Toυ Φώτη Σαραντόπουλου
Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;» αλλά, ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.
Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Άλλά δεν εβάσταξε!
Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο, τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη. Και μ' αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε ένα αρχηγό και μίαν κεφαλή. Άλλά ένας έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο. Ίσως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά την γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε τελειώνει. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος, ο άλλος εις το αντικρινό και ο άλλος εις τον Βορέα, σαν να ήτον το σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει, καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτο τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι …
(Απ την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους νέους, στην Πνύκα, 8-10-1838)
Σε 9 χρόνια θα γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 2021. Θα την γιορτάσουμε; Θα είναι τότε η Ελλάδα αντάξια των προσδοκιών των ηρώων του ’21; Η θα ντρεπόμαστε για το κατάντημά της; Από εμάς εξαρτάται. Αλλά το 2021 είναι κοντά. Και έχουμε ήδη αργήσει. Δεν μένει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2021 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ (ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ
1. Πολιτική ζωή
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εκλέχτηκε με το 54,3% των ψήφων στον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών, σχημάτισε ολιγομελή Κυβέρνηση από προσωπικότητες γνώστες για τις ικανότητες και το κύρος τους, και την εμπειρία στον τομέα που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Οι νέοι Υπουργοί δεν είναι Βουλευτές, εκτός απ τον … που παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα πριν τις εκλογές, αφού έτσι απαιτεί το νέο Σύνταγμα της χώρας.
Η νέα Βουλή αποτελείται από 200 Βουλευτές που ανήκουν σε 9 κόμματα. Ο νέος Πρόεδρος του Σώματος εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η νέα Βουλή θα ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στο Νομοθετικό έργο της, κύριο μέρος του οποίου είναι η απλοποίηση και κωδικοποίηση της υπάρχουσας πολύπλοκης νομοθεσίας. Ο Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι αισθάνεται σίγουρος πως η Βουλή θα έχει εξαιρετική συνεργασία με την Κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο. «Γι’ αυτό, άλλωστε υπάρχει και η νέα μας 50μελης Γερουσία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «που ελέγχει την τήρηση των Νόμων και τον σεβασμό στους θεσμούς …»
2. Οικονομία
Εκθέτοντας το Πρόγραμμά του για την τετραετία στο Συμβούλιο του Έθνους (το Συμβουλευτικό όργανο που προβλέπει το νέο Σύνταγμα και αποτελείται από τα μέλη της Βουλής, της Γερουσίας, και του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής - Ε.Σ.Α.Ε.Π., στο οποίο συμμετέχουν οι νυν και πρώην Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας), ο νέος Πρόεδρος ξεκίνησε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι η οικονομία της χώρας, όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση του 2009, αλλά χάρη στις δομικές αλλαγές που προηγήθηκαν, η χώρα έχει σήμερα μια ανερχόμενη οικονομία, βασισμένη στην ελευθερία της δημιουργίας και την αυστηρή εφαρμογή των Νόμων.
«Τα λάθη και τα εγκλήματα του 1982-2012, που οδήγησαν τη χώρα σε διάλυση, ανήκουν πια στο παρελθόν και αποτέλεσαν για όλους μας ένα μεγάλο μάθημα» είπε ο Πρόεδρος.
«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα προς μίμηση για όλη την γύρω περιοχή. Είδαμε τα στραβά και τα διορθώσαμε. Μας πήρε χρόνο, γιατί ήταν πολλά τα στραβά, αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που χαίρεται κανείς να δημιουργεί. Επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν καθημερινά, και μέχρι το τέλος της τετραετίας που έρχεται θα διπλασιάσουμε την βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, σε σχέση με το 2008. Ο αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν ήδη κατά πολύ τα επίπεδα ρεκόρ του 2010, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα σχεδόν διπλασιάστηκε. Η νέα γεώτρηση στα νότια του Καστελόριζου, υπόσχεται να διπλασιάσει την παραγωγή μας σε φυσικό αέριο, ενώ σύντομα θα τελειώσουν τα έργα στον νέο αγωγό Χάιφας – Κρήτης – Ιταλίας. Η Ελλάδα θα είναι σύντομα ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.»
3. Κοινωνική Πολιτική
Και ο Πρόεδρος συνέχισε:
«Όλα αυτά σημαίνουν έσοδα για το κράτος μας, που θα επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε το κοινωνικό μας πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα επιτρέψουν και την παραπέρα μείωση των φόρων, στο ποσοστό του 15% που είναι και ο στόχος μας. Και θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε και το αφορολόγητο όριο στις 18.000 ευρώ ανά οικογένεια. Το Εθνικό Σύστημα Συντάξεων και Υγείας μας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές χώρες ήδη. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Απλά κάναμε το αυτονόητο. Δώσαμε σε όλους την ελευθερία να επιλέγουν το ύψος των κρατήσεών τους και την ηλικία συνταξιοδότησης. Και απλά συνδέσαμε το ποσό της σύνταξης με τις κρατήσεις και την ηλικία.»
«Θέλει κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 35; Κανένα πρόβλημα, απλά η σύνταξή του θα είναι 35,80 ευρώ το μήνα … Θέλει να συνταξιοδοτηθεί στα 75; Η σύνταξή του θα είναι 35.800 ευρώ το μήνα η όσα τέλος πάντων προκύπτουν από τον γνωστό σε όλους τύπο υπολογισμού σύνταξης» είπε χαμογελώντας ο Πρόεδρος. «Οι διαδηλώσεις για το Ασφαλιστικό αποτελούν πια μια μακρινή ανάμνηση …»
«Η ανεργία έπεσε ήδη στο 7,5% και συνεχίζει να πέφτει. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, ενδεχομένως το 2023 να αυξήσουμε τις άδειες μετανάστευσης από 1.500 σήμερα, αριθμό που αφορά αποκλειστικά στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικούς πρόσφυγες, σε 15.000 το χρόνο, επιτρέποντας την είσοδο συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, για το προβλεπόμενο διάστημα της πενταετίας που θα ισχύουν οι άδειες αυτές.»
4. Παιδεία
«Το νέο μας Πανεπιστήμιο Ιστορικών Σπουδών, θεωρείται το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης στο είδος του και τα 4/5 των φοιτητών του είναι ξένοι! Εξαιρετικά αναπτύσσεται και το νέο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη, που όπως ξέρετε ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και τη βελτίωση των σπόρων.
Η Παιδεία μας λειτουργεί πια σε νέες βάσεις, από τον Παιδικό Σταθμό ως τις Μεταπτυχιακές Σπουδές. Η απελευθέρωση του συστήματος επέτρεψε την μείωση του κόστους κατά 37%, ενώ τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Θα είμαστε περήφανοι για τις νέες γενιές των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών. Τα νέα σχολικά συγκροτήματα που χρίζουμε, δεν έχουν καμιά σχέση με τα τσιμεντένια μπλοκ του 2000. Τα νέα μας σχολεία έχουν σκοπό να κάνουν τους μαθητές περήφανους που φοίτησαν σε αυτά.
Ακούστηκαν κάποιες κριτικές για τα σχολεία στα χωριά. Δεν είναι σωστές. Διατηρήσαμε τα μονοθέσια σχολεία, για όσους δεν θέλουν να καταλάβουν τι απαιτεί αλλά και τι μπορεί να προσφέρει η εποχή μας. Και βρήκαμε και τον τρόπο να πηγαίνουν όλοι οι μαθητές σε «πραγματικά» Σχολεία, σχολεία του 21ου αιώνα, προσφέροντας όσο γίνεται ίσες ευκαιρίες σε όλους.»
5. Κράτος
«Το κράτος μας είναι πλέον κράτος του 21ου αιώνα. Ο ΔΥ είναι υποδείγματα ήθους και εργατικότητας. Γιατί δεν διστάσαμε να καταργήσουμε την μονιμότητα, να επιβάλλουμε την αυστηρή τήρηση των Νόμων και την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας δυσκολεύτηκε πολύ να συνειδητοποιήσει ότι ο προορισμός του Κράτους δεν είναι για να βρούμε όλη δουλειά. Τα Κράτος υπάρχει για να ελέγχει την εφαρμογή των Νόμων, για να διευκολύνει την καθημερινή ζωή μας και για να μας προστατεύει από εξωτερικές επιβουλές. Αποδείχτηκε ότι για να γίνουν αυτά δεν χρειάζονται 1.000.000 ΔΥ και έκτακτοι και συμβασιούχοι και όπως αλλιώς τους ονομάζαμε. Και η μείωση των ΔΥ δεν αύξησε την ανεργία όπως νόμιζαν πολλοί, αλλά αντίθετα βοήθησε να αυξηθεί η απόδοση του ιδιωτικού τομέα και τελικά και η απασχόληση.»
6. Εθνική Άμυνα
«Δυσκολεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση να πείσει για την ανάγκη αύξησης της στρατιωτικής θητείας αλλά και της στράτευσης των κοριτσιών μας. Αλλά τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Οι γείτονες, μετά και το επεισόδιο του 2019, σταμάτησαν να μας ενοχλούν και μαζεύτηκαν. Κατάλαβαν οτι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Και τώρα προσπαθούν να μας πείσουν για τα οφέλη της καλής γειτονιάς … Καιρός ήταν …
Η βελτίωση των οικονομικών, αλλά και οι οικονομίες κλίμακας που επιτεύχθηκαν με τη σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής συστημάτων, μας επιτρέπουν σήμερα να έχουμε ένα Στρατό που δεν δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να ενισχύει την εξωτερική πολιτική μας. Η Αεροπορία και το Ναυτικό μας προστατεύουν τα οικονομικά μας συμφέροντα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο, όχι σαν το 2011 που δεν ξέραμε αν έφταναν τα καύσιμα ως την Κύπρο … Με τα νέα αεροσκάφη μας, τα 4 υποβρύχια «Παπανικολής», τα Μ1Α1 που εντάχθηκαν κανονικά το 2013, με τις νέες Ελληνικής σχεδίασης φρεγάτες, και κυρίως με την ποιοτική εκπαίδευση και την περηφάνια των στρατευμένων μας, αισθανόμαστε σήμερα σίγουροι για τη συνέχιση του ειρηνικού έργου μας.»
7. Δικαιοσύνη
«Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μας, η αποτελεσματικότητα των Δυνάμεων της Δημόσιας Τάξης, ήταν η βάση όλης αυτής της αναγέννησης, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Και όμως κυρίες και κύριοι, κάποτε ήμασταν η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ. Είχαμε την αφέλεια να νομίζουμε ότι όλα λύνονται με νόμους που θα προλάμβαναν το κακό … Θυμάστε πόσο δυσκολεύτηκε ο προηγούμενος Πρόεδρος να πείσει ότι χρειαζόμαστε 4 νέες φυλακές; Ο ανθρωπισμός μας, για τον οποίο σαν Έλληνες είμαστε περήφανοι, μας έκανε να ξεχνάμε ότι αυτοί που εγκληματούν σε βάρος μας δεν έχουν θέση ανάμεσά μας.
Σήμερα, χάρη στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, ο πολίτης έχει ξανά εμπιστοσύνη στο Κράτος, στους Νόμους και στους Θεσμούς μας.»
Επίλογος
Αυτά «είπε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος» …
«Είπε» και άλλα πολλά. Που έδειχναν ότι η χώρα λειτουργούσε όπως έπρεπε και έβλεπε το μέλλον με αισιοδοξία.
Ένα τέτοιο όραμα έχει ανάγκη ο τόπος.
Μπορούμε να το φανταστούμε ή θα κατακρίνουμε μονίμως το παρόν;
Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;» αλλά, ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.
Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Άλλά δεν εβάσταξε!
Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο, τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη. Και μ' αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε ένα αρχηγό και μίαν κεφαλή. Άλλά ένας έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο. Ίσως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά την γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε τελειώνει. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος, ο άλλος εις το αντικρινό και ο άλλος εις τον Βορέα, σαν να ήτον το σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει, καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτο τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι …
(Απ την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους νέους, στην Πνύκα, 8-10-1838)
Σε 9 χρόνια θα γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 2021. Θα την γιορτάσουμε; Θα είναι τότε η Ελλάδα αντάξια των προσδοκιών των ηρώων του ’21; Η θα ντρεπόμαστε για το κατάντημά της; Από εμάς εξαρτάται. Αλλά το 2021 είναι κοντά. Και έχουμε ήδη αργήσει. Δεν μένει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2021 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ (ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ
1. Πολιτική ζωή
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εκλέχτηκε με το 54,3% των ψήφων στον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών, σχημάτισε ολιγομελή Κυβέρνηση από προσωπικότητες γνώστες για τις ικανότητες και το κύρος τους, και την εμπειρία στον τομέα που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Οι νέοι Υπουργοί δεν είναι Βουλευτές, εκτός απ τον … που παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα πριν τις εκλογές, αφού έτσι απαιτεί το νέο Σύνταγμα της χώρας.
Η νέα Βουλή αποτελείται από 200 Βουλευτές που ανήκουν σε 9 κόμματα. Ο νέος Πρόεδρος του Σώματος εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η νέα Βουλή θα ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στο Νομοθετικό έργο της, κύριο μέρος του οποίου είναι η απλοποίηση και κωδικοποίηση της υπάρχουσας πολύπλοκης νομοθεσίας. Ο Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι αισθάνεται σίγουρος πως η Βουλή θα έχει εξαιρετική συνεργασία με την Κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο. «Γι’ αυτό, άλλωστε υπάρχει και η νέα μας 50μελης Γερουσία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «που ελέγχει την τήρηση των Νόμων και τον σεβασμό στους θεσμούς …»
2. Οικονομία
Εκθέτοντας το Πρόγραμμά του για την τετραετία στο Συμβούλιο του Έθνους (το Συμβουλευτικό όργανο που προβλέπει το νέο Σύνταγμα και αποτελείται από τα μέλη της Βουλής, της Γερουσίας, και του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής - Ε.Σ.Α.Ε.Π., στο οποίο συμμετέχουν οι νυν και πρώην Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας), ο νέος Πρόεδρος ξεκίνησε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι η οικονομία της χώρας, όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση του 2009, αλλά χάρη στις δομικές αλλαγές που προηγήθηκαν, η χώρα έχει σήμερα μια ανερχόμενη οικονομία, βασισμένη στην ελευθερία της δημιουργίας και την αυστηρή εφαρμογή των Νόμων.
«Τα λάθη και τα εγκλήματα του 1982-2012, που οδήγησαν τη χώρα σε διάλυση, ανήκουν πια στο παρελθόν και αποτέλεσαν για όλους μας ένα μεγάλο μάθημα» είπε ο Πρόεδρος.
«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα προς μίμηση για όλη την γύρω περιοχή. Είδαμε τα στραβά και τα διορθώσαμε. Μας πήρε χρόνο, γιατί ήταν πολλά τα στραβά, αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που χαίρεται κανείς να δημιουργεί. Επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν καθημερινά, και μέχρι το τέλος της τετραετίας που έρχεται θα διπλασιάσουμε την βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, σε σχέση με το 2008. Ο αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν ήδη κατά πολύ τα επίπεδα ρεκόρ του 2010, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα σχεδόν διπλασιάστηκε. Η νέα γεώτρηση στα νότια του Καστελόριζου, υπόσχεται να διπλασιάσει την παραγωγή μας σε φυσικό αέριο, ενώ σύντομα θα τελειώσουν τα έργα στον νέο αγωγό Χάιφας – Κρήτης – Ιταλίας. Η Ελλάδα θα είναι σύντομα ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.»
3. Κοινωνική Πολιτική
Και ο Πρόεδρος συνέχισε:
«Όλα αυτά σημαίνουν έσοδα για το κράτος μας, που θα επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε το κοινωνικό μας πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα επιτρέψουν και την παραπέρα μείωση των φόρων, στο ποσοστό του 15% που είναι και ο στόχος μας. Και θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε και το αφορολόγητο όριο στις 18.000 ευρώ ανά οικογένεια. Το Εθνικό Σύστημα Συντάξεων και Υγείας μας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές χώρες ήδη. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Απλά κάναμε το αυτονόητο. Δώσαμε σε όλους την ελευθερία να επιλέγουν το ύψος των κρατήσεών τους και την ηλικία συνταξιοδότησης. Και απλά συνδέσαμε το ποσό της σύνταξης με τις κρατήσεις και την ηλικία.»
«Θέλει κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 35; Κανένα πρόβλημα, απλά η σύνταξή του θα είναι 35,80 ευρώ το μήνα … Θέλει να συνταξιοδοτηθεί στα 75; Η σύνταξή του θα είναι 35.800 ευρώ το μήνα η όσα τέλος πάντων προκύπτουν από τον γνωστό σε όλους τύπο υπολογισμού σύνταξης» είπε χαμογελώντας ο Πρόεδρος. «Οι διαδηλώσεις για το Ασφαλιστικό αποτελούν πια μια μακρινή ανάμνηση …»
«Η ανεργία έπεσε ήδη στο 7,5% και συνεχίζει να πέφτει. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, ενδεχομένως το 2023 να αυξήσουμε τις άδειες μετανάστευσης από 1.500 σήμερα, αριθμό που αφορά αποκλειστικά στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικούς πρόσφυγες, σε 15.000 το χρόνο, επιτρέποντας την είσοδο συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, για το προβλεπόμενο διάστημα της πενταετίας που θα ισχύουν οι άδειες αυτές.»
4. Παιδεία
«Το νέο μας Πανεπιστήμιο Ιστορικών Σπουδών, θεωρείται το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης στο είδος του και τα 4/5 των φοιτητών του είναι ξένοι! Εξαιρετικά αναπτύσσεται και το νέο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη, που όπως ξέρετε ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και τη βελτίωση των σπόρων.
Η Παιδεία μας λειτουργεί πια σε νέες βάσεις, από τον Παιδικό Σταθμό ως τις Μεταπτυχιακές Σπουδές. Η απελευθέρωση του συστήματος επέτρεψε την μείωση του κόστους κατά 37%, ενώ τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Θα είμαστε περήφανοι για τις νέες γενιές των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών. Τα νέα σχολικά συγκροτήματα που χρίζουμε, δεν έχουν καμιά σχέση με τα τσιμεντένια μπλοκ του 2000. Τα νέα μας σχολεία έχουν σκοπό να κάνουν τους μαθητές περήφανους που φοίτησαν σε αυτά.
Ακούστηκαν κάποιες κριτικές για τα σχολεία στα χωριά. Δεν είναι σωστές. Διατηρήσαμε τα μονοθέσια σχολεία, για όσους δεν θέλουν να καταλάβουν τι απαιτεί αλλά και τι μπορεί να προσφέρει η εποχή μας. Και βρήκαμε και τον τρόπο να πηγαίνουν όλοι οι μαθητές σε «πραγματικά» Σχολεία, σχολεία του 21ου αιώνα, προσφέροντας όσο γίνεται ίσες ευκαιρίες σε όλους.»
5. Κράτος
«Το κράτος μας είναι πλέον κράτος του 21ου αιώνα. Ο ΔΥ είναι υποδείγματα ήθους και εργατικότητας. Γιατί δεν διστάσαμε να καταργήσουμε την μονιμότητα, να επιβάλλουμε την αυστηρή τήρηση των Νόμων και την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας δυσκολεύτηκε πολύ να συνειδητοποιήσει ότι ο προορισμός του Κράτους δεν είναι για να βρούμε όλη δουλειά. Τα Κράτος υπάρχει για να ελέγχει την εφαρμογή των Νόμων, για να διευκολύνει την καθημερινή ζωή μας και για να μας προστατεύει από εξωτερικές επιβουλές. Αποδείχτηκε ότι για να γίνουν αυτά δεν χρειάζονται 1.000.000 ΔΥ και έκτακτοι και συμβασιούχοι και όπως αλλιώς τους ονομάζαμε. Και η μείωση των ΔΥ δεν αύξησε την ανεργία όπως νόμιζαν πολλοί, αλλά αντίθετα βοήθησε να αυξηθεί η απόδοση του ιδιωτικού τομέα και τελικά και η απασχόληση.»
6. Εθνική Άμυνα
«Δυσκολεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση να πείσει για την ανάγκη αύξησης της στρατιωτικής θητείας αλλά και της στράτευσης των κοριτσιών μας. Αλλά τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Οι γείτονες, μετά και το επεισόδιο του 2019, σταμάτησαν να μας ενοχλούν και μαζεύτηκαν. Κατάλαβαν οτι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Και τώρα προσπαθούν να μας πείσουν για τα οφέλη της καλής γειτονιάς … Καιρός ήταν …
Η βελτίωση των οικονομικών, αλλά και οι οικονομίες κλίμακας που επιτεύχθηκαν με τη σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής συστημάτων, μας επιτρέπουν σήμερα να έχουμε ένα Στρατό που δεν δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να ενισχύει την εξωτερική πολιτική μας. Η Αεροπορία και το Ναυτικό μας προστατεύουν τα οικονομικά μας συμφέροντα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο, όχι σαν το 2011 που δεν ξέραμε αν έφταναν τα καύσιμα ως την Κύπρο … Με τα νέα αεροσκάφη μας, τα 4 υποβρύχια «Παπανικολής», τα Μ1Α1 που εντάχθηκαν κανονικά το 2013, με τις νέες Ελληνικής σχεδίασης φρεγάτες, και κυρίως με την ποιοτική εκπαίδευση και την περηφάνια των στρατευμένων μας, αισθανόμαστε σήμερα σίγουροι για τη συνέχιση του ειρηνικού έργου μας.»
7. Δικαιοσύνη
«Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μας, η αποτελεσματικότητα των Δυνάμεων της Δημόσιας Τάξης, ήταν η βάση όλης αυτής της αναγέννησης, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Και όμως κυρίες και κύριοι, κάποτε ήμασταν η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ. Είχαμε την αφέλεια να νομίζουμε ότι όλα λύνονται με νόμους που θα προλάμβαναν το κακό … Θυμάστε πόσο δυσκολεύτηκε ο προηγούμενος Πρόεδρος να πείσει ότι χρειαζόμαστε 4 νέες φυλακές; Ο ανθρωπισμός μας, για τον οποίο σαν Έλληνες είμαστε περήφανοι, μας έκανε να ξεχνάμε ότι αυτοί που εγκληματούν σε βάρος μας δεν έχουν θέση ανάμεσά μας.
Σήμερα, χάρη στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, ο πολίτης έχει ξανά εμπιστοσύνη στο Κράτος, στους Νόμους και στους Θεσμούς μας.»
Επίλογος
Αυτά «είπε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος» …
«Είπε» και άλλα πολλά. Που έδειχναν ότι η χώρα λειτουργούσε όπως έπρεπε και έβλεπε το μέλλον με αισιοδοξία.
Ένα τέτοιο όραμα έχει ανάγκη ο τόπος.
Μπορούμε να το φανταστούμε ή θα κατακρίνουμε μονίμως το παρόν;