Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Να επανέλθει η δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια »


Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την ολοκληρωτική απαγόρευση των μετεγγραφών φοιτητών. Στην ερώτησή του ο κ. Κόλλιας έθεσε το ζήτημα της επαναφοράς της δυνατότητας μετεγγραφών, με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπως το εισόδημα ή σοβαρά προβλήματα υγείας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα επιτραπεί, σύμφωνα με τον νόμο, καμία μετεγγραφή φοιτητή. Η συλλογιστική του σχετικού νόμου ήταν να μπει τέλος στη «βιομηχανία» των μετεγγραφών, η οποία ανέτρεπε τον προγραμματισμό των ιδρυμάτων και, ενδεχομένως, αποδυνάμωνε τις σχολές της επαρχίας. Πλην όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή του νόμου προκαλεί τεράστιες αδικίες και ανισότητες, ιδιαίτερα για τα παιδιά της επαρχίας.
Όπως αναφέρω και στην ερώτησή μου, η συλλήβδην απαγόρευση των μετεγγραφών έχει ουσιαστικά αποκλείσει ορισμένες κατηγορίες φοιτητών από την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, στις οποίες τουλάχιστον ένα παιδί ήδη φοιτά σε ίδρυμα εκτός του τόπου κατοικίας της οικογένειας, αδυνατούν να υποστηρίξουν τη φοίτηση και δεύτερου παιδιού. Ιδιαίτερα για οικογένειες της επαρχίας, οι οποίες εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια μακριά από το χωριό ή τη μικρή επαρχιακή πόλη όπου κατοικούν, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθίσταται ουσιαστικά απαγορευτική.
Αναγνωρίζω ότι γίνεται μία προσπάθεια από το Υπουργείο να αυξηθούν οι θέσεις στις πανεπιστημιακές εστίες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά από φτωχές οικογένειες να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σχολές όπου πέτυχαν την εισαγωγή τους. Πλην όμως όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και ένα τεράστιο κομμάτι των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει. Τα παιδιά που θα ζητήσουν να φιλοξενηθούν σε εστίες θα πολλαπλασιαστούν, ώστε οι θέσεις δεν πρόκειται να επαρκέσουν.
Για τα παιδιά της επαρχίας η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετεγγραφές θα κρίνει το αν θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή εάν θα τους δοθεί μία δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να προετοιμαστούν σωστά για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Για τον λόγο αυτό κατέθεσα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, ερώτηση προς τον Υπουργό, με αίτημα να επανέλθει ο θεσμός των μετεγγραφών, με συγκεκριμένα, αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Ευελπιστώ ότι το πρόβλημα θα αναγνωριστεί και ότι θα αντιμετωπιστεί κατάλληλα και έγκαιρα από το Υπουργείο, ώστε η πολιτεία να διασφαλίσει έμπρακτα το απαράβατο δικαίωμα πρόσβασης στα πανεπιστήμια.»