Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η μάχη για τον (μεθ) επόμενο πλανητάρχη

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να σηματοδοτήσουν το τέλος της διαδρομής, πιθανότατα και για τους δυο σημερινούς μονομάχους. Αν ο Μπαράκ Ομπάμα επανεκλεγεί, αυτή θα είναι η δεύτερη και τελευταία θητεία του. Στην περίπτωση δε που χάσει, επίσης… κουνά μαντίλι στην πολιτική ζωή της υπερδύναμης.
Αν χάσει ο Μιτ Ρόμνεϊ, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν πρόκειται να του επιτρέψει να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος, στις εκλογές του 2016. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Μορμόνος επιχειρηματίας και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ήταν υποψήφιος και το 2008, μόνο που τότε δεν κατάφερε καν να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο πήγε στα χέρια του βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, Τζον ΜακΚέιν.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο Μιτ Ρόμνεϊ επικρατήσει στις εκλογές, και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, τα στοιχήματα αρχίζουν ήδη να πέφτουν, αναφορικά με τη… βεβαιότητα ότι στις εκλογές του 2016 δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί, λόγω της χαμηλής δυναμικής και της ακόμη πιο περιορισμένης διείσδυσής του σε κρίσιμες μάζες της αμερικανικής κοινωνίας.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, έστω και σε δεύτερο πλάνο, τα επιτελεία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ψάχνουν ήδη εκείνους που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων στην προεδρική αναμέτρηση του 2016. Ή τουλάχιστον, εκείνους που… θα μπορούσαν.
Σύμφωνα λοιπόν με μια προχωρημένη ανάγνωση των προθέσεων των κομματικών επιτελείων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν το 2016 να στείλουν ένα παγκόσμιο μήνυμα αλλαγής γενιάς. Και για πρώτη φορά, οι δυο υποψήφιοι να εκφράζουν αμφότεροι τη γενιά των σαραντάρηδων.
Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, τα πράγματα είναι μάλλον πιο ξεκάθαρα. Ο 41χρονος σήμερα Γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, είναι το μεγάλο αστέρι του κόμματος, έστω κι αν προέρχεται από το Tea Party. Δεν είναι ωστόσο υπερβολικά ακραίος, είναι χαρισματικός, επικοινωνιακός και φωτογενής. Γνωρίζει δε… από μέσα τη Φλόριντα, την πολιτεία που εξελίσσεται στη… Β’ Αθηνών των ΗΠΑ, κρίνοντας τις προεδρικές εκλογές.
Με τους Δημοκρατικούς, οι ισορροπίες έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όταν ανακοινώθηκε ότι κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα είναι ο 38χρονος δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, Τζούλιαν Κάστρο. Ακολουθώντας τα βήματα του Μπαράκ Ομπάμα, η θυελλώδης πολιτική διαδρομή του οποίου προς την κορυφή, είχε επίσης ξεκινήσει ως βασικός ομιλητής σε Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αν η μάχη του μέλλοντος είναι αυτή ανάμεσα στον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τζούλιαν Κάστρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζήσουν στιγμές βγαλμένες από τα πιο «ψαγμένα» κεφάλαια των εγχειριδίων της πολιτικής επικοινωνίας. Δυο εκπρόσωποι της γενιάς των σαραντάρηδων, θα επιχειρούν να τραβήξουν την υπερδύναμη από το… μανίκι. Για να την υποχρεώσουν να αλλάξει γενιά, επομένως και οπτική θεώρησης των εξελίξεων.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr