Συνάντηση με τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας κ.κ.David Lammy καιAndrew Love και Βρετανούς συνδικαλιστές, μέλη της βρετανικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Λονδίνου κ. Ισίδωρο Διακίδη, πραγματοποίησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Κουρουμπλής.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Π. Κουρουμπλής επεσήμανε την ανάγκη δρομολόγησης θεσμικών αλλαγών στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι επειδή η κρίση ξέσπασε στο χώρες του Νότου δεν θα φτάσει και στο Βορρά. Τόνισε ότι με την εφαρμογή των ακραίων μέτρων λιτότητας και τη συνεχή επιβάρυνση των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων η χώρα δεν οδηγείται σε έξοδο από την κρίση και υπογράμμισε την έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής.
Απευθυνόμενος στους Βρετανούς βουλευτές ο Π. Κουρουμπλής εξέφρασε τη δυσφορία του για την πολιτική της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό και την αμυντική πολιτική. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών και κάλεσε την Ευρώπη να αποδεχθεί δικαιότερη κατανομή του κοινωνικού και οικονομικού κόστους του μεταναστευτικού ρεύματος κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό και την οικονομική δυνατότητα κάθε χώρας προορισμού. Όσον αφορά την αμυντική πολιτική, τόνισε την απροθυμία της Ε.Ε. να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, που συνεπάγεται υπέρογκες αμυντικές δαπάνες -κυρίως προς Ευρωπαίους προμηθευτές οπλικών συστημάτων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά- κάτι που επιδρά αρνητικά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Αναφορικά με το δημόσιο τομέα ο Π. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει είναι εργαλείο για την ανάπτυξη. Θέλουμε έναν έξυπνο δημόσιο τομέα, αποτελεσματικό, αντι-γραφειοκρατικό και αξιοκρατικό». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο ζήτημα των γερμανοκατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα. Αφού ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Εργατικού Κόμματος ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια επρόκειτο να πάρει διεθνή διάσταση, ζήτησε την υποστήριξή τους.
Παράλληλα άσκησε κριτική στην έλλειψη πραγματικής αλληλεγγύης εκ μέρους της Βρετανίας προς την Ελλάδα, θυμίζοντας τη συνδρομή της Ελλάδας στη νίκη των Συμμάχων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το βαρύ τίμημα που πλήρωσε. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για νέους άνεργους και επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, προκειμένου πολίτες της Ε.Ε. να επισκέπτονται την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κοινό πρόβλημα σε Βρετανία, Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε. είναι η ολοένα αυξανόμενη φοροαποφυγή των πολυεθνικών που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε offshore εταιρείες. Είναι υπόθεση, ανέφερε, που συνδέεται με την πραγματική Δημοκρατία και την εμπέδωση της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης στην Ε.Ε.
Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος συμφώνησαν ότι οι πολιτικές της λιτότητας δεν πρόκειται να βγάλουν ούτε την Ελλάδα αλλά ούτε και την Ευρώπη από την κρίση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Μεγάλη Βρετανία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ευρισκόμενη σε οικτρή οικονομική κατάσταση, δεν ακολούθησε πολιτικές λιτότητας αλλά επικεντρώθηκε στις επενδύσεις και στις δημόσιες δαπάνες για το κράτος Πρόνοιας. Επιπλέον, επιβεβαίωσαν ότι στη Βρετανία οι αποκρατικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθόσον αυξήθηκαν οι τιμές και μειώθηκε σημαντικά η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Στο σημείο αυτό ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει τα κοινωνικά κεκτημένα της τότε πρέπει να στηρίξει το κοινωνικό κράτος ως εργαλείο ανάπτυξης με τρόπο ώστε να κατευθύνει τις κοινωνικές μεταβιβάσεις στους πραγματικούς δικαιούχους.
Τέλος, η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα εκδήλωσε την επιθυμία της για παροχή πραγματικής αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και εξέφρασε τη βούλησή της να σταθεί στο πλάι του με όποιο τρόπο μπορεί.
Γραφείο Τύπου