Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos-Fotis-Kouvelis
Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι οι δύο άμεσες βασικές προτεραιότητες του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα θέσει τους στόχους του για το επόμενο διάστημα.

Σήμερα μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί  θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων όπου και θα καθοριστεί το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αρχίσει και μια πιο ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη μέρα και για τα νέα πρόσωπα που μπορούν να στελεχώσουν το σχήμα.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται απόλυτα δικαιωμένος για τη στρατηγική που ακολούθησε και πλέον θέτει ως βασικούς του στόχους την ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων γι’ αυτό και προγραμματίζει σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό.

Σε  δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό χθες το βράδυ πραγματοποίησε την αποτίμηση της απόφασης του Eurogroup επισημαίνοντας πως με αυτή έκλεισε  τυπικά και οριστικά μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πλέον η  Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη, να καταφέρει να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό να ξαναγίνει βιώσιμο ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πλέον διασφαλίστηκε η παραμονή μας στο ευρώ και πλέον το συνολικό χρέος της χώρας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ.

Σαφής ήταν η θέση του Αντώνη Σαμαρά πως πλέον μετά την απόφαση δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ενώ δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει.


Ο Αντώνης Σαμαράς τις τελευταίες μέρες βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εταίρους μας, τα στελέχη της Ε.Ε αλλά και τους σημαντικούς παίκτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια.

Σε όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων μάλιστα θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. “Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά. Κι αυτό αποδείχθηκε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική τακτική, από εκείνη όσων φωνάζουν πολύ και καταστρέφουν τα πάντα” τόνισε στη δήλωσή του επισημαίνοντας πως “τη διαπραγμάτευση την κάνεις και την κερδίζεις. Δεν τη διαφημίζεις εκ των προτέρων. Δεν την ξεφωνίζεις σε κάθε ευκαιρία. Και κυρίως, δεν την μπερδεύεις με τα εσωτερικά κομματικά σου παιγνίδι.”

Για τον Πρωθυπουργό, “διαπραγματευτική επιτυχία σημαίνει να κερδίζεις φίλους, να αλλάζεις συσχετισμούς να πετυχαίνεις συμφωνίες που σου δίνουν ανάσες και σου ανοίγουν δρόμους. Όχι να απομονώνεσαι από παντού.”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ  / ysterografa.gr