Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

FT : Έχει (άτυπη) ενημέρωση για “κούρεμα” ο Σαμαράς;

Antonis-Samaras-Angela-Merkel
Twitter @EmOikonomidis
Οι αναλυτές της παγκόσμιας οικονομίας θα έχουν να… γράφουν και να λένε για χρόνια για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Άνγκελα Μέρκελ, τη Γερμανία του σήμερα και το πως το Βερολίνο κατάφερε να εξελιχθεί στη μόνη χώρα που βγήκε κερδισμένη από την παγκόσμια κρίση, περισσότερο και από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες (που προκάλεσαν την κρίση αυτή).
Το δαιμόνιο μυαλό του πολιτικού ο οποίος διαχειρίστηκε με χειρουργική μαεστρία τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας και την ενσωμάτωσή της στη Δυτική, έστω κι αν το πλήρωσε με παράλυση και μια ζωή στο αναπηρικό καροτσάκι, πέτυχε να οδηγήσει το Βερολίνο στην απόλυτη πολιτική ηγεμονία στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δηλαδή εκεί που δεν οδήγησαν τη Γερμανία δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και η επιδίωξη της ισχύος στο ισοζύγιο δύναμης των όπλων.
Στη στρατηγική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ελλάδα είχε κεντρικό ρόλο. Αρχικά η Γερμανία έμοιαζε έτοιμη να σπρώξει την Αθήνα εκτός ευρωζώνης, στη συνέχεια επένδυσε στη διάσωσή της, και σήμερα η γερμανική ηγεσία στηρίζει απόλυτα τις πολιτικές του Αντώνη Σαμαρά, ως μονόδρομο για να μην διολισθήσει και πάλι η “πιο επώνυμη χώρα της Ευρώπης” σε ατραπούς χρεοκοπίας, που μετά βεβαιότητας θα είχε οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Η “βαριά σκιά” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται πίσω από το σημερινό δημοσίευμα των “Financial Times”, οι οποίοι προσπαθούν να… διαβάσουν τις πραγματικές προθέσεις της Γερμανίας για την Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου για τη Μπούντεσταγκ, το αν δηλαδή το Βερολίνο θα δεχθεί να βάλει την υπογραφή του κάτω από την απόφαση για ένα νεο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά του δημοσίου τομέα, και όχι των ιδιωτών πιστωτών της Αθήνας.
Μια στρατηγική αναδιάρθρωσης χρέους, την οποία ξορκίζουν σε όλους τους τόνους η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι περισσότεροι ωστόσο υποψιάζονται ότι η γερμανική ηγεσία δεν θα το αποφύγει μέσα στο 2014.
Στο πλαίσιο αυτό, οι “Financial Times”, οι οποίοι μένουν στην… επιφάνεια των επίσημων δηλώσεων της Γερμανίας, ανακαλύπτουν και πάλι τα “πλεονεκτήματα” μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Παραδέχονται ότι τα πρώτα χρόνια θα είναι δύσκολα, εκτιμούν ωστόσο ότι μακροπρόθεσμα θα προσφέρουν στην Ελλάδα μια προοπτική βιωσιμότητας για την εξυπηρέτηση του χρέους και την επιστροφή σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κρατούν ωστόσο και τις… επιφυλάξεις τους, που αφορούν στο κατά πόσο ο Αντώνης Σαμαράς έχει ενημερωθεί ατύπως από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η πιο ιστορική ήπειρος του πλανήτη θα πράξει τα δέοντα απέναντι στην Ελλάδα, και θα συνδράμει στην ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών. Μιας καθημερινότητας που δοκιμάζεται οριακά, λόγω των συνεπειών του Μνημονίου.
“Μπορεί να ισχύει το εξής σενάριο: Η ελληνική κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει ανεπίσημες εγγυήσεις, που ανατρέπουν όσα γνωρίζουμε επισήμως.
Ίσως ο Έλληνας Πρωθυπουργός να έχει άτυπη πληροφόρηση ότι η ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, σε περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων, καθώς και σε μείωση των επιτοκίων”, αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι “Financial Times”.
Απορίες δημοσιογραφικές και εύγλωττες, σε απόλυτη συνάφεια ωστόσο με την κοινή λογική. Που, επειδή μιλάμε για οικονομία, θα είναι δύσκολο να παρακαμφθεί.

ysterografa.gr