Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Αρχίζει η γιορτή του στίβου

Η ελληνική αποστολή ελπίζει σε καλές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας.


Της Σπυριδούλας Σπανέα

 Στο μεγαλύτερο στάδιο της Ρωσίας, το «Λουζνίκι», χτυπάει από σήμερα μέχρι και την επόμενη Κυριακή (18/8) η καρδιά του παγκόσμιου στίβου. Στον αγωνιστικό χώρο, όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980, έχουν δώσει «ραντεβού» 1.974 αθλητές και αθλήτριες (1.106 - 868) από 206 χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκονται 17 Ελληνες και Ελληνίδες (8-9).

Η τελευταία φορά που ανέβηκε αθλητής μας σε βάθρο παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν το 2007, στην Οσάκα. Η ελληνική αποστολή στη Μόσχα αποτελείται από έμπειρα και νεότερα παιδιά που αγαπάνε αυτό που κάνουν και έχουν όρεξη για διάκριση, αλλά για να το καταφέρουν πρέπει να ξεπεράσουν -κατά πολύ- τους εαυτούς τους.
«Μόνο και μόνο που θα πάρουν μέρος στους αγώνες της Μόσχας 17 αθλητές μας, οι οποίοι έχουν πετύχει τα όρια της IAAF, αποτελεί επιτυχία. Εχω συγκρατημένη αισιοδοξία για κάτι καλό. Οταν λέω κάτι καλό, αναφέρομαι σε προκρίσεις σε τελικούς. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να πετύχουν τα παιδιά τις επιδόσεις τους. Οι αθλητές μας μπορεί να προετοιμάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά βρίσκονται σε καλή κατάσταση», μας είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος.
Η συμμετοχή σε 2-3 τελικούς και η επίτευξη καλών επιδόσεων αποτελούν τους βασικούς στόχους των ανθρώπων του ελληνικού στίβου. Τώρα, εάν έρθει κάτι παραπάνω, δεν θα αποτελέσει έκπληξη καθώς κάποιοι από τους εκπροσώπους μας στη Μόσχα έχουν δείξει ότι μπορούν να σταθούν με αξιώσεις σε μεγάλες διοργανώσεις. «Πολλοί από τους άλτες μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η ομάδα που θα ταξιδέψει στη Μόσχα διψάει για μία διάκριση. Εχουμε αρκετό καιρό να κάνουμε κάτι και αυτή η διοργάνωση αποτελεί ευκαιρία. Σε κάποια αγωνίσματα, όπως το τριπλούν και το μήκος, οι επιδόσεις δεν θα είναι μεγάλες. Μεγάλη μάχη θα δώσουν οι Φιλιππίδης και Μπανιώτης. Βρίσκονται σε καλή ηλικία, είναι σωστά προετοιμασμένοι και ώριμοι για τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου», δήλωσε στην «Κ» ο έμπειρος προπονητής, Γιώργος Πομάσκι.
Το... βάπτισμα του πυρός σε παγκόσμιο πρωτάθλημα θα πάρουν οι οκτώ από τους 17 πρωταθλητές μας. Βέβαια, με εξαίρεση τις Καλλιόπη Αστροπεκάκη (μαραθώνιος) και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20 χλμ. βάδην), όλοι έχουν αγωνιστεί σε κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Ο Λούης Τσάτουμας (μήκος), ο Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ) και η Αθανασία Πέρρα (τριπλούν) θα αγωνιστούν στο 4ο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας τους. Οι Κώστας Μπανιώτης (ύψος), Νικόλ Κυριακοπούλου, (επί κοντώ) Κώστας Δουβαλίδης (110 μ. εμπ.), Τόνια Στεργίου (ύψος), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν) και Νίκη Πανέττα (τριπλούν)μπορεί να έχουν λιγότερες εμπειρίες από αντίστοιχες διοργανώσεις, οι φετινές τους επιδόσεις, όμως, μας δίνουν ελπίδες για καλές εμφανίσεις και, ιδιαίτερα, ο Κ. Μπανιώτης με το 2,34.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορώ να κάνω καλύτερο χρόνο και να καταρρίψω εκ νέου το πανελλήνιο ρεκόρ (13.34΄΄). Από αυτά που είδαμε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, θεωρώ πως μπορώ να κατέβω πιο κάτω. Ο προκριματικός είναι πρωί και ελπίζω να βρεθώ σε καλή ημέρα, να ανταποκριθώ και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό», δήλωσε ο Κώστας Δουβαλίδης. Οι Λυκούργος Τσάκωνας (200 μ.), Μ. Μπελιμπασάκη (200 μ.) και Αντώνης Μάστορας (ύψος) είναι από τα νεότερα μέλη της ομάδας. «Ο αθλητής μου έκανε αυτό που έπρεπε στους αγώνες της κατηγορίας του και από εδώ και πέρα είναι ανοιχτή η πόρτα και για τα μεγάλα σαλόνια», μας είπε ο προπονητής του Αντώνη Μάστορα, Γιώργος Πομάσκι. Με στόχο να πετύχουν αλλά και να βελτιώσουν τις φετινές τους επιδόσεις θα αγωνιστούν στο «Λουζνίκι» και οι Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (20 χλμ. βάδην), Στέλλα Ηρώ Λεδάκη (επί κοντώ) και Σοφία Υφαντίδου (έπταθλο)

 kathimerini.gr