Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σε 9 δόσεις οι οφειλές στην εφορία – Χάνουν το αφορολόγητο όσοι καταθέσουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους


- Ανάλογα με το φόρο που πρέπει να πληρώσουμε ο αριθμός των δόσεων
- Μόνο όσοι είναι εμπρόθεσμοι θα έχουν την δυνατότητα για ευνοϊκή ρύθμιση
- Θα διατηρηθούν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις και μετά θα υπάρχουν μέχρι και 6 μηνιαίες δόσεις
- Η εξόφληση των πρόσθετων φόρων θα γίνει μέχρι και τον Ιούνιο του 2013

Νομοθετική ρύθμιση εξπρές που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενος να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από τα φετινά εκκαθαριστικά έως και σε εννέα δόσεις, προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση που έχει συζητηθεί με την τρόικα αφορά αποκλειστικά τους φορολογούμενους εκείνους που θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.

Όσοι στείλουν τις δηλώσεις τους μετά την λήξη των προθεσμιών όχι μόνο δεν θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν ή έχουν ήδη λάβει σε περισσότερες δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο καθώς θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερησία”, με την κίνηση αυτή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να πιέσεις τους φορολογούμενους που έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή την υποβολή της δήλωσης τους να σπεύσουν να την υποβάλουν γιατί όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, “όσο καθυστερούν δεν κερδίζουν τίποτα, αντίθετα θα χάσουν”

Το σχέδιο της ρύθμισης που επεξεργάζονται στο υπουργείο προβλέπει την εξόφληση των φορο-επιβαρύνσεων σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και μετά θα υπάρχουν μέχρι και έξι μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εννέα δόσεις της ρύθμισης δεν θα ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους. Δηλαδή το συνολικό ποσό του φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης δεν θα επιμεριστεί σε εννέα δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Η εξόφληση των πρόσθετων φόρων που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα θα γίνει μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.
Μεγάλη καθυστέρηση όμως παρουσιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους.
Μέχρι σήμερα, πέντε μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση γεγονός που αποδίδεται από τους αρμόδιους παράγοντες και στα αυξημένα ποσά φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών και της έκτακτης εισφοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο μέσος φόρος που προκύπτει από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν αποσταλεί έως τώρα στους φορολογούμενους ανέρχεται στο ποσό των 1.540 ευρώ. Χθες μάλιστα ταχυδρομήθηκε και νέα, η τέταρτη, σειρά 1.937.343 εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις λήγει κανονικά τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση λίγων ημερών αφού φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει παράταση το Taxisnet δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει.