Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Θα μείνει στο ευρώ απειλώντας τη Μέρκελ!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Έχουμε και νέες «δηλώσεις εξωτερικού» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασαν απαρατήρητες μέσα στον ορυμαγδό των τελευταίων ημερών.
Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας έδωσε μια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».
Και καθώς είχε πάρει φόρα από την πρόσφατη πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής – τον οποίο προηγουμένως απείλησε πως αν δεν ελάμβανε απόφαση της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προηγηθείσα πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, η μομφή θα μεταφερόταν στο πρόσωπό του – ο κ. Τσίπρας… απείλησε και την κ. Μέρκελ.
Αφού, λοιπόν, την αποκαλεί (ξανά) «πραγματίστρια», της έστειλε το απειλητικό μήνυμα πως σε περίπτωση που δεν αποδειχθεί αρκετά πραγματίστρια και το σχέδιό του δεν γίνει αποδεκτό, θα… της στείλει ένα όμορφο πακέτο με τα συντρίμμια της Ευρωζώνης!

Διότι, «η Ελλάδα παραμένει συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη».
(Μπας και το ξεχάσουν οι δανειστές).
Στην ίδια συνέντευξη, είπε και το ακριβώς αντίθετο: «Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την ευρωζώνη. Δεν έχουμε άλλα σχέδια»!
Και το καταπληκτικότερο όλων: Σε ερώτηση περί ευρωσκεπτικισμού, αποκαλεί «μειοψηφία» τον κ. Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα του.
«Μια μειοψηφία έχει διαφορετική άποψη για το ευρώ, αλλά το κόμμα μας ως σύνολο (διότι, όπως λέει, «είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα με πολλές φωνές, που αποφασίζουμε με βάση την αρχή της πλειοψηφίας») θέλει να βλέπει τη χώρα στο ευρώ – υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν απειλείται η κοινωνική συνοχή.
(Το βέβαιο είναι πως χωρίς λεφτά και δυνατότητα εισαγωγών βασικών προϊόντων, η κοινωνική συνοχή θα απειληθεί ούτως ή άλλως, αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα, αφού «λεφτά υπάρχουν» και θα βρει ο κ. Τσίπρας να δώσει και στους ομολογιούχους, όπως τους υποσχέθηκε την προηγουμένη από τη Σύρο).
Τι να πιστέψουμε;
Και, κυρίως, τι να πιστέψουν οι Γερμανοί με τους οποίους δηλώνει ότι θα διαπραγματευτεί;
Στην ίδια συνέντευξη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθησυχάζει τους δανειστές Γερμανούς πως στα σχέδιά του δεν περιλαμβάνεται η διόγκωση του δημόσιου τομέα.
Εντάξει, αλλά τότε πώς θα τους ξαναπροσλάβει όλους;
Επιπλέον, εκτός από τον κ. Λαφαζάνη, «αδειάζει» και τον ευκαιριακό του σύμμαχο.
«Δεν γνωρίζω καν εάν ο κ. Καμμένος θα μπει σίγουρα στη Βουλή», λέει.
Την ίδια μέρα, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στη Σικελία, στο Παλέρμο, για επαφές, όπως ανακοινώθηκε με την ελληνόφωνη κοινότητα και εκπροσώπους φορέων και κινημάτων.
Εκεί, μίλησε σε προεκλογική ανοιχτή συγκέντρωση, προς ενίσχυση του ψηφοδελτίου «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», το οποίο δεν τα πάει και τόσο καλά όσον αφορά στην αναγκαία για εξωκοινοβουλευτικό κόμμα συλλογή υπογραφών – χρειάζονται 150.000 υπογραφές από όλη την Ιταλία και δεν έχουν συγκεντρωθεί ούτε 50.000.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, που υποσχέθηκε ότι «τελειώνουμε αυτές τις μέρες με τις υπογραφές. Περπατώντας τη Σικελία πόρτα-πόρτα», προφανώς δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει από το να… περπατά τη Σικελία πόρτα-πόρτα!
Κάλεσε μάλιστα τους Σικελούς να εγκαταλείψουν τα κόμματά τους – τον Αλφάνο της Νέας Κεντροδεξιάς, τον πρωθυπουργό Ρέντσι και τον Γκρίλο – και να σπεύσουν να υπερψηφίσουν τη «Λίστα Τσίπρα».
Ασκώντας παράλληλα κριτική στους Ρέντσι και Γκρίλο…
Αλλά η εμπνεύστρια της «Λίστας Τσίπρα», δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Σπινέλλι, έχει κάνει άνοιγμα στον Γκρίλο, λέγοντας ότι το ψηφοδέλτιό της θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο μαζί του!
Κριτική άσκησε ο κ. Τσίπρας και στο σύστημα συλλογής υπογραφών, αποκαλώντας το «άδικο και άνισο».
Δέκα μέρες νωρίτερα, η Σπινέλλι, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να αποτύχει το εγχείρημα, είχε ζητήσει από την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών – 3.000 από κάθε περιφέρεια.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου, από τη «Λίστα Τσίπρα» παραιτήθηκε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Αντρέα Καμιλέρι, που διαφώνησε με την υποψηφιότητα-συνεργασία του Λούκα Καζαρίνι, ακροαριστερού μέλους των «κοινωνικών κέντρων» της περιφέρειας Βένετο και εκπροσώπου της πιο «αδιάλλακτης» πτέρυγας των διαδηλωτών που αμφισβήτησαν το G8 της Γένοβας το 2001.
Ο συγκεκριμένος «ακτιβιστής» έχει τρεις φορές καταδικαστεί από τα ιταλικά δικαστήρια και ο Καμιλέρι αγανάκτησε όταν πληροφορήθηκε πως θα έμπαινε στην ίδια λίστα υποψηφίων μαζί του.

«Τρεις καταδίκες είναι πολλές», ήταν η χαρακτηριστική φράση του, υποστηρίζοντας πως οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο…

elzoni.gr