήρα του που σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο λειτούργησε αρνητικά, ίσως και ως διαρκές ανάχωμα στα εξίσου προφανή συγκριτικά πλεονεκτήματα που του προσέδιδε η βαριά σκιά του εκκωφαντικού επωνύμου του.
Μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ένας… αστικός μύθος συνοδεύει κάθε κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου: Η “αόρατη απειλή” μιας μεγάλης επιστροφής σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, μια διαφορετική Κεντροαριστερά, μια Ελλάδα η οποία θα διεκδικεί καινούρια δεδομένα στην εθνική πραγματικότητά της, μετά το Μνημόνιο που οπτικοποιείται στην ανάμνηση όσων είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο. Με φόντο… τον βαρκάρη.
Θα επιστρέψει λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου; Δηλαδή… θα νικήσει; Προφανώς και ακόμη είναι εξαιρετικά νωρίς για την απόπειρα πρόγνωσης του μέλλοντος. Απ΄την άλλη βέβαια, ο προχωρημένος εκνευρισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου, και η πρόδηλη ανασφάλεια που αποπνέει η σημερινή Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν ότι το μέλλον έρχεται με… καλπάζον ενδιαφέρον.
Εκτός κι αν το παρελθόν του Γιώργου Παπανδρέου, φρενάρει το μέλλον του. Γιατί, την υπογραφή που φέρει το Μνημόνιο, η Ελλάδα δεν θα την ξεχάσει ποτέ.

ysterografa.gr