Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σύνταξη στα 58 για 600.000 ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Σύνταξη στα 58 έτη μπορούν να εξασφαλίσουν 600.000 ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης είτε με πραγματικά, είτε με πλασματικά ένσημα. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος μπορούν να φύγουν με σύνταξη έως το 2015 και να γλιτώσουν το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Πρόκειται για 600.000 ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν το 1993.
 Η εφημερίδα γράφει ότι "κερδισμένοι με έξοδο στη σύνταξη σε ηλικίες 55-58 ετών είναι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης είτε με πραγματικά είτε με πλασματικά «ένσημα». Οσοι μάλιστα αξιοποιήσουν σωστά τα «παράθυρα» του ασφαλιστικού για να συμπληρώσουν τις χρονικές προϋποθέσεις, μπορούν να κατοχυρωθούν διπλά, φεύγοντας με σύνταξη ως το 2015, οπότε έτσι θα γλιτώσουν και από τις δυσμενείς αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, που μπαίνουν σε εφαρμογή σε 16 μήνες από σήμερα".
Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για παλιούς ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 Τελευταία ευκαιρία θα έχουν κάποιοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για αναγνώριση πλασματικών χρόνων λόγω τέκνων, χωρίς εξαγορά ενσήμων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».