Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δημόσιο: Tι αλλάζει στην επιλογή προϊσταμένων

Με νέο τρόπο θα επιλέγονται πλέον οι προϊστάμενοι στον δημόσιο τομέα, καθώς θα περνούν από γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και επιλεγμένων αξιολογητών από τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η επιλογή θα γίνεται σε τρία στάδια:
Πρώτο στάδιο: Θα εξετάζεται εάν οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης.
Δεύτερο στάδιο: Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις.
Τρίτο στάδιο: Οι επιτυχόντες, το ποσοστό των οποίων θα καθορίζεται από την προκήρυξη, θα συμμετέχουν σε συνέντευξη.
Η διαδικασία για την επιλογή προϊσταμένων έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο και να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.
Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι στη διαδικασία αξιολόγησης εκτός από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.
Το σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών στο Δημόσιο θα δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.
Την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των 23 φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την απλούστευση των διαδικασιών, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» και η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς έχουν επιτευχθεί οι «μνημονιακοί» στόχοι σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Με τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, καταργείται πλέον η μοριοδότηση των στατικών χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ) που αποτελούσε το αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων και ενεργοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις προκειμένου να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας μάνατζερ, για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης. Επιπλέον, η αντικειμενικότητα διασφαλίζεται με την ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται η διαδικασία προκήρυξης κάθε θέσης προϊσταμένου με βάση το περίγραμμα και τις ανάγκες της υπηρεσίας και η συγκρότηση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ).
Όπως δήλωσε και προσφάτως ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα τεθούν σε εφαρμογή μέθοδοι και «εργαλεία» που στοχεύουν στην αξιοκρατία και την αξιοσύνη, χωρίς να υπολείπονται σε διαφάνεια και αντικειμενικότητα.
Ο υπουργός τόνισε δε ότι «έχει αποδειχθεί ότι η απόκτηση πτυχίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών δεν καθιστά a priori τον υποψήφιο που κατέχει αυτά ως τον καταλληλότερο. Στην Ελλάδα μας χαρακτηρίζει συλλογικά μια πτυχιολαγνεία».

aftodioikisi.gr