Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πολύ μεγάλη γενική απεργία, μεγάλες συγκεντρώσεις, κοινό αίτημα: «Φτάνει πιά!»

Σε απεργιακό «πυρετό» όλη η χώρα ενάντια στα νέα μέτρα – Ποιοι απεργούν
Εάν μόνο οι άνεργοι της χώρας συμμετείχαν στα παλλαϊκά συλλαλητήρια της σημερινής γενικής απεργίας, οι συγκεντρωθέντες θα ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο στην Αθήνα... Ωστόσο, οι δύο πορείες εργαζομένων των Συνδικάτων και του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, εκτιμάται σύμφωνα με τους διοργανωτές, ότι ξεπέρασαν τις 100.000 διαδηλωτές και κατέγραψαν μία από τις σημαντικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, ενάντια στα νέα μέτρα. Η αστυνομία τους ανεβάζει σε 30.000 κόσμου.
Ωστόσο, παρέλυσε ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας από την παλλαϊκή συμμετοχή στη γενική απεργία, με κοινό αίτημα την αντίθεσή των Ελλήνων εργαζομένων στο Μνημόνιο και στα επιμέρους οδυνηρά μέτρα που επιφυλάσσει για κάθε ομάδα εργαζομένων ξεχωριστά. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80% (τράπεζες 80%,  τομέας μετάλλου το 85%, οικοδομή και λιμάνια  90%), και σε κάποιες περιπτώσεις (διυλιστήρια, μεταφορές, ναυπηγεία) ήταν καθολική και έφθανε το 100%. Μικρότερα ποσοστά κατέγραψε στον ιδιωτικό τομέα, όπου με την απειλή απόλυσης, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές.

 Συλλαλητήρια
Ογκώδη συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο και σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών. Στην Αθήνα οι πορείες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμιων σωματείων, ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν σαν τελικό προορισμό το Σύνταγμα, όπου επέδωσαν  στη Βουλή ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Στην Αθήνα μετά τη συγκέντρωση, έγιναν μικροεπεισόδια.

Ανακοινώσεις για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις είχαν εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, o ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Στις πορείες παρέστησαν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την ΓΣΕΕ και η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην πορεία του ΠΑΜΕ.
Οι δύο αρχηγοί δήλωσαν:
Δήλωση Τσίπρα: «Αφού η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και είναι πλέον αυτή η οποία ανέχεται και συνυπογράφει μέτρα βάρβαρα που οδηγούν σε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα, το λόγο δεν μπορεί παρά να τον έχει η κοινωνία. Και η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να είναι ένα ορόσημο μιας μεγάλης κοινωνικής αντεπίθεσης με όριο την τελική νίκη του λαού μας απέναντι στην τρόικα εξωτερικού και την τρόικα εσωτερικού».
Δήλωση Παραρήγα: « Για να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στη συσπείρωση δυνάμεων, στα ριζοσπαστικά αιτήματα, στις ανεβασμένες μορφές πάλης. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Αν δεν το πιστέψει αυτό ο λαός τότε το πάνω χέρι θα το έχουν τα κόμματα εξουσίας, οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι διαχειριστές που τον κοροϊδεύουν ασύστολα».

Μικροεπεισόδια
Το μεσημέρι και ενώ το τέλος της πορείας έφθανε στην πλατεία Συντάγματος, ομάδες νεαρών επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ στο ύψος του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετάνια".
Η Αστυνομία απάντησε με βομβίδες κρότου- λάμψης και χημικά, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε όλη την έκταση της πλατείας Συντάγματος και στους γύρω δρόμους.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα διαφημιστικό κιόσκι. Ακολούθησαν περισσότερες από 100 προσαγωγές από την Αστυνομία, από τις οποίες περισσότερες από 20 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί.
eklogika.gr