Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Reuters: Το Καστελόριζο του μνημονίου και της διαφθοράς

Εκτενές αφιέρωμα για τη διαφθορά πραγματοποιεί το Reuters, ξεκινώντας από το Καστελόριζο, με τους 350 κατοίκους, το νησί που ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε για να ανακοινώσει την προσφυγή της χώρας στο μνημόνιο.
Το πρακτορείο αναφέρεται στην δικαστική υπόθεση του δημάρχου Παύλου Πανηγύρη, ο οποίος  με απόφαση της Γενικής Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για «απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος κατ” εξακολούθηση».
Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πολλοί κάτοικοι του νησιού απέκτησαν ξαφνικά γη παρουσιάζοντας απλώς δύο μάρτυρες και συνεχίζει περιγράφοντας μία ευρύτερη πρακτική διαφθοράς και εκμετάλλευσης των επιδοτήσεων που επικρατούσε στην Ελλάδα. Το νησί μετρά μόλις 350 κατοίκους, αποφασισμένους ωστόσο να «αμφισβητήσουν την πολιτική ελίτ που κυβερνούσε το Καστελόριζο για 18 χρόνια» γράφει το Reuters.
Ο ίδιος ο κ. Πανηγύρης, μιλώντας στο Reuters δήλωσε: «Η οικογένειά μου, όπως και όλοι οι κάτοικοι του Καστελόριζου εκμεταλλεύθηκαν αυτό το νόμο».
Δήλωσε επίσης πως δημιούργησε την περιουσία του από τις επιδοτήσεις που έλαβε η οικογένειά του για την ανάπτυξη αγροτικών και τουριστικών επιχειρήσεων. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το φαινόμενο Πανηγύρης, συμπεριλαμβανομένου και εμού, για τη στήριξη του όλα αυτά τα χρόνια», συνεχίζει.
Το Reuters αναφερεται και στις περιπτωσεις του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αλλά και του Άκη Τσοχατζόπουλου και σχολιάζει: «Στο Καστελόριζο, όπως και στην ευρύτερη Ελλάδα στη μάχη για την καταπολέμηση των διαπλεκόμενων συμφερόντων και του υπάρχοντος συστήματος οι ισορροπίες είναι λεπτές».
aftodioikisi.gr