Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο Π. Τατούλης ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κινητικότη​τα του ΕΣΠΑ και τα μεγάλα αναπτυξιακ​ά έργα της Περιφέρεια​ς Πελοποννήσ​ου - Οι Βουλευτές του Σύριζα ενάντια στην Πελοπόννησ​ο














Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και την κινητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία, στην ειδική μόνιμη επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλής την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γιαννούση, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Γιάννη Ιωαννίδη, καθώς και του αρμόδιου Υφυπουργού για το ΕΣΠΑ κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Τη δυναμική πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την 1η Ιουλίου 2011, όταν και η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισής του, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, παρουσιάζοντας στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής και του Υπουργείου Οικονομικών, κυρίως σε ότι αφορά τις εντάξεις, όπου η υπερδέσμευση πόρων είναι δεδομένη για όλες τις κατηγορίες, και τη σημαντική άνοδο των συμβασιοποιήσεων και των εκταμιεύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση από τον κ. Τατούλη, των έργων που έχει εντάξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αντιστοιχούν σε ένα ισόποσο πρόγραμμα με αυτό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ της Πελοποννήσου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εθνικής εμβέλειας πρωτοβουλίες της Περιφέρειας με ξεκάθαρο αναπτυξιακό χαρακτήρα, την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και του ανταγωνιστικού διαλόγου, και τη δημιουργία του Περιφερειακό Ταμείου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο κ. Τατούλης στάθηκε και στο αυξημένο ενδιαφέρον, για τα δύο αυτά έργα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδίως του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn, όπως αυτό εκφράστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την επανενεργοποίηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου με τουριστικό κυρίως χαρακτήρα.

Εκτός αυτού «καθοριστικά θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε low cost πολιτικό και εμπορικό» όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσίασε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το πενταετές κτηνοτροφικό πρόγραμμα ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ και επαναδιατύπωσε την πρόταση για μακροχρόνιο leasing της δημόσιας γης σε νέους επιστήμονες – επιχειρηματίες αγρότες.
Παρόντων βουλευτών της Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Τατούλης τους ενημέρωσε για την εξέλιξη μεγάλων έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως το φράγμα του Αναβάλου, το Μουσείο της Σπάρτης, τον οδικό άξονα Λεύκτρο – Σπάρτη, το φράγμα του Ασωπού και την Ολυμπία Οδό, για την οποία επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη στάση του για την υλοποίηση στο αρχικά εγκεκριμένο από την Ελληνική Βουλή φυσικό αντικείμενο, ήτοι μέχρι την Τσακώνα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, επαναδιατύπωσε την άποψη της Ένωσης Περιφερειών για ενδυνάμωση με αρμοδιότητες των αιρετών Περιφερειών και περιορισμό του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε διοικητικά ελεγκτικό ρόλο.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε για μία ακόμη φορά η στάση των βουλευτών του Σύριζα, οι οποίοι χωρίς να καταθέσουν καμία ουσιώδη πρόταση, χωρίς να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική ή να παρέμβουν σε ουσιαστικά ζητήματα, αποκάλυψαν την πολιτική τους θέση: να μην γίνει τίποτε, προτού έλθουν εκείνοι να διαχειριστούν την εξουσία. Για άλλη μια φορά, με λαικίστικα τερτίπια και απολιτίκ συκοφαντίες προσπάθησαν να μηδενίσουν όλες τις προσπάθειες, αποδεικνύοντας ότι στο προσωπικό τους παιχνίδι κομματικής επιβίωσης θυσιάζουν το αναπτυξιακό μέλλον της ίδιας της Πελοποννήσου και στερούν την ελπίδα από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες τους, για τους οποίους δήθεν κόπτονται, την ώρα που εκείνοι (οι βουλευτές του Σύριζα) πολύ γρήγορα κλείστηκαν στον γυάλινο και ασφαλή τους πύργο, αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, με αυστηρό και αιχμηρό τρόπο, επανέλαβε ότι ο λαϊκισμός και η πολιτικά ανήθικη συμπεριφορά δεν έχουν θέση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ότι δεν είναι σε θέση να καθυστερήσουν το σχέδιο δράσης που η Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα.