Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Δ. Σαντορίνης: Δυσφορία και μηνύσεις για το μπλακ – αουτ

Έντονη δυσφορία επικρατεί στη Σαντορίνη, καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιού παραμένουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος Ζώρζος,  κατήγγειλε ότι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας, το νησί ηλεκτροδοτείτο εκ περιτροπής και αναμενόταν η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, το βράδυ σημειώθηκε νέο μπλακ άουτ, που όπως είπε προέκυψε από έκρηξη ενός πυκνωτή, κάτι που δημιούργησε ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης.
Το πρωί μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση .
Ο κ. Ζώρζος διεκρίνισε ότι «προφανώς» αναφέρεται στη ΔΕΗ. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να περνάμε την τουριστική περίοδο σε μια τέτοια κατάσταση», τόνισε.
Για εκτός πλάνου και υποσχέσεων γενικευμένη συσκότιση για τρίτη συνεχόμενη βράδια, την Πέμπτη, έκανε λόγο το πρωί στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Θήρας Μάρκος Καφούρος.
«Κρατήσαμε χαμηλούς τόνους ώστε να μην υπάρξει πανικός και να μην αμαυρωθεί η εικόνα του τόπου, ωστόσο υπάρχει οργή και αγανάκτηση. Νωρίς το απόγευμα μετά το μπλακ άουτ ο δήμαρχος ζήτησε να κατέβει στο νησί κάποιος υπουργός να συντονίσει την κατάσταση και μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα» δήλωσε ο κ. Καφούρος.
Πρόσθεσε πάντως ότι τη νύχτα στα περισσότερα χώρια αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.
Το μπλακ άουτ της Σαντορίνης προκαλεί ζημιά στην οικονομία της Ελλάδας ενώ πάει πίσω και ο πρωτογενής τομέας πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Θήρας, επισημαίνοντας και την ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι ανθρώποι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης ισχυρίστηκε ότι «όλη τη νύχτα δεν υπήρξε καμία απολύτως περικοπή, αναγνώρισε πάντως ότι την Πέμπτη υπήρξε πρόβλημα σε εξωτερικό πυκνωτή.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα στο νησί είναι ενεργειακώς πλήρως ασφαλές και μάλιστα κρατήσαμε και εφεδρείες. Βάζουμε 3 MW το πρωί και θα ακολουθήσουν άλλα 3 MW» δήλωσε.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA ο Κίμων Στεργιώτης, το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση δημιουργήθηκε από τυχαίο γεγονός σε μια σύγχρονη μηχανή και δεν είναι θέμα πρόβλεψης. Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση του νησιού είπε ότι όσο περνάνε οι ώρες θα αυξάνεται η παραγόμενη ισχύς εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η πλήρης ηλεκτροδότηση του νησιού.
Αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη δίνουν οι τεχνικοί της ΔΕΗ, για τέταρτη ημέρα σήμερα.
Πηγές της επιχείρησης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου το πρόβλημα να αποκατασταθεί πλήρως μέσα στην ημέρα. Ανέφεραν ωστόσο ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών και στη μεταφορά των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από άλλα νησιά, ενώ χρονοβόρα είναι και η μεταφορά των γεννητριών στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και η θέση τους σε λειτουργία.
Έως ότου εγκατασταθεί επαρκές παραγωγικό δυναμικό (τουλάχιστον 31 μεγαβάτ) στη Σαντορίνη και τη Θηρασία γίνονται προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Συστήματος έχουν ζητήσει από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη ζήτηση στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα προκειμένου η διαθέσιμη ενέργεια να τροφοδοτεί το μέγιστο πλήθος καταναλωτών.

aftodioikisi.gr