Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Δ. Σαλαμίνας: Ο υπουργός Ναυτιλίας ταλαιπωρεί ολόκληρο το νησί

«Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλης, παρά τις δεσμεύσεις του, ταλαιπωρεί ολοκληρο το νησί, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους» δήλωσε στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής με αφορμή τον «αποκλεισμό» του νησιού από σήμερα , μετά την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας, να αναθέσει την κάλυψη των γραμμών σε άλλες εταιρείες, καθώς οι δύο κοινοπραξίες των φέρι μπόουτ που διαχειρίζονταν έως σήμερα την ακτοπλοϊκή σύνδεση, δεν κατέθεσαν βεβαίωση υποχρεωτική κάλυψης των πλοίων τους προς τρίτου.
Το δρομολόγιο Πέραμα – Σαλαμίνα, εξυπηρετείται από σήμερα το πρωί με δυο πλοία με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο δήμαρχος τόνισε στην aftodioikisi.gr ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτην την κατάσταση είναι ο «υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και οι τεχνοκράτες του υπουργείου» και πρόσθεσε: «Δεν μας ενδιαφερει η διένεξη τους. Εμεις θέλουμε συγκοινωνία με συχνά δρομολόγια προκειμενου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νησιου».
Από τα ξημερώματα εκατοντάδες είναι οι οδηγοί τόσο από την μεριά του Περάματος όσο και από εκείνη της Σαλαμίνας που παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς εκτελούνται ελάχιστα δρομολόγια. Ήδη έχουν σχηματιστεί ουρές και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τσαβαρής «δυνάμεις της αστυνομίας κρατουν μακριά απο τα ταμεία κατοίκους του νησιού προκειμένου να μην φανει το μέγεθος του προβληματος«.
Το υπουργείο είχε δώσει προθεσμία στις δύο κοινοπραξίες έως χθες το βράδυ να προσκομίσουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής κάλυψης προς τρίτους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε σε ανάκληση των αδειών αποδοχής δρομολογίων.
Από την πλευρά τους, οι δύο κοινοπραξίες ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη οδηγία αφορά μόνο στα ποντοπόρα πλοία και όχι στα πλοία που κινούνται εντός λιμένα και ζήτησαν να δοθεί μια μικρή παράταση δύο μηνών μέχρι να εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση, καθώς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ωστόσο το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σχετική ευρωπαϊκή οδηγία έχει εφαρμοσθεί έως τώρα από όλους τους πλοιοκτήτες των πορθμείων, εκτός της Σαλαμίνας.