Τη διαβεβαίωση ότι εντός το 2013 θα προσληφθούν χιλιάδες επιτυχόντες σε παλαιούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ έδωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr στη Βασιλίσσης Σοφίας θεωρούν πως μπορούν να επιτύχουν ακόμη και άνω των 7.000 προσλήψεων εντός του 2013 ή το πολύ στις αρχές του 2014, από τους πάνω από 10.000 διοριστέους του ΑΣΕΠ, καθώς οι 3 με 3.500 εμπίπτουν στην αναλογία 1 προς 5 ενώ οι υπόλοιποι θα προέλθουν από το 1 προς 1 των 4.000 απολύσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και Α. Μανιτάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του κόμματός του (ΔΗΜΑΡ), Β. Οικονόμου τονίζοντας ότι από τους πίνακες των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ θα προσληφθούν με βάση τη σειρά επιτυχίας:
- Παραπάνω από 3.000 με την εφαρμογή του κανόνα ένα προς πέντε (που στην πράξη παραδέχθηκε ότι είναι ένα προς εφτά) και του άλλους περιορισμούς που υπάρχουν: «Κάθε χρόνο που επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια και σε συνεννόηση με κάθε Υπουργείο με βάση τις απόλυτες ανάγκες που έχει, δίνοντας προτεραιότητα κυρίως στους κοινωνικούς τομείς, πάντα φροντίζουμε ώστε να τηρούμε τη σειρά επιτυχίας που έχουν, ανάλογα φυσικά με το φορέα στον οποίο έχουν επιτύχει και κάνοντας μία κατανομή ανά φορέα, σύμφωνα με μια οροφή που έχουμε κάθε χρόνο. Φέτος πρέπει να είναι γύρω στις τρεις χιλιάδες και κάτι παραπάνω που θα διοριστούν σύμφωνα με τον κανόνα του ένα προς πέντε και τους άλλους περιορισμούς που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.
- Ίσος αριθμός με αυτούς που θα απολυθούν από τους επίορκους και τους ΙΔΑΧ των ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν με βάση το ένα προς ένα (μία απόλυση μία πρόσληψη) της τελευταίας συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας . Να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει 4.000 απολύσεις εντός του 2013. Δεσμεύθηκε όμως ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν εντός του 2014 για να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε αυτοί που παραμένουν τόσα χρόνια να βρουν επιτέλους αυτά που δικαιούνται και με τόση καρτερικότητα αναμένουν».
Θέλουμε τους διοριστέους και όχι αυτούς που δεν έχουν προσόντα
Μάλιστα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα επιχειρήματα, όπως είπε, που επικαλούνται το δικαίωμα στην εργασία «αυτών που θα φύγουν ύστερα από αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, Υπηρεσιακών Συμβουλίων, γιατί δεν έχουν τα προσόντα», αντέτεινε το εξής: «Πρώτοι αξίωση για την κατάληψη θέσης στο Δημόσιο και άρα δικαίωμα στην εργασία έχουν αυτοί που είναι διοριστέοι, έχουν κριθεί, έχουν διαπιστωθεί τα προσόντα τους και περιμένουν τόσο καιρό για να δικαιωθούν για τους κόπους τους και για την αξιοσύνη τους. Στην προσπάθεια που κάνουμε της ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου, της ποιοτικής αξιοποίησης και ιδίως της ανανέωσης του προσωπικού, πιστεύω ότι η χαλάρωση αυτή του 1 προς 1 και η βελτίωση των δημοσιονομικών μας θα μας επιτρέψει να απαλύνουμε, να εξαφανίσουμε αυτήν την κοινωνική αδικία», κατέληξε.
Το πλήρες κείμενο της απάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι το εξής:
Εισερχόμεθα στη με αριθμό 8789/771/22-3-2012 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του Βουλευτή Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Οικονόμου προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την πρόσληψη επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, τη συγκεκριμένη ερώτηση που αφορά χιλιάδες -όπως φημολογείται και περιμένουμε να ακούσουμε συγκεκριμένο νούμερο- νέους ανθρώπους, οι οποίοι επέτυχαν στο ΑΣΕΠ και ανακοινώθηκαν οι πίνακες αυτής της επιτυχίας αλλά δεν προσελήφθησαν ποτέ από το ελληνικό κράτος, την έχω καταθέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από το 2011!
Αν την διαβάσετε την ερώτηση, φαίνονται οι απόπειρές μου για να μάθω εγώ και δια εμού η ελληνική Βουλή, και ο ελληνικός λαός κατ’ επέκταση, τι γίνεται με αυτό το ελληνικό κράτος: Προκηρύσσει διαγωνισμούς, φέρνει και ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά να έρθουν και να δώσουν τις εξετάσεις τους, ανακοινώνει επιτυχόντες και τους γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων τους αυτούς που επιτύχανε! Είναι μια υπόθεση που τουλάχιστον εγώ την έχω φέρει επανειλημμένως από το 2011.
Κατέθεσα ξανά σε εσάς ερώτηση. Απογοητεύτηκα όταν δεν την απαντήσατε, σκέφτηκα «μια από τα ίδια». Έτρεψα την ερώτηση σε επίκαιρη για να τη συζητήσουμε και αναθάρρησα μόλις σας είδα. Επιτέλους και ευτυχώς –είπα- υπάρχει ένας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο οποίος θα μας διαφωτίσει και θα μας δώσει από τη θέση του απάντηση, αν μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς αυτοί οι οποίοι αποδέχονται αυτό που η βασική αρχή μιας ευνομούμενης πολιτείας λέει ότι αυτά που ανακοινώνουμε και που αποφασίζουμε ισχύουν, θα ισχύουν.
Πόσοι είναι αυτοί, κύριε Υπουργέ, οι οποίοι επέτυχαν; Εγώ ξέρω κάποιες προκηρύξεις, όπως είναι του Υπουργείου Παιδείας, του ΙΚΑ, την Αγροτική Τράπεζα και προσφάτως των Πυροσβεστών. Οι φήμες λένε ότι είναι γύρω στις δέκα χιλιάδες. Είναι όντως δέκα χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες –νέα παιδιά κατά βάση, μικρής ηλικίας- οι οποίοι έχουν πετύχει, έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα τους ότι είναι επιτυχόντες και αντί αυτή τη στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, περιμένουν; Τι άραγε; Είναι ερωτήματα βασανιστικά όχι μόνο για τους ίδιους.
Το ΑΣΕΠ –ξέρετε- θεσπίστηκε από τον αείμνηστο Αναστάση Πεπονή όχι για να μπουν οι καλύτεροι, αλλά για να μπουν τουλάχιστον αυτοί που με αντικειμενικό τρόπο θα επιτύχουν -με τις διαδικασίες των εξετάσεων- και για να μπορέσουμε να πούμε ότι τέρμα «ο μπάρμπας από την Κορώνη».
Την ώρα, λοιπόν, που έχουμε σήμερα ανθρώπους που δουλεύουν στο Δημόσιο, οι οποίοι έχουν μπει από το «παράθυρο» -τα ξέρετε πολύ καλά, με συμβάσεις, παρασυμβάσεις, με χίλιες δύο διαδικασίες-, έχουμε μπροστά στα χέρια μας ονόματα ανθρώπων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει το ρουσφέτι, το μέσον, δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα, πήγαν, έδωσαν τις εξετάσεις τους και επέτυχαν. Αντί αυτούς να τους ανταμείψουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσφέρουν στην πατρίδα, τούς κρατάμε πού, πώς και για πόσο; Αυτά είναι τα ερωτήματά μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Οικονόμου, εύλογα και δικαιολογημένα ρωτάτε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να απαντήσει πόσοι είναι αυτοί που ενώ είναι διοριστέοι από το 2009, περιμένουν ακόμα να διοριστούν. Είναι πολλοί.
Είναι αδύνατον να σας δώσω τον ακριβή αριθμό κατά Υπουργείο και κατά φορέα, γιατί στα διαστήματα αυτά γίνονται διορισμοί. Μερικές χιλιάδες -λίγες- διορίζονται κάθε χρόνο με βάση τον κανόνα ένα προς πέντε από τους πίνακες των διοριστέων του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ σαν υπηρεσία δεν κρατάει κατάσταση αυτών που δεν έχουν διοριστεί ακόμα. Το ΑΣΕΠ ξέρει μόνο πόσοι είναι οι διοριστέοι και αναρτά τους πίνακες. Εκεί σταματάει η αρμοδιότητά του.
Το Υπουργείο το δικό μας έχει ζητήσει από τους φορείς να του στέλνουν πίνακες διορισθέντων, αλλά ταυτόχρονα να στέλνουν και πόσοι εν τω μεταξύ κάθε χρόνο διορίζονται. Με βάση έναν πρώτο υπολογισμό που μπορούμε να κάνουμε, μπορώ να σας πω με κάθε σχετική βεβαιότητα ότι αυτοί είναι πάνω από δέκα χιλιάδες στο σύνολο του ελληνικού δημοσίου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Που περιμένουν;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Που αναμένουν το διορισμό τους, που είναι διοριστέοι και περιμένουν να διοριστούν. Πρέπει να είναι πάνω από δέκα χιλιάδες. Δεν μπορώ να δώσω κατά φορέα ακριβή αριθμό, γιατί πρέπει να έχουμε όλους τους πίνακες και από αυτούς να αφαιρούμε αυτούς που διορίζονται.
Γιατί δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλους αυτούς τους άξιους, διαπιστωμένα προσοντούχους που περιμένουν, αδικαιολόγητα θα έλεγα τουλάχιστον εάν το κοιτάξει κανείς από τη δική τους σκοπιά, τόσα χρόνια να διοριστούν; Ξέρετε, υπάρχει ο κανόνας του ένα προς πέντε και η υποχρέωση που είχαμε αναλάβει να περιορίσουμε τον υπερβολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και να μειώσουμε τουλάχιστον κατά εκατόν πενήντα χιλιάδες μέχρι το 2015, αριθμός που επιτυγχάνεται.
Ήδη βρισκόμαστε στα όρια αυτού του αριθμού και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε προσεγγίσει τον αριθμό που κανονικά θα έπρεπε να φθάσουμε το 2015, αλλά πέρα από τον περιορισμό του ένα προς πέντε υπάρχει ακόμα ο περιορισμός των περιορισμένων πιστώσεων. Για να μπορέσει να διοριστεί κάποιος πρέπει να υπάρχουν πιστώσεις και προβλέψεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επομένως, παρ’ όλα τα κενά που θα διαπιστωθούν τώρα με ένα τρόπο αξιολογικό και επιστημονικό με τους νέους οργανισμούς, δεν είναι δυνατόν και γι’ αυτόν το δημοσιονομικό περιορισμό να προχωρήσουμε παραπέρα.
Πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των περιορισμών αυτών;
Παρεμπιπτόντως να σας πω ότι η σειρά επιτυχίας τηρείται αυστηρώς. Κάθε χρόνο που επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια και σε συνεννόηση με κάθε Υπουργείο με βάση τις απόλυτες ανάγκες που έχει, δίνοντας προτεραιότητα κυρίως στους κοινωνικούς τομείς, πάντα φροντίζουμε ώστε να τηρούμε τη σειρά επιτυχίας που έχουν, ανάλογα φυσικά με το φορέα στον οποίο έχουν επιτύχει και κάνοντας μία κατανομή ανά φορέα, σύμφωνα με μια οροφή που έχουμε κάθε χρόνο. Φέτος πρέπει να είναι γύρω στις τρεις χιλιάδες και κάτι παραπάνω που θα διοριστούν σύμφωνα με τον κανόνα του ένα προς πέντε και τους άλλους περιορισμούς που έχουμε.
Τηρούμε, επαναλαμβάνω, τα κριτήρια. Ζητάμε από το Υπουργείο τις ανάγκες του, κάνουμε μία ιεράρχηση των κριτηρίων και παραχωρούμε κάθε φορά με πράξη δική μας, έναν αριθμό. Για παράδειγμα είναι η Κ8 και η Κ9 που αναφέρετε, όπου βγάλαμε αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, έναν αριθμό προσλήψεων, που ήταν τριακόσιες τριάντα. Ήδη αυτές οι προσλήψεις έχουν γίνει κατά ένα μεγάλο μέρος.
Για το τελευταίο ερώτημα, περιμένω τη δευτερολογία σας για να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ακούσατε και εσείς, κύριε Πρόεδρε, επαληθεύεται το νούμερο των δέκα χιλιάδων πάνω-κάτω, που είναι …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Πάνω από δέκα χιλιάδες.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάνω. Να μην πω κάτω, λοιπόν.
Πάνω από δέκα χιλιάδες, λοιπόν, νέα παιδιά, τα οποία επί το πλείστον πέτυχαν και έδωσαν βάση σε αυτό που η πολιτεία τους κάλεσε, δηλαδή σε ένα διαφανή διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα.
Με τον περιορισμό του ένα προς πέντε, κύριε Υπουργέ, ή ένα προς δέκα –κατ’ αρχάς θέλω να μου το διευκρινίσετε και αυτό …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Στην πράξη είναι ένα προς επτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία. Πήγαμε στη μέση. Αυτό ήθελα όντως να το ρωτήσω δημοσίως, διότι λέμε ένα προς πέντε, αλλά ουσιαστικά μιλούν για ένα προς δέκα κάποιοι άλλοι. Τώρα μου λέτε ένα προς επτά. Άρα, με τη βάση του ένα προς επτά, αυτός ο οποίος πέτυχε στην προκήρυξη του 2009 αντικειμενικά και ουσιαστικά δεν έχει πιθανότητα να προσληφθεί.
Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται, κύριε Υπουργέ; Τις προάλλες επτακόσια είκοσι πέντε ονόματα ανακοινώθηκαν για την Πυροσβεστική για παράδειγμα. Αφού το ελληνικό κράτος δεν έχει λεφτά να τους προσλάβει, αφού το ελληνικό κράτος ήταν δέσμιο διεθνών συμβάσεων, δηλαδή μνημονίων κ.λπ., τα οποία λένε ένα προς επτά ή δημοσιονομικών περιορισμών, γιατί προκήρυξε επτακόσιες είκοσι πέντε θέσεις για την Πυροσβεστική, έτρεξαν χιλιάδες παιδιά, έκαναν τις εξετάσεις τους, πέρασαν οι επτακόσιοι είκοσι πέντε και έρχεται σήμερα και τους λέει «δεν έχω λεφτά να σας προσλάβω»;
Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ; Αυτά τα επτακόσια είκοσι πέντε άτομα, οι επιτυχόντες της Κ6, της Κ8, της Κ9, -δηλαδή, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, οι προκηρύξεις για το ΙΚΑ, για την Αγροτική Τράπεζα, για το Υπουργείο Άμυνας κλπ.- τα οποία περιμένουν ήδη τρία, τέσσερα χρόνια και θα περιμένουν ακόμη, πού θα πάνε να δουλέψουν;
Υπάρχει περίπτωση μία ιδιωτική επιχείρηση να σε προσλάβει όταν ξέρει ότι είσαι επιτυχών και άρα ανά πάσα στιγμή θα πας στη δημόσια υπηρεσία που έχεις πετύχει; Θα σου δώσει δουλειά; Θα επενδύσει πάνω σου σαν υπάλληλο; Επειδή είπατε ότι είναι και προσοντούχοι. Και πράγματι είναι οι πιο πολλοί προσοντούχοι. Μπορεί να επενδύσει μία ιδιωτική επιχείρηση όταν ξέρει ότι εσύ θα φύγεις, γιατί είσαι όντως επιτυχών και έχεις σε εκκρεμότητα μία τέτοια πρόσληψη;
Καμμία επιχείρηση δεν θα τους πάρει, κύριε Υπουργέ. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια και η μαύρη πραγματικότητα!
Άρα, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε φέρει σε ένα δίλημμα.
Τι κάνουν; Περιμένουν μήπως και το κράτος υλοποιήσει τα προσυμφωνημένα; Δηλαδή ποια; Να υλοποιήσει τον πίνακα επιτυχόντων; Μήπως πρέπει να σταματήσει να το ελπίζει αυτό το κάθε παιδί; Μήπως θα έπρεπε να του πούμε ότι: «Τζάμπα περιμένεις, να πας να δεις κάτι άλλο;» Αν όμως του πούμε «τζάμπα περιμένεις», θα υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε αυτούς που βγάζουν τις προκηρύξεις, κύριε Υπουργέ.
Εγώ θέλω να μάθω το εξής: Το Υπουργείο ανακοίνωσε την προκήρυξη για την Πυροσβεστική. Όταν ξέρει ότι δεν θα προσληφθεί ούτε ένας στην Πυροσβεστική από τους επτακόσιους είκοσι πέντε, γιατί την έκανε την προκήρυξη; Έρχονται τα παιδιά και τρέχουν από γραφείο σε γραφείο, από Βουλευτή σε Βουλευτή. Έχουν επισκεφτεί τους πάντες. Τους τρέχουμε, τους στέλνουμε στους δικηγόρους.
Γιατί προκηρύξατε, λοιπόν επτακόσιες είκοσι πέντε θέσεις για την Πυροσβεστική –λέω ένα παράδειγμα, που είναι το πιο πρόσφατο- όταν δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να τους προσλάβετε με αυτό που λέτε; Θα μου πείτε, το 2015 θα πάμε στο ένα προς ένα. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτές οι προκηρύξεις έχουν αξία για δύο χρόνια. Αυτοί οι πίνακες επιτυχόντων πόσο…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Οι νέοι πίνακες έχουν τρία χρόνια ισχύ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι. Σας λέω για παράδειγμα για την Πυροσβεστική. Δύο χρόνια έχουν. Αυτός ο διαγωνισμός, αν δεν κάνω λάθος, ήταν το Δεκέμβριο του 2012. Θα προλάβει, λοιπόν, να πιάσει το ένα προς ένα; Όχι.
Άρα, είναι μεγάλες οι ευθύνες.
Κλείνοντας, θα σας πω τι προτείνω εγώ και συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά είναι φλέγον το θέμα και αφορά χιλιάδες ανθρώπους.
Εγώ, κύριε Υπουργέ, θέλω από σας να δώσετε μία προοπτική. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σταματήσουν να γίνονται διαγωνισμοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι προσλήψεις. Να τους σταματήσουμε. Να πούμε ότι έχουμε δέκα χιλιάδες σε εκκρεμότητα. Σέβομαι και δέχομαι αυτό που λέτε, ότι όποιος προσληφθεί στο δημόσιο, θα προσληφθεί κατά σειρά επιτυχίας σύμφωνα με αυτούς τους πίνακες. Έχουμε, λοιπόν, δέκα χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πετύχει. Να πούμε, λοιπόν, ότι δεν θα προσληφθεί κανένας άλλος, από πουθενά αλλού. Τέρμα οι προσλήψεις από το «παράθυρο». Και νομίζω ότι αυτό με τη δική σας παρουσία εκεί εξασφαλίζεται.
Αφού, λοιπόν, δεσμεύεστε εδώ οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τη σειρά της επιτυχίας, αν δεν είμαστε έτοιμοι να τους απορροφήσουμε τότε να μην γίνει καμμία άλλη προκήρυξη. Να είμαστε καθαροί απέναντι στη νεολαία, απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Αφού δεν μπορώ να σε προσλάβω, δεν έχω πιστώσεις, έχω δεσμεύσεις, δεν κάνω άλλη προκήρυξη. Να απορροφηθούν πρώτα αυτοί οι δέκα χιλιάδες.
Με αυτό τον τρόπο θα στείλουμε ένα μήνυμα σήμερα ότι αυτοί οι επιτυχόντων θα είναι η αποκλειστική απορρόφηση και θα ικανοποιήσει η ελληνική πολιτεία το δικό τους αίσθημα περί δικαίου και περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Διότι δεν μπορούμε πλέον να κοιτάζουμε στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους. Και αφού το κάνουμε αυτό, να ξεκινήσουμε προκηρύξεις…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε, κύριε Οικονόμου.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Σχετικά με τις προκηρύξεις θα ήθελα να πω το εξής: Ξέρετε ότι το δικό μας Υπουργείο παρεμβαίνει κυρίως στις προσλήψεις και πως δεν κάνουμε συνολικό προγραμματισμό των προκηρύξεων.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για όλους τους Υπουργούς το λέω. Όχι μόνο για εσάς.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Για το θέμα των πυροσβεστών, για να είμαι ειλικρινής αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτω από ποια πίστωση και πώς έγινε η σχετική προκήρυξη. Δεν ξέρω την όλη διαδικασία. Επομένως, με τρόπο υπεύθυνο δεν μπορώ να σας απαντήσω.
Για το γενικότερο θέμα, αν πρέπει να γίνουν προκηρύξεις ή όχι, συμφωνώ μαζί σας και με όσα είπατε. Καλό είναι όταν προκηρύσσουμε θέσεις, να ξέρουμε ότι υπάρχουν δέκα χιλιάδες σε αναμονή. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται ένας προγραμματισμός.
Αυτό που εμείς αυτή τη στιγμή ελέγχουμε, είναι κυρίως τις προσλήψεις, πόσες, δηλαδή, μπορούν να γίνουν και αν αυτές είναι βάσει των πινάκων του ΑΣΕΠ που είναι σε εκκρεμότητα. Αυτή η προτεραιότητα τηρείται.
Τώρα, για το θέμα των δέκα χιλιάδων διοριστέων που είναι το βασικό πρόβλημα -και χαίρομαι που το τονίζετε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας- σας διαβεβαιώνω ότι ήταν η πρώτη μας φροντίδα και η πρώτη μας έγνοια. Και αυτό το αποδείξαμε με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, όπου τελικά πετύχαμε κάθε ένας που απολύεται για συγκεκριμένους λόγους, για συγκεκριμένη κατηγορία τότε να προσλαμβάνεται ένας από αυτόν το κατάλογο του ΑΣΕΠ. Άρα, κάθε αναγκαστική αποχώρηση θα αντικαθίσταται αμέσως πέρα από τον περιορισμό του 1 προς 5 και πέρα από τους άλλους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτό νομίζω πως δίνει μια ανακούφιση, μια ανάσα.
Εάν, τελικά, καταφέρουμε αυτούς που απασχολούνται στο Δημόσιο χωρίς να έχουν τα νόμιμα προσόντα, αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει δόλια μέτρα για να μπουν στο Δημόσιο, αυτούς που έχουν παραβεί το νόμο, αυτούς που είναι υπόδικοι ή τουλάχιστον υπόλογοι πειθαρχικά, όλους αυτούς οι οποίοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχουν σχέση δημοσίου δικαίου με το Δημόσιο να τους απομακρύνουμε, εάν τελικά αυτό το τηρήσουμε –και σας διαβεβαιώνω πως σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να απαλλάξουμε το Δημόσιο από αυτούς που δικαιολογημένα και διαπιστωμένα δεν μπορούν να παραμένουν ακόμα στο Δημόσιο, με όλες τις αναγκαίες διαδικασίες που επιβάλλει ο νόμος και το Σύνταγμα και μέσα από τα αρμόδια Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια- τότε θα είμαστε σε θέση -και θα είναι μεγάλη ανακούφιση για αυτούς, αλλά και για την Κυβέρνηση- να προσλάβουμε ακριβώς τον αντίστοιχο αριθμό.
Υπάρχει μια ελπίδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν εντός του 2014 για να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε αυτοί που παραμένουν τόσα χρόνια να βρουν επιτέλους αυτά που δικαιούνται και με τόση καρτερικότητα αναμένουν.
Θέλω να πω, μια που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία, κύριε Οικονόμου -και σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση- το εξής: Ακούω πολύ συχνά για το δικαίωμα της εργασίας αυτών που θα φύγουν ύστερα από αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, Υπηρεσιακών Συμβουλίων, γιατί δεν έχουν τα προσόντα. Και πολλοί επικαλούνται το δικαίωμα στην εργασία.
Εγώ έχω να αντιτείνω το εξής: Πρώτοι αξίωση για την κατάληψη θέσης στο Δημόσια και άρα δικαίωμα στην εργασία έχουν αυτοί που είναι διοριστέοι, έχουν κριθεί, έχουν διαπιστωθεί τα προσόντα τους και περιμένουν τόσο καιρό για να δικαιωθούν για τους κόπους τους και για την αξιοσύνη τους,
Στην προσπάθεια που κάνουμε της ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου, της ποιοτικής αξιοποίησης και ιδίως της ανανέωσης του προσωπικού, πιστεύω ότι η χαλάρωση αυτή του 1 προς 1 και η βελτίωση των δημοσιονομικών μας θα μας επιτρέψει να απαλύνουμε, να εξαφανίσουμε αυτήν την κοινωνική αδικία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και Α. Μανιτάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του κόμματός του (ΔΗΜΑΡ), Β. Οικονόμου τονίζοντας ότι από τους πίνακες των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ θα προσληφθούν με βάση τη σειρά επιτυχίας:
- Παραπάνω από 3.000 με την εφαρμογή του κανόνα ένα προς πέντε (που στην πράξη παραδέχθηκε ότι είναι ένα προς εφτά) και του άλλους περιορισμούς που υπάρχουν: «Κάθε χρόνο που επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια και σε συνεννόηση με κάθε Υπουργείο με βάση τις απόλυτες ανάγκες που έχει, δίνοντας προτεραιότητα κυρίως στους κοινωνικούς τομείς, πάντα φροντίζουμε ώστε να τηρούμε τη σειρά επιτυχίας που έχουν, ανάλογα φυσικά με το φορέα στον οποίο έχουν επιτύχει και κάνοντας μία κατανομή ανά φορέα, σύμφωνα με μια οροφή που έχουμε κάθε χρόνο. Φέτος πρέπει να είναι γύρω στις τρεις χιλιάδες και κάτι παραπάνω που θα διοριστούν σύμφωνα με τον κανόνα του ένα προς πέντε και τους άλλους περιορισμούς που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.
- Ίσος αριθμός με αυτούς που θα απολυθούν από τους επίορκους και τους ΙΔΑΧ των ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν με βάση το ένα προς ένα (μία απόλυση μία πρόσληψη) της τελευταίας συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας . Να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει 4.000 απολύσεις εντός του 2013. Δεσμεύθηκε όμως ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν εντός του 2014 για να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε αυτοί που παραμένουν τόσα χρόνια να βρουν επιτέλους αυτά που δικαιούνται και με τόση καρτερικότητα αναμένουν».
Θέλουμε τους διοριστέους και όχι αυτούς που δεν έχουν προσόντα
Μάλιστα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα επιχειρήματα, όπως είπε, που επικαλούνται το δικαίωμα στην εργασία «αυτών που θα φύγουν ύστερα από αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, Υπηρεσιακών Συμβουλίων, γιατί δεν έχουν τα προσόντα», αντέτεινε το εξής: «Πρώτοι αξίωση για την κατάληψη θέσης στο Δημόσιο και άρα δικαίωμα στην εργασία έχουν αυτοί που είναι διοριστέοι, έχουν κριθεί, έχουν διαπιστωθεί τα προσόντα τους και περιμένουν τόσο καιρό για να δικαιωθούν για τους κόπους τους και για την αξιοσύνη τους. Στην προσπάθεια που κάνουμε της ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου, της ποιοτικής αξιοποίησης και ιδίως της ανανέωσης του προσωπικού, πιστεύω ότι η χαλάρωση αυτή του 1 προς 1 και η βελτίωση των δημοσιονομικών μας θα μας επιτρέψει να απαλύνουμε, να εξαφανίσουμε αυτήν την κοινωνική αδικία», κατέληξε.
Το πλήρες κείμενο της απάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι το εξής:
Εισερχόμεθα στη με αριθμό 8789/771/22-3-2012 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του Βουλευτή Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Οικονόμου προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την πρόσληψη επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, τη συγκεκριμένη ερώτηση που αφορά χιλιάδες -όπως φημολογείται και περιμένουμε να ακούσουμε συγκεκριμένο νούμερο- νέους ανθρώπους, οι οποίοι επέτυχαν στο ΑΣΕΠ και ανακοινώθηκαν οι πίνακες αυτής της επιτυχίας αλλά δεν προσελήφθησαν ποτέ από το ελληνικό κράτος, την έχω καταθέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από το 2011!
Αν την διαβάσετε την ερώτηση, φαίνονται οι απόπειρές μου για να μάθω εγώ και δια εμού η ελληνική Βουλή, και ο ελληνικός λαός κατ’ επέκταση, τι γίνεται με αυτό το ελληνικό κράτος: Προκηρύσσει διαγωνισμούς, φέρνει και ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά να έρθουν και να δώσουν τις εξετάσεις τους, ανακοινώνει επιτυχόντες και τους γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων τους αυτούς που επιτύχανε! Είναι μια υπόθεση που τουλάχιστον εγώ την έχω φέρει επανειλημμένως από το 2011.
Κατέθεσα ξανά σε εσάς ερώτηση. Απογοητεύτηκα όταν δεν την απαντήσατε, σκέφτηκα «μια από τα ίδια». Έτρεψα την ερώτηση σε επίκαιρη για να τη συζητήσουμε και αναθάρρησα μόλις σας είδα. Επιτέλους και ευτυχώς –είπα- υπάρχει ένας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο οποίος θα μας διαφωτίσει και θα μας δώσει από τη θέση του απάντηση, αν μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς αυτοί οι οποίοι αποδέχονται αυτό που η βασική αρχή μιας ευνομούμενης πολιτείας λέει ότι αυτά που ανακοινώνουμε και που αποφασίζουμε ισχύουν, θα ισχύουν.
Πόσοι είναι αυτοί, κύριε Υπουργέ, οι οποίοι επέτυχαν; Εγώ ξέρω κάποιες προκηρύξεις, όπως είναι του Υπουργείου Παιδείας, του ΙΚΑ, την Αγροτική Τράπεζα και προσφάτως των Πυροσβεστών. Οι φήμες λένε ότι είναι γύρω στις δέκα χιλιάδες. Είναι όντως δέκα χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες –νέα παιδιά κατά βάση, μικρής ηλικίας- οι οποίοι έχουν πετύχει, έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα τους ότι είναι επιτυχόντες και αντί αυτή τη στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, περιμένουν; Τι άραγε; Είναι ερωτήματα βασανιστικά όχι μόνο για τους ίδιους.
Το ΑΣΕΠ –ξέρετε- θεσπίστηκε από τον αείμνηστο Αναστάση Πεπονή όχι για να μπουν οι καλύτεροι, αλλά για να μπουν τουλάχιστον αυτοί που με αντικειμενικό τρόπο θα επιτύχουν -με τις διαδικασίες των εξετάσεων- και για να μπορέσουμε να πούμε ότι τέρμα «ο μπάρμπας από την Κορώνη».
Την ώρα, λοιπόν, που έχουμε σήμερα ανθρώπους που δουλεύουν στο Δημόσιο, οι οποίοι έχουν μπει από το «παράθυρο» -τα ξέρετε πολύ καλά, με συμβάσεις, παρασυμβάσεις, με χίλιες δύο διαδικασίες-, έχουμε μπροστά στα χέρια μας ονόματα ανθρώπων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει το ρουσφέτι, το μέσον, δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα, πήγαν, έδωσαν τις εξετάσεις τους και επέτυχαν. Αντί αυτούς να τους ανταμείψουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσφέρουν στην πατρίδα, τούς κρατάμε πού, πώς και για πόσο; Αυτά είναι τα ερωτήματά μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Οικονόμου, εύλογα και δικαιολογημένα ρωτάτε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να απαντήσει πόσοι είναι αυτοί που ενώ είναι διοριστέοι από το 2009, περιμένουν ακόμα να διοριστούν. Είναι πολλοί.
Είναι αδύνατον να σας δώσω τον ακριβή αριθμό κατά Υπουργείο και κατά φορέα, γιατί στα διαστήματα αυτά γίνονται διορισμοί. Μερικές χιλιάδες -λίγες- διορίζονται κάθε χρόνο με βάση τον κανόνα ένα προς πέντε από τους πίνακες των διοριστέων του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ σαν υπηρεσία δεν κρατάει κατάσταση αυτών που δεν έχουν διοριστεί ακόμα. Το ΑΣΕΠ ξέρει μόνο πόσοι είναι οι διοριστέοι και αναρτά τους πίνακες. Εκεί σταματάει η αρμοδιότητά του.
Το Υπουργείο το δικό μας έχει ζητήσει από τους φορείς να του στέλνουν πίνακες διορισθέντων, αλλά ταυτόχρονα να στέλνουν και πόσοι εν τω μεταξύ κάθε χρόνο διορίζονται. Με βάση έναν πρώτο υπολογισμό που μπορούμε να κάνουμε, μπορώ να σας πω με κάθε σχετική βεβαιότητα ότι αυτοί είναι πάνω από δέκα χιλιάδες στο σύνολο του ελληνικού δημοσίου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Που περιμένουν;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Που αναμένουν το διορισμό τους, που είναι διοριστέοι και περιμένουν να διοριστούν. Πρέπει να είναι πάνω από δέκα χιλιάδες. Δεν μπορώ να δώσω κατά φορέα ακριβή αριθμό, γιατί πρέπει να έχουμε όλους τους πίνακες και από αυτούς να αφαιρούμε αυτούς που διορίζονται.
Γιατί δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλους αυτούς τους άξιους, διαπιστωμένα προσοντούχους που περιμένουν, αδικαιολόγητα θα έλεγα τουλάχιστον εάν το κοιτάξει κανείς από τη δική τους σκοπιά, τόσα χρόνια να διοριστούν; Ξέρετε, υπάρχει ο κανόνας του ένα προς πέντε και η υποχρέωση που είχαμε αναλάβει να περιορίσουμε τον υπερβολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και να μειώσουμε τουλάχιστον κατά εκατόν πενήντα χιλιάδες μέχρι το 2015, αριθμός που επιτυγχάνεται.
Ήδη βρισκόμαστε στα όρια αυτού του αριθμού και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε προσεγγίσει τον αριθμό που κανονικά θα έπρεπε να φθάσουμε το 2015, αλλά πέρα από τον περιορισμό του ένα προς πέντε υπάρχει ακόμα ο περιορισμός των περιορισμένων πιστώσεων. Για να μπορέσει να διοριστεί κάποιος πρέπει να υπάρχουν πιστώσεις και προβλέψεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επομένως, παρ’ όλα τα κενά που θα διαπιστωθούν τώρα με ένα τρόπο αξιολογικό και επιστημονικό με τους νέους οργανισμούς, δεν είναι δυνατόν και γι’ αυτόν το δημοσιονομικό περιορισμό να προχωρήσουμε παραπέρα.
Πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των περιορισμών αυτών;
Παρεμπιπτόντως να σας πω ότι η σειρά επιτυχίας τηρείται αυστηρώς. Κάθε χρόνο που επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια και σε συνεννόηση με κάθε Υπουργείο με βάση τις απόλυτες ανάγκες που έχει, δίνοντας προτεραιότητα κυρίως στους κοινωνικούς τομείς, πάντα φροντίζουμε ώστε να τηρούμε τη σειρά επιτυχίας που έχουν, ανάλογα φυσικά με το φορέα στον οποίο έχουν επιτύχει και κάνοντας μία κατανομή ανά φορέα, σύμφωνα με μια οροφή που έχουμε κάθε χρόνο. Φέτος πρέπει να είναι γύρω στις τρεις χιλιάδες και κάτι παραπάνω που θα διοριστούν σύμφωνα με τον κανόνα του ένα προς πέντε και τους άλλους περιορισμούς που έχουμε.
Τηρούμε, επαναλαμβάνω, τα κριτήρια. Ζητάμε από το Υπουργείο τις ανάγκες του, κάνουμε μία ιεράρχηση των κριτηρίων και παραχωρούμε κάθε φορά με πράξη δική μας, έναν αριθμό. Για παράδειγμα είναι η Κ8 και η Κ9 που αναφέρετε, όπου βγάλαμε αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, έναν αριθμό προσλήψεων, που ήταν τριακόσιες τριάντα. Ήδη αυτές οι προσλήψεις έχουν γίνει κατά ένα μεγάλο μέρος.
Για το τελευταίο ερώτημα, περιμένω τη δευτερολογία σας για να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ακούσατε και εσείς, κύριε Πρόεδρε, επαληθεύεται το νούμερο των δέκα χιλιάδων πάνω-κάτω, που είναι …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Πάνω από δέκα χιλιάδες.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάνω. Να μην πω κάτω, λοιπόν.
Πάνω από δέκα χιλιάδες, λοιπόν, νέα παιδιά, τα οποία επί το πλείστον πέτυχαν και έδωσαν βάση σε αυτό που η πολιτεία τους κάλεσε, δηλαδή σε ένα διαφανή διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα.
Με τον περιορισμό του ένα προς πέντε, κύριε Υπουργέ, ή ένα προς δέκα –κατ’ αρχάς θέλω να μου το διευκρινίσετε και αυτό …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Στην πράξη είναι ένα προς επτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία. Πήγαμε στη μέση. Αυτό ήθελα όντως να το ρωτήσω δημοσίως, διότι λέμε ένα προς πέντε, αλλά ουσιαστικά μιλούν για ένα προς δέκα κάποιοι άλλοι. Τώρα μου λέτε ένα προς επτά. Άρα, με τη βάση του ένα προς επτά, αυτός ο οποίος πέτυχε στην προκήρυξη του 2009 αντικειμενικά και ουσιαστικά δεν έχει πιθανότητα να προσληφθεί.
Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται, κύριε Υπουργέ; Τις προάλλες επτακόσια είκοσι πέντε ονόματα ανακοινώθηκαν για την Πυροσβεστική για παράδειγμα. Αφού το ελληνικό κράτος δεν έχει λεφτά να τους προσλάβει, αφού το ελληνικό κράτος ήταν δέσμιο διεθνών συμβάσεων, δηλαδή μνημονίων κ.λπ., τα οποία λένε ένα προς επτά ή δημοσιονομικών περιορισμών, γιατί προκήρυξε επτακόσιες είκοσι πέντε θέσεις για την Πυροσβεστική, έτρεξαν χιλιάδες παιδιά, έκαναν τις εξετάσεις τους, πέρασαν οι επτακόσιοι είκοσι πέντε και έρχεται σήμερα και τους λέει «δεν έχω λεφτά να σας προσλάβω»;
Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ; Αυτά τα επτακόσια είκοσι πέντε άτομα, οι επιτυχόντες της Κ6, της Κ8, της Κ9, -δηλαδή, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, οι προκηρύξεις για το ΙΚΑ, για την Αγροτική Τράπεζα, για το Υπουργείο Άμυνας κλπ.- τα οποία περιμένουν ήδη τρία, τέσσερα χρόνια και θα περιμένουν ακόμη, πού θα πάνε να δουλέψουν;
Υπάρχει περίπτωση μία ιδιωτική επιχείρηση να σε προσλάβει όταν ξέρει ότι είσαι επιτυχών και άρα ανά πάσα στιγμή θα πας στη δημόσια υπηρεσία που έχεις πετύχει; Θα σου δώσει δουλειά; Θα επενδύσει πάνω σου σαν υπάλληλο; Επειδή είπατε ότι είναι και προσοντούχοι. Και πράγματι είναι οι πιο πολλοί προσοντούχοι. Μπορεί να επενδύσει μία ιδιωτική επιχείρηση όταν ξέρει ότι εσύ θα φύγεις, γιατί είσαι όντως επιτυχών και έχεις σε εκκρεμότητα μία τέτοια πρόσληψη;
Καμμία επιχείρηση δεν θα τους πάρει, κύριε Υπουργέ. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια και η μαύρη πραγματικότητα!
Άρα, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε φέρει σε ένα δίλημμα.
Τι κάνουν; Περιμένουν μήπως και το κράτος υλοποιήσει τα προσυμφωνημένα; Δηλαδή ποια; Να υλοποιήσει τον πίνακα επιτυχόντων; Μήπως πρέπει να σταματήσει να το ελπίζει αυτό το κάθε παιδί; Μήπως θα έπρεπε να του πούμε ότι: «Τζάμπα περιμένεις, να πας να δεις κάτι άλλο;» Αν όμως του πούμε «τζάμπα περιμένεις», θα υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε αυτούς που βγάζουν τις προκηρύξεις, κύριε Υπουργέ.
Εγώ θέλω να μάθω το εξής: Το Υπουργείο ανακοίνωσε την προκήρυξη για την Πυροσβεστική. Όταν ξέρει ότι δεν θα προσληφθεί ούτε ένας στην Πυροσβεστική από τους επτακόσιους είκοσι πέντε, γιατί την έκανε την προκήρυξη; Έρχονται τα παιδιά και τρέχουν από γραφείο σε γραφείο, από Βουλευτή σε Βουλευτή. Έχουν επισκεφτεί τους πάντες. Τους τρέχουμε, τους στέλνουμε στους δικηγόρους.
Γιατί προκηρύξατε, λοιπόν επτακόσιες είκοσι πέντε θέσεις για την Πυροσβεστική –λέω ένα παράδειγμα, που είναι το πιο πρόσφατο- όταν δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να τους προσλάβετε με αυτό που λέτε; Θα μου πείτε, το 2015 θα πάμε στο ένα προς ένα. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτές οι προκηρύξεις έχουν αξία για δύο χρόνια. Αυτοί οι πίνακες επιτυχόντων πόσο…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Οι νέοι πίνακες έχουν τρία χρόνια ισχύ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι. Σας λέω για παράδειγμα για την Πυροσβεστική. Δύο χρόνια έχουν. Αυτός ο διαγωνισμός, αν δεν κάνω λάθος, ήταν το Δεκέμβριο του 2012. Θα προλάβει, λοιπόν, να πιάσει το ένα προς ένα; Όχι.
Άρα, είναι μεγάλες οι ευθύνες.
Κλείνοντας, θα σας πω τι προτείνω εγώ και συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά είναι φλέγον το θέμα και αφορά χιλιάδες ανθρώπους.
Εγώ, κύριε Υπουργέ, θέλω από σας να δώσετε μία προοπτική. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σταματήσουν να γίνονται διαγωνισμοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι προσλήψεις. Να τους σταματήσουμε. Να πούμε ότι έχουμε δέκα χιλιάδες σε εκκρεμότητα. Σέβομαι και δέχομαι αυτό που λέτε, ότι όποιος προσληφθεί στο δημόσιο, θα προσληφθεί κατά σειρά επιτυχίας σύμφωνα με αυτούς τους πίνακες. Έχουμε, λοιπόν, δέκα χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πετύχει. Να πούμε, λοιπόν, ότι δεν θα προσληφθεί κανένας άλλος, από πουθενά αλλού. Τέρμα οι προσλήψεις από το «παράθυρο». Και νομίζω ότι αυτό με τη δική σας παρουσία εκεί εξασφαλίζεται.
Αφού, λοιπόν, δεσμεύεστε εδώ οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τη σειρά της επιτυχίας, αν δεν είμαστε έτοιμοι να τους απορροφήσουμε τότε να μην γίνει καμμία άλλη προκήρυξη. Να είμαστε καθαροί απέναντι στη νεολαία, απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Αφού δεν μπορώ να σε προσλάβω, δεν έχω πιστώσεις, έχω δεσμεύσεις, δεν κάνω άλλη προκήρυξη. Να απορροφηθούν πρώτα αυτοί οι δέκα χιλιάδες.
Με αυτό τον τρόπο θα στείλουμε ένα μήνυμα σήμερα ότι αυτοί οι επιτυχόντων θα είναι η αποκλειστική απορρόφηση και θα ικανοποιήσει η ελληνική πολιτεία το δικό τους αίσθημα περί δικαίου και περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Διότι δεν μπορούμε πλέον να κοιτάζουμε στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους. Και αφού το κάνουμε αυτό, να ξεκινήσουμε προκηρύξεις…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε, κύριε Οικονόμου.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Σχετικά με τις προκηρύξεις θα ήθελα να πω το εξής: Ξέρετε ότι το δικό μας Υπουργείο παρεμβαίνει κυρίως στις προσλήψεις και πως δεν κάνουμε συνολικό προγραμματισμό των προκηρύξεων.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για όλους τους Υπουργούς το λέω. Όχι μόνο για εσάς.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Για το θέμα των πυροσβεστών, για να είμαι ειλικρινής αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτω από ποια πίστωση και πώς έγινε η σχετική προκήρυξη. Δεν ξέρω την όλη διαδικασία. Επομένως, με τρόπο υπεύθυνο δεν μπορώ να σας απαντήσω.
Για το γενικότερο θέμα, αν πρέπει να γίνουν προκηρύξεις ή όχι, συμφωνώ μαζί σας και με όσα είπατε. Καλό είναι όταν προκηρύσσουμε θέσεις, να ξέρουμε ότι υπάρχουν δέκα χιλιάδες σε αναμονή. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται ένας προγραμματισμός.
Αυτό που εμείς αυτή τη στιγμή ελέγχουμε, είναι κυρίως τις προσλήψεις, πόσες, δηλαδή, μπορούν να γίνουν και αν αυτές είναι βάσει των πινάκων του ΑΣΕΠ που είναι σε εκκρεμότητα. Αυτή η προτεραιότητα τηρείται.
Τώρα, για το θέμα των δέκα χιλιάδων διοριστέων που είναι το βασικό πρόβλημα -και χαίρομαι που το τονίζετε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας- σας διαβεβαιώνω ότι ήταν η πρώτη μας φροντίδα και η πρώτη μας έγνοια. Και αυτό το αποδείξαμε με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, όπου τελικά πετύχαμε κάθε ένας που απολύεται για συγκεκριμένους λόγους, για συγκεκριμένη κατηγορία τότε να προσλαμβάνεται ένας από αυτόν το κατάλογο του ΑΣΕΠ. Άρα, κάθε αναγκαστική αποχώρηση θα αντικαθίσταται αμέσως πέρα από τον περιορισμό του 1 προς 5 και πέρα από τους άλλους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτό νομίζω πως δίνει μια ανακούφιση, μια ανάσα.
Εάν, τελικά, καταφέρουμε αυτούς που απασχολούνται στο Δημόσιο χωρίς να έχουν τα νόμιμα προσόντα, αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει δόλια μέτρα για να μπουν στο Δημόσιο, αυτούς που έχουν παραβεί το νόμο, αυτούς που είναι υπόδικοι ή τουλάχιστον υπόλογοι πειθαρχικά, όλους αυτούς οι οποίοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχουν σχέση δημοσίου δικαίου με το Δημόσιο να τους απομακρύνουμε, εάν τελικά αυτό το τηρήσουμε –και σας διαβεβαιώνω πως σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να απαλλάξουμε το Δημόσιο από αυτούς που δικαιολογημένα και διαπιστωμένα δεν μπορούν να παραμένουν ακόμα στο Δημόσιο, με όλες τις αναγκαίες διαδικασίες που επιβάλλει ο νόμος και το Σύνταγμα και μέσα από τα αρμόδια Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια- τότε θα είμαστε σε θέση -και θα είναι μεγάλη ανακούφιση για αυτούς, αλλά και για την Κυβέρνηση- να προσλάβουμε ακριβώς τον αντίστοιχο αριθμό.
Υπάρχει μια ελπίδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν εντός του 2014 για να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε αυτοί που παραμένουν τόσα χρόνια να βρουν επιτέλους αυτά που δικαιούνται και με τόση καρτερικότητα αναμένουν.
Θέλω να πω, μια που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία, κύριε Οικονόμου -και σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση- το εξής: Ακούω πολύ συχνά για το δικαίωμα της εργασίας αυτών που θα φύγουν ύστερα από αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, Υπηρεσιακών Συμβουλίων, γιατί δεν έχουν τα προσόντα. Και πολλοί επικαλούνται το δικαίωμα στην εργασία.
Εγώ έχω να αντιτείνω το εξής: Πρώτοι αξίωση για την κατάληψη θέσης στο Δημόσια και άρα δικαίωμα στην εργασία έχουν αυτοί που είναι διοριστέοι, έχουν κριθεί, έχουν διαπιστωθεί τα προσόντα τους και περιμένουν τόσο καιρό για να δικαιωθούν για τους κόπους τους και για την αξιοσύνη τους,
Στην προσπάθεια που κάνουμε της ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου, της ποιοτικής αξιοποίησης και ιδίως της ανανέωσης του προσωπικού, πιστεύω ότι η χαλάρωση αυτή του 1 προς 1 και η βελτίωση των δημοσιονομικών μας θα μας επιτρέψει να απαλύνουμε, να εξαφανίσουμε αυτήν την κοινωνική αδικία.
Σας ευχαριστώ πολύ.