Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας» Υπέρ της Ελλάδας τάσσεται αρθογράφος του «Observer»


"Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας τους δώσουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα". Αυτό γράφει ο συντάκτης της εφημερίδας Observer, Henry Porter, που υποστηρίζει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ο συντάκτης υποστηρίζει πως η επιστροφή των μαρμάρων είναι κάτι δίκαιο, μιας και το έργο αυτό αφαιρέθηκε βίαια από τον Σκοτσέζο Λόρδο Έλγιν πριν από περισσότερο από δύο αιώνες. "Υπάρχουν κι άλλα τμήματά τους σε άλλα ευρωπαϊκά μουσεία, όμως το μεγαλύτερο μέρος του ανεπανάληπτου αυτού έργου βρίσκεται εδώ", αναφέρει.
Συνεχίζοντας, αναφέρει πως τα γλυπτά αυτά ξηλώθηκαν από τον Παρθενώνα όταν οι Τούρκοι κυβερνούσαν τους Έλληνες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τα εμβλήματα του ένδοξου παρελθόντος τους.
Όμως, κλείνοντας, ο Porter εκτιμά πως με το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να επιστραφούν.
Προσθέτει όμως το εξής: "Υπό το πρίσμα του τι χρωστάει ο δυτικός πολιτισμός στην Ελλάδα -δημοκρατικές ιδέες, Ολυμπιακούς Αγώνες, επιστήμη, τέχνη και αρχιτεκτονική- θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια απλή αλήθεια: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας για να τα κρατάμε".