Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

jace
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου οι υποψηφιότητες για τα φετινά της βραβεία. Ανάμεσα στις 17 ταινίες μυθοπλασίας που κατατέθηκαν στην Ακαδημία ξεχώρισαν δυο φιλμ με διαφορετικό περιεχόμενο και ύφος.
Πιο συγκεκριμένα, το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες –11 στο σύνολο. Σε κοντινή απόσταση με 9 υποψηφιότητες βρίσκεται «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, μια ρεαλιστική καταγραφή της κρίσης μέσα από τα μάτια μιας 14χρονης κοπέλας, η οποία μάλιστα βρέθηκε στην πρόσφατη Μπερλινάλε.
Η ταινία «Το Αγόρι Τρώει Το Φαγητό Του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, το κινηματογραφικό πορτραίτο ενός νέου που προσπαθεί να επιβιώσει στην Ελλάδα του σήμερα συγκέντρωσε 5 υποψηφιότητες.
Πέντε βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα διεκδικήσει και το αλληγορικό δράμα «L» του Μπάμπη Μακρίδη, το οποίο όμως δεν κατάφερε να μπει στην πεντάδα των καλύτερων ταινιών της χρονιάς. Τέλος, τέσσερις υποψηφιότητες μάζεψε και το «Αν…» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που έσπασε φέτος τα ταμεία, κόβοντας περισσότερα από 500.000 εισιτήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το νέο-νουάρ «Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά έφτασε τις τρεις υποψηφιότητες, όπως και οι ταινίες «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου και «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους.
Η απονομή των βραβείων θα γίνει την Τρίτη 2 Απριλίου 2013 στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

ysterografa.gr