Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Θα “πουλήσει” ο Γιούνκερ τη Μέρκελ; Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 422 ψήφους

Jean-Claude-Juncker

Twitter@EmOikonomidis
Η σημερινή επιβεβαίωση της εκλογής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γυρίζει ουσιαστικά σελίδα στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Που όσα… γαλλικά κι αν εισπράττει από τους λαούς και τις κοινωνίες της ηπείρου μας, παραμένει στη θέση της, αγέρωχη και βασανιστική για το κοινό μέλλον της Ευρώπης.
Ο άλλοτε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην Πρόεδρος του Eurogroup δεν μπορεί φυσικά να συμβολίσει το νέο, σύγχρονο και διαφορετικό που έχει ανάγκη η σημερινή Ευρώπη. Περισσότερο old school φαντάζει, παρά new entry, για μια πολιτική ζωή που δέχεται πλέον συστημικές πιέσεις από τα επικίνδυνα άκρα, και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν.

Η εκλογή Γιούνκερ έρχεται μετά από αντιδράσεις και συμβιβασμούς. Η δε… δαιμονοποίησή του από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας και του Ντέιβιντ Κάμερον, έφερε στο προσκήνιο “φωτογραφίες στιγμής” του παρελθόντος του, που λίγοι γνώριζαν. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, προφανώς και τον τσαλάκωσε ανεπανόρθωτα.
Επίσης,
ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαδέχεται τον Ζοζέ Μπαρόζο, με τη στήριξη (άρα και τις πλάτες) της Γερμανίας. Μιας Γερμανίας που έχει κεντρικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάχυνση και επιδείνωση της κρίσης που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008, για να φτάσει μέχρι τη… Β’ Αθηνών.
Απ΄την άλλη, ο “Mr. Euro” έχει στα χέρια του μια μοναδική ευκαιρία “εκδίκησης”. Για λογαριασμό του, για λογαριασμό του Ζαν-Κλοντ Τρισέ και όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων αξιωματούχων που θυσιάστηκαν από το Βερολίνο για να επικρατήσει η εποχή της λιτότητας, για λογαριασμό των κοινωνιών της Ευρώπης που υφίστανται μέχρι και σήμερα τη στρεβλή αίσθηση “εθνικού συμφέροντος” που… εκτός από το να κερδίζει στο τέλος κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα, αιμοτοκύλησε δυο φορές τον πλανήτη.
Αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να γράψει ιστορία, θα πρέπει να συμβιβαστεί με τη συνειδησιακή επανάσταση του να… πουλήσει την Άνγκελα Μέρκελ. Και να γίνει ο ίδιος φορέας του αιτήματος για στροφή στον ρεαλισμό και κοινωνική αλλαγή, από τη μια άκρη της Ευρώπης μέχρι την άλλη.
Διαφορετικά, η αναζήτηση του διαφορετικού θα συνεχιστεί. Και εκείνος θα περάσει στην Ιστορία ως αφόρητα συνηθισμένος.
ΥΓ: Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη και επισήμως νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 422 ψήφους υπέρ, έναντι 250 κατά. Στην ομιλία του, παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη, αφιερώνοντας εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα, καθώς δήλωσε “περήφανος” για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η χώρα μας.

ysterografa.gr