Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Απάντηση σε ερώτηση βουλευτών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛΛ για την παιδική πορνογραφία

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας βουλευτές από την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα, (Π. Δήμας, Ε. Κουντουρά, Μ. Γιαννακάκη, Κ. Τριαντάφυλλος, Ν. Κακλαμάνης και Α. Αλεξόπουλος), ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας, αναφέρει, ότι στη χώρα μας έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η Κοινοτική Οδηγία υπογραμμίζει πως «βαρύτερες θεωρούνται οι πράξεις παραγωγής υλικού παιδικής πορνογραφίας (οι οποίες τιμωρούνται με στερητική της ελευθερίας ποινή, το ανώτατο όριο της οποίας ανέρχεται σε 3 έτη), ακολουθούν οι πράξεις της διακίνησης με ηπιώτερη τιμωρία (στερητική της ελευθερίας ποινή, με ανώτατο όριο 2 έτη) και τελευταίες με τη μικρότερη απαξία αμφανίζονται οι πράξεις απόκτησης ή κατοχής πορνογραφικού υλικού, καθώς και η εν γνώσει πρόσβαση μέσω της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (στερητική της ελευθερίας ποινή με ανώτατο όριο 1 έτος). Στόχος της νομοθεσίας είναι «η καταπολέμηση του φαινομένου με την καθιέρωση υποχρέωσης των κρατών μελών να προβλέψουν στην εθνική νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για αυτή, αλλά και η ποινικοποίηση της πρόσβασης σε παιδική πορνογραφία μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών.» Η ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να ενσωματωθεί έως τις 18-12-2013 και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συγκροτήσει Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδοφιλίας, τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου επισημαίνουν, ότι κατά τα δύο τελευταία έτη (18-7-2011 έως 19-7-2013) η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματίσει 196 δικογραφίες και έχει πραγματοποιήσει 93 συλλήψεις για παράβαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Πιο συγκεκριμένα, από τα 93 άτομα προφυλακίστηκαν τα 22 για πορνογραφία ανηλίκων κατά συνήθεια με ανηλίκους μικρότερους των 15 ετών.
Πέρα των όσων αναφέρει στην απάντηση του του Υπουργείο, ο Χρίστος Δήμας έχει προτείνει, ειδικά για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας, να υιοθετηθούν μέτρα ανάλογα αυτών που εφαρμόζονται σήμερα στη Μ. Βρετανία και είναι τα εξής:
 • Όλες οι συνδέσεις στο internet να έχουν υποχρεωτικά μόνο τις οικογενειακές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα το υλικό για ενήλικες να είναι «κλειδωμένο». Οι ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στο υλικό για ενήλικες θα ενεργοποιούνται μόνο ύστερα από την έγγραφη αίτηση για άρση των οικογενειακών ρυθμίσεων του αιτούντος συνοδευόμενη από τα στοιχεία του (ταυτότητα κ.λπ.), ώστε να πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

• Δημιουργία λίστας με λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι, κατά τη διάρκεια αναζήτησης στο διαδίκτυο για την προβολή παιδικού πορνογραφικού υλικού, ώστε να μην αντιστοιχούν σε σχετικά αποτελέσματα και συνεπώς να περιορίζεται δραστικά ο αριθμός επισκεπτών σε αυτές τις ιστοσελίδες.

• Άμεση κατάσχεση και καταστροφή του παράνομου υλικού που περιλαμβάνει σκηνές αναπαράστασης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και υποβολή των διακινητών, κατόχων, χρηστών και όσων άλλων γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του υλικού στις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.