Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Imagine… την επόμενη Ελλάδα

Η έμπνευση των Βρετανών να μπολιάσουν την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου με την εικόνα του Τζον Λένον, και τους ομιλούντες στίχους των τραγουδιών του, αποτελεί το συναισθηματικό ερέθισμα για να φανταστούμε και εμείς μια άλλη, διαφορετική Ελλάδα.
Imagine λοιπόν, τη μέρα που θα σταματήσουμε να βλέπουμε τον δημόσιο βίο να ταλαιπωρείται από ανακύκλωση μετριοτήτων με γνωριμίες.
Τη μέρα που οι πολιτικοί θα αποφασίσουν να έχουν δίπλα τους συνεργάτες ικανότερους από τους ίδιους, αντί για αυλές από κόλακες και άεργους.
Τη μέρα που ο πολιτικός λόγος θα σταματήσει να είναι στρογγυλός, άχρωμος και συνηθισμένος, ως η λαχανιασμένη ηχώ ξεπερασμένων ιδεών και συμπεριφορών. Θα αποκτήσει γωνίες, θα παράγει ιδέες και θα εμπνέει.
Τη μέρα που τα social media και η γιγάντωση της διάχυσης της παρεμβατικότητάς τους, θα μας επιτρέψουν να παραμερίσουμε μια για πάντα τους συστημικούς «συντονιστές» της πραγματικότητας. Τους διαστρεβλωτές της αλήθειας.
Τη μέρα που οι γενιές μας θα πάρουν τη ρεβάνς από τη Γενιά του Πολυτεχνείου. Τη μοιραία γενιά των Ελλήνων. Τη γενιά που προκάλεσε την κρίση.
Imagine… μια Ελλάδα γεμάτη εξαιρέσεις, που θα έχουν αγκιστρωθεί στο εθνικό dna, ως ο κανόνας της εθνικής καθημερινότητας.
Imagine… την επόμενη Ελλάδα. Περήφανη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Και ας κάνουμε ό, τι μπορούμε, για να ζήσουμε αυτό το όνειρο.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr