Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μέσω ΑΣΕΠ η έξοδος των 70.000 υπαλλήλων του «μαλακού ΑΣΕΠ»

To ίδιο το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων εμπίπτουν στο «σκληρό» ή το «μαλακό» ΑΣΕΠ. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχης Γιώργο Βέη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής για τη μοριοδότηση των τριών κατηγοριών εργαζομένων που μπήκαν στο Δημόσιο μετά το 1994. Δηλαδή, όσων μπήκαν:

1) Μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
2) Μέσω διαδικασιών που ήλεγχε από την αρχή έως το τέλος η Ανεξάρτητη Αρχή.
3) Μέσω διαδικασιών που το ΑΣΕΠ διενήργηση απλώς τον έλεγχο νομιμότητας τους.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  φαίνεται πως και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής είναι της άποψης ότι, αυτή η τρίτη κατηγορία είναι αυτό που λέμε «μαλακό» ΑΣΕΠ και γι” αυτό το λόγο ανάμενεται η μοριοδότησή της να είναι μικρότερη από τις άλλες δύο. Πρόκειται για τους 70.000 υπαλλήλους για τους οποίους έγραψε η aftodioikisi.gr. 
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τη στιγμή που ζήτησε τη σχετική εισήγηση θα την ακολουθήσει κατά γράμμα. Άλλωστε, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου στην aftodioikisi.gr, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο ΑΣΕΠ εκτός από πρακτικό είχε και καθαρά συμβολικό χαρακτήρα.
Μεγαλύτερη συμμετοχή και στη διαδικασία κινητικότητας
Γι” αυτό το λόγο, άλλωστε, εκτός από τη μοριοδότηση των υπαλλήλων του «σκληρού» και του «μαλακού» ΑΣΕΠ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Αρχής Γιώργο Βέη να καταθέσει πρόταση σχετικά με τη δυνατότητα του ΑΣΕΠ  να παρέχει πρόσθετη υποστηρικτική βοήθεια στην διαδικασία της κινητικότητας. Δηλαδή, πέραν της συμμετοχής του ίδιου του προέδρου στην τριμελή για την αξιολόγηση να συμμετέχει ενεργότερα στο γραφειοκρατικό κομμάτι της κινητικότητας, προκειμένου να βοηθήσει στην επίσπευσή του.
«Το ΑΣΕΠ εδώ και 20 χρόνια έχει επιτελέσει το ρόλο του θεματοφύλακα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Η συμβολή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία της κινητικότητας θα είναι εξαιρετικά σημαντική, έτσι ώστε αυτή να ολοκληρωθεί με την απαραίτητη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, αλλά και διαφάνεια που οι καιροί επιβάλλουν«, τόνισε σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε δε ότι «οπως γνωρίζεται η διαδικασία της κινητικότητας προδιαγράφεται με απόλυτη σαφήνεια από το νόμο που έχει ψηφιστεί. Συζητήσαμε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ τη δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής να παρέχει πρόσθετη υποστηρικτική βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό με την εμπειρία που έχει αποκομίσει το ΑΣΕΠ από τη διαδικασία της πρώτης κινητικότητας».
Συμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο κ.  Μητσοτάκης  ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για θέματα της αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής, ενω απο την πλευρά ο υπουργός  είχε την ευκαιρία να επισημάνει στον κ. Βέη τη μέγιστη σημασία που αποδίδει στο ΑΣΕΠ, «το οποίο προσδίδει την αναγκαία διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αξιοκρατία όχι μόνο στις διαδικασίες αξιολόγησης όλων όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας, αλλά φυσικά και στις διαδικασίες ένταξης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα.