Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

 “Κούρεμα” χιλιάδων εργαζομένων στις τράπεζες

trapezites-Megaro-Maximou
(Photo Eurokinissi)
Twitter @EmOikonomidis
Μπορεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην αντιμετώπισε τους συστημικούς κραδασμούς της Ιρλανδίας, ώστε να παρασύρει από μόνο του στον γκρεμό την ελληνική οικονομία, παθογένειες ετών σε συνδυασμό με την… περίεργη καταθετική νοοτροπία των Ελλήνων ωστόσο, λειτούργησαν ως εκρηκτικός συνδυασμός, ώστε η σημερινή κρίση να είναι κυρίως κρίση των τραπεζών. Στον στενό πυρήνα τους, ή έστω στις παρυφές τους.

Κάθε άλλο παρά τυχαία λοιπόν ήταν η στρατηγική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να συναντηθεί χθες με τους επικεφαλής των τεσσάρων (λεγόμενων) συστημικών τραπεζών, της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, προκειμένου να τους επισημάνει και να τους προτρέψει για το αυτονόητο: Η ελληνική οικονομία, η καλώς εννοούμενη αγορά, δεν θα πάρει μπροστά αν οι τράπεζες δεν αποφασίσουν να “βραχούν”.
Αν δηλαδή δεν μπουν στον πυρήνα του προβλήματος, ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς, να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχείρησεις, να δώσουν κίνητρα σε όσους έχουν ακόμη διάθεση να παλέψουν για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.
Η “απάντηση” των τραπεζών αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα, με πράξεις και δρομολόγηση στρατηγικών κινήσεων. Από τη στιγμή που η ανακεφαλαιποίηση ολοκληρώθηκε αισίως, και οι τράπεζες βγήκαν από τη ζώνη του κόκκινου συναγερμού, το επόμενο βήμα είναι μόνο μπροστά.
Εκεί όπου μπορεί να διακρίνει κανείς συνέργειες, επιθετικές κινήσεις στην αγορά εντός και εκτός Ελλάδας, και… αναδιανομή προσωπικού, υποδομών και υπηρεσιών. Το τελευταίο κεφάλαιο ίσως και να είναι το πλέον επώδυνο, καθώς αναμένεται να συνεπάγεται χιλιάδες απομακρύνσεις υπαλλήλων.
Το “κούρεμα” αυτό βέβαια δεν θα αφορά απευθείας και τυφλές απολύσεις, αλλά προγράμματα εθελουσίας εξόδου, στα πρότυπα εκείνων που είχαν ακολουθηθεί στον ΟΤΕ το 2004, και θα αγγίζουν χιλιάδες εργαζομένους ανά τράπεζα, όπως τουλάχιστον εκτιμούν εκείνοι που είναι σε θέση να “διαβάσουν” επαρκώς τα καινούρια δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί στον τραπεζικό τομέα.
Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα συνοδευτούν από αναδιάρθρωση στα υποκαταστήματα και ανακατατάξεις στις θυγατρικές των τραπεζών, κυρίως στον άμεσο επιχειρηματικό περίγυρό μας, δηλαδή στα Βαλκάνια.
Στο τέλος αυτού του δρόμου, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα έχουν απαλλαγεί από στρεβλώσεις και βαρίδια, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να είναι ανταγωνιστικές και ευέλικτες σε διεθνές επίπεδο, επιδεικνύοντας την κινητικότητα που απαιτούν οι συγκυρίες, και που θα τους επιτρέψει να θωρακίσουν καλύτερα τη θέση τους.
Έτσι, και την ελληνική οικονομία θα βοηθήσουν περισσότερο, και οι ίδιες δεν θα χρειαστεί να περιμένουν στο μέλλον μια νέα ανακεφαλαιοποίηση ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Θα τρέχουν ήδη…

ysterografa.gr