Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ρέντσι πήρε εντολή ρήξης και ανατροπής…

Matteo-Renzi3
Twitter@EmOikonomidis
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας έφτασε το πρωί της Δευτέρας ο Ματέο Ρέντσι, για τα… τυπικά του μέλλοντός του.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος της Φλωρεντίας, και Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μια εντολή ρήξης και ανατροπής, όπως ο ίδιος την… εκβίασε, με την ανατροπή του Ενρίκο Λέττα.
Ο νεώτερος (εντολοδόχος) πρωθυπουργός της Ιταλίας, δηλαδή της χώρας που έχει συνηθίσει στο… μπάχαλο και την αναστάτωση, λόγω του αέναου κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, κάθε φορά που απουσίαζε από το προσκήνιο για διακριτά ηγετική φυσιογνωμία, αξιοποίησε τη βιασύνη της γενιάς του, της Γενιάς του Τείχους (που γκρεμίστηκε), για να σπρώξει την Ιταλία πέρα και μακριά από τη διαχείριση. Στην έμπνευση και το όραμα της ρήξης και της πολιτικής ανατροπής.
Ήδη οι αγορές καλωσορίζουν το “πραξικόπημα”, ποντάροντας στη φρεσκάδα που θα φέρει ο Ματέο Ρέντσι στην πολιτική στοχοπροσήλωση και τη στρατηγική της Ιταλίας. Δηλαδή της χώρας με την οικονομία-κλώνο της Γερμανίας, από τις τύχες της οποίας εξαρτώνται συνολικά οι τύχες του κοινού νομίσματος, επομένως και οι τύχες της κοινής ηπείρου μας.
Η δε σημειολογία του photo opportunity… σκανδαλιστική: Μισός αιώνας χωρίζει τον 89χρονο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο από τον 39χρονο Ματέο Ρέντσι. Η Γενιά που… δεν κρατιέται, αναλαμβάνει τα ηνία της Ιταλίας. Η Ευρώπη έπεται.
“Ξεκινώ από αύριο τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας. Βασική προτεραιότητά μας θα αποτελέσει η καταπολέμηση της ανεργίας. Τον Φεβρουάριο οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τον Μάρτιο η ανεργία, τον Απρίλιο η δημόσια διοίκηση και τον Μάιο η δημοσιονομική προσαρμογή”, δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μετά την επίσημη ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

υστερογραφα