Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αντώνης Σαμαράς: Για να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα, μέσα σε μιαν Ευρώπη που αλλάζει κι αυτή.Ενότητα – Αγώνας – Αναγέννηση.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Εθνική Εκλογική Συνδιάσκεψη

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μιας Παράταξης, που οι δυσκολίες μετατρέπονται σε δύναμη. Και η ανηφόρα σε προσφορά.
Υπάρχουν άνθρωποι που σχηματίζουν δεμένοι γερά, ο ένας με τον άλλο, μιαν αλυσίδα προστασίας του τόπου.
Να είστε υπερήφανοι γιατί η σημερινή Νέα Δημοκρατία αποτελεί το μέτωπο όλων των Ελλήνων, που με δύναμη προσφέρουν αυτή την προστασία για τα παιδιά τους, για το μέλλον τους για την Πατρίδα.
Απευθύνομαι σήμερα σε ένα αληθινό Συναγερμό αγωνιστών της Παράταξης, που ήλθε πρώτη δύναμη στις 6 Μαΐου. Και στις 17 Ιουνίου θα γίνει Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, μέσα από την μάχη που θα δώσει το ευρωπαϊκό πατριωτικό μας μέτωπο.
Το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, δεν ήταν, βέβαια, αυτό που θέλαμε. Αλλά η παράταξή μας ήλθε πρώτη, σε συνθήκες που τα πάντα καταρρέουν. Κι έγινε σήμερα το κέντρο συσπείρωσης πολύ ευρύτερου τμήματος του ελληνικού λαού. Που συνειδητοποιεί πλέον ότι χρειάζεται αληθινός Συναγερμός, για να σωθούν οι κατακτήσεις δεκαετιών του Ελληνικού λαού.
Χαιρετίζω με τιμή και συγκίνηση τη νεολαία μας, την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ. Που έδωσε στις τωρινές, πολύ δύσκολες συνθήκες, τη μάχη της μέσα στα Πανεπιστήμια. Και  νίκησε για μιαν ακόμα φορά.

Τώρα, φίλες και φίλοι, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα.
Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή. Καταφέραμε και δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο μέτωπο.
Τώρα προσβλέπουν σε μας και χιλιάδες Έλληνες που δεν μας ψήφισαν στις 6 Μαΐου. Και συσπειρώνονται γύρω μας.
Αυτή τη μάχη δεν μπορούμε να τη δώσουμε… από μακριά.
Πρέπει να κατέβουμε στα σπίτια, στις γειτονιές, πόρτα-πόρτα, στα καφενεία παντού. Ενημερώστε όλο τον κόσμο. Για το τι διακυβεύεται. Για το πόσο σημαντική είναι και η τελευταία ψήφος. Για το πόσο αποφασιστικά πρέπει να παλέψουμε ως τις εκλογές. Αλλά και για το πόσο αποφασισμένοι είμαστε να ενώσουμε τον Ελληνικό λαό μετά τις εκλογές.
Ο κόσμος περιμένει από μας να του δώσουμε κουράγιο, να του δώσουμε προοπτική. Μια αγκαλιά να γίνουμε και να τους χωρέσουμε όλους. Γιατί τώρα το στοίχημα δεν είναι για την εκλογική επιρροή των κομμάτων. Είναι για την τύχη της χώρας, πέρα και πάνω από κόμματα.
Επειδή βγήκαμε πρώτο κόμμα, επειδή εγκαίρως δείξαμε τα αδιέξοδα της πολιτικής που υιοθετήθηκε, αλλά και επειδή προφυλάξαμε όταν χρειάστηκε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, είμαστε τώρα η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στο λαϊκισμό. Η μόνη δύναμη που μπορεί να κρατήσει όρθια την Ελλάδα.
Είναι ώρα να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας. Να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Και το κάνουμε. Και ο κόσμος το βλέπει. Και ανταποκρίνεται…

Το μήνυμα της σημερινής συνδιάσκεψης είναι τριπλό:
Ενότητα – Αγώνας – Αναγέννηση.
Ενότητα της παράταξης, αλλά και του ελληνικού λαού, που δεν θέλει να παίζουν τυχοδιωκτικά παιγνίδια με το μέλλον των παιδιών του.
Αγώνας για να ξεμπλοκάρει η χώρα απ’ όλες τις αγκυλώσεις που την έφεραν στον σημερινό τέλμα και απειλούν να την οδηγήσουν άμεσα πια στην καταστροφή.
Και Αναγέννησης της Ελλάδας. Γιατί αυτό που εκπροσωπούμε, αυτό που επιδιώκουμε, δεν είναι μόνο να αποφύγουμε τώρα τα χειρότερα. Είναι να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Να αναγεννηθεί η χώρα, να αξιοποιηθεί ο πλούτος της, να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα.

Αυτό είναι λοιπόν, το τρίπτυχο του μεγάλου πατριωτικού Μετώπου που συγκροτούμε για την Ευρώπη:
Ενότητα-Αγώνας-Αναγέννηση!
Απέναντί μας βρίσκονται όσοι εκπροσωπούν την απελπισία και τρέφονται από την απελπισία.
Όπλο τους το ψέμα:

* Είναι ψέμα ότι εκπροσωπούν ή θέλουν το καινούργιο:
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «συνιστώσες» του εκπροσωπούν όλες εκείνες τις εμμονές και τις ιδεοληψίες που έφεραν τη χώρα στο σημερινό τέλμα.
Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες. Αλλά όλοι μαζί, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν την Ελλάδα, χώρα χωρίς επενδύσεις, χωρίς ανταγωνιστικότητα, χωρίς ευκαιρίες, χωρίς σύγχρονη επιχειρηματικότητα, χωρίς σύγχρονη έρευνα.
Εμείς δεν ισοπεδώνουμε τους αντιπάλους μας όπως συχνά κάνουν εκείνοι. Δεν αδικούμε κανένα. Αλλά και δεν χαριζόμαστε σε κανένα.
Δεν έχουμε εμπάθεια εναντίον οποιουδήποτε. Αλλά έχουμε πάθος με την Ελλάδα.
Δεν αδικούμε κανένα. Δεν λέμε τίποτε παραπάνω από την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι σκληρή. Αλλά είναι ώρα να την πούμε:
Μπορεί το ΚΚΕ, για παράδειγμα, να μην χάιδευε τους κουκουλοφόρους. Αλλά παρέλυε τη χώρα, παρέλυε τα λιμάνια, παρέλυε τον τουρισμό, παρέλυε την οικονομική ζωή. Έδιωχνε επιχειρήσεις. Έδιωχνε επενδύσεις. Δέστε τι κάνει σήμερα με τη Χαλυβουργική. Όπου έχει παραλύσει μια μεγάλη σύγχρονη βιομηχανία. Κι έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενους. Αυτό είναι το παλιό που πρέπει να τελειώσει.
Από την άλλη πλευρά, ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ήταν μαζί με το ΚΚΕ στο κλείσιμο των λιμανιών. Γιατί μπορεί να μην έκλεινε λιμάνια, αλλά πρωταγωνιστούσε στις καθημερινές διαδηλώσεις, όπου λίγες δεκάδες άτομα παραλύουν την ζωή της πόλης και προκαλούν απόγνωση σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών τους. Και χάιδευε τους κουκουλοφόρους, προστάτευε τους λαθρομετανάστες, προστάτευε το παραεμπόριο και θέλει να δώσει άσυλο σε εκατομμύρια λαθρομετανάστες, θέλει να δώσει επίδομα ανεργίας και μάλιστα απεριόριστο σε όλους τους λαθρομετανάστες. Θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία, θέλει να διαλύσει το στρατό. Όλα αυτά δεν είναι το «καινούργιο». Είναι το παλιό που πρέπει να τελειώσει.

* Είναι ψέμα ότι εκπροσωπούν μια «διαφορετική πολιτική». Εκπροσωπούν την πλήρη απουσία πολιτικής.
Τη μία εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι θα καταγγείλουν μονομερώς τη δανειακή σύμβαση. Την άλλη υποστηρίζουν ότι δεν θα την καταγγείλουν μονομερώς, αλλά θα διαπραγματευθούν από την αρχή τα πάντα. Ποια είναι «τα πάντα», άραγε; Ακόμα και το «κούρεμα» που έκοψε 106 δισεκατομμύρια από το χρέος;
Τη μια υπόσχονται να προσλάβουν 100 χιλιάδες στο δημόσιο με 1300 κατώτατο μισθό. Την άλλη λένε ότι αυτό δεν ισχύει πια. Αλλά δεν λένε τι ακριβώς θα κάνουν.
Τη μια υπόσχονται ότι θα βάλουν νέο «κεφαλικό φόρο» στις καταθέσεις πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ. Την άλλη το παίρνουν πίσω, αλλά εξαγγέλλουν φόρο πάνω στον τζίρο των επιχειρήσεων. Προχθές επανήλθαν στο φόρο επί των καταθέσεων. Με όριο τις 50 χιλιάδες αυτή τη φορά. Δεν θέλουν να αφήσουν τίποτε όρθιο.
Και χθες ανακοίνωσαν έκτακτη εισφορά  σε 700 χιλιάδες νοικοκυριά, με καθαρό εισόδημα 2.000 Ευρώ το μήνα. Αν είναι ποτέ δυνατόν!
Μέχρι τώρα είχαμε το ΠΑΣΟΚ και την Τρόικα που επέβαλλαν αλλεπάλληλους φόρους. Τώρα έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να επιβάλει φόρους στον ελληνικό λαό …
Μας είπαν και το άλλο, το καλύτερο: όταν θα καταγγείλουν μονομερώς το Μνημόνιο, αν εξακολουθήσει να υπάρχει έλλειμμα, θα επιβάλουν έκτακτα μέτρα εσόδων και περικοπής δαπανών. Δηλαδή θα αντικαταστήσουν το Μνημόνιο της Τρόικας με ένα άλλο, ελληνικής κατασκευής και δικής τους κοπής, με υλικά ύφεσης!
Ό,τι απ’ όλα αυτά κάνουν, θα είναι ολέθριο. Θα φέρει φυγή καταθέσεων, νέα λουκέτα, νέα άνοδο της ανεργίας.
Το ότι θα οδηγήσουν όλα αυτά τη χώρα εκτός ευρώ, δεν το λέμε μόνον εμείς. Το ομολογούν ανοικτά οι…μισές «συνιστώσες» τους. Και διαφωνούν οι άλλες μισές!
Το ότι όλα αυτά είναι απίστευτες ανοησίες δεν το λέμε μόνον εμείς. Το λένε ανοικτά και εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών, αλλά και των Πράσινων στην Ευρώπη.       Τυφλή πορεία προς την ανεξέλεγκτη Καταστροφή…
Και δεν είμαστε εμείς που κινδυνολογούμε, τάχα, σε βάρος τους. Είναι εκείνοι που προκαλούν φόβο και ανησυχία σε όλους. Ακόμα και σε πολλούς δικούς τους.
Η σύγχυση που αποκαλύπτουν δεν είναι «νέα Πολιτική».
Είναι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης.
Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο της ατέλειωτης ύφεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας σπρώχνει ένα βήμα πιο πέρα: στο εκτροχιασμό της χρεοκοπίας.

* Είναι ψέμα κι αυτό που ισχυρίζονται: ότι ακόμα κι αν καταγγείλουν μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, οι δανειστές μας θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις μας. Κι όταν οι ξένοι αντιδράσουν, εμείς θα πάψουμε να πληρώνουμε τις δόσεις των δανείων μας. Ξεχνούν όμως, ότι τις δόσεις αυτές τις πληρώνουμε με τα χρήματα που οι ξένοι μας δίνουν!
Και επιμένουν ακόμα, ότι δεν θα τολμήσουν οι ξένοι δανειστές μας να διακόψουν τη στήριξη που μας δίνουν, γιατί θα τους στοιχίσει, τάχα, πολύ περισσότερο. Αυτό κι αν είναι ψέμα…
Η αλήθεια είναι ότι αν η Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς το Μνημόνιο και εξαναγκαστεί να βγει από το ευρώ, αυτό θα στοιχίσει στην Ευρώπη από μισό ως ένα τρισεκατομμύριο. Αλλά, αν η Ελλάδα καταγγείλει το Μνημόνιο και δεν τη διώξουν από το ευρώ, τότε το ίδιο, προφανώς, θα κάνουν τελικά κι άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Κι αυτό θα στοιχίσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους τα δεκαπλάσια!
Γι’ αυτό και όλοι – κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί και πράσινοι - είτε συμφωνούν με τις μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν ως τώρα, είτε όχι – όλοι προειδοποιούν ότι η καταγγελία του Μνημονίου, θα ωθήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Κι αυτό θα είναι, βέβαια, οδυνηρό για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά απολύτως καταστροφικό για την Ελλάδα.
Όπως ολέθριο και αυτό-καταστροφικό είναι να παίζει κανείς - και να μπλοφάρει - με την τύχη της χώρας του.
Θυμάστε την βεβαιότητα με την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην κυβέρνηση Παπανδρέου, μας καθησύχαζε ότι με άνεση θα έβγαινε η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος το 2011; Με την ίδια επιπολαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ μας καθησυχάζει ότι παρά τη μονομερή καταγγελία που ετοιμάζει, θα παραμείνουμε στο ευρώ!
 
* Είναι ψέμα ακόμα, αυτό που λένε – γιατί το λένε κι αυτό διάφορες «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ – ότι έξοδος από το ευρώ κι επιστροφή στη δραχμή δεν θα είναι και τόσο φοβερό πράγμα:
Η αλήθεια είναι η ακριβώς αντίθετη: Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι τα εισοδήματα οι περιουσίες και οι καταθέσεις θα μειωθούν σε λίγες μέρες τουλάχιστον στο μισό! Γιατί η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί τουλάχιστον κατά 50%.
Αλλά και οι τιμές θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%! Και το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ της θα διπλασιαστεί!
Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και με το βιοτικό επίπεδο του λαού στο ένα τέταρτο του σημερινού.
Και δεν υπάρχει καμία κοινωνία, καμία οικονομία και καμία δημοκρατία που μπορούν να αντέξουν τέτοια απότομη κατάρρευση. Σε τόσο λίγο χρόνο.
Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή! Η Αργεντινή ακόμα κι όταν χρεοκόπησε, είχε πλήρη επάρκεια σε τρόφιμα και εξήγε σε όλο τον κόσμο κρέας και σιτηρά. Εμείς τι παράγουμε σήμερα για να μπορούμε να το εξάγουμε; Και πώς θα πληρώνουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε: τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα; Με πληθωριστικές δραχμές;
Αν καταγγείλει η Ελλάδα μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, θα μείνει για πολλά χρόνια απομονωμένη διεθνώς. Με πολλούς να την επιβουλεύονται απ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Δεν θα έχει τρόφιμα, δεν θα έχει φάρμακα, δεν θα έχει  καύσιμα. Θα ζει σε συνεχή blackout. Και η κοινωνική της συνοχή θα έχει διαλυθεί πλήρως.
Κι αν βγει ταυτόχρονα κι από το ΝΑΤΟ – γιατί κι αυτό προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – τότε απλώς θα κάνει το μεγάλο «δώρο» σε όλους τους εχθρούς της. Και η ίδια η Ελλάδα δεν θα έχει πουθενά να στηριχτεί…
Ποιος θέλει την Ελλάδα απομονωμένη διεθνώς και διαλυμένη εσωτερικά;

* Είναι ψέμα ακόμα, ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει πιο «ελαστικές» τις θέσεις των δανειστών μας.
Εγώ πρώτος διαφώνησα με το Μνημόνιο και τη συνταγή του. Που το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε μονόδρομο σωτηρίας για τη χώρα. Πήγα στην Ευρώπη και τους είπα καταπρόσωπα τη διαφωνία μου. Συγκρούστηκα μαζί τους. Και τώρα ήδη βλέπουν ότι η συνταγή αυτή απέτυχε. Και αντιλαμβάνονται ότι κάτι πρέπει να αλλάξει…
Και βέβαια, δεν τα βλέπουν όλα αυτά διότι… ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Χρυσή Αυγή»! Η ενίσχυση των άκρων τους ανησυχεί, ασφαλώς. Αλλά δεν είναι αυτό που τους κάνει να αλλάζουν θέση σιγά-σιγά. Αλλάζουν διότι πράγματι, απέτυχε η συνταγή! Κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες. Και αναδεικνύονται νέοι συσχετισμοί και νέες ηγεσίες στην Ευρώπη, που ζητούν ό,τι ζήταγα κι εγώ από την αρχή: Όχι μόνο λιτότητα. Αλλά και Ανάπτυξη. Άμεσα μέτρα Ανάπτυξης.
Με αυτές τις δυνάμεις που θέλουν να αλλάξει η συνταγή του Μνημονίου, εμείς δημιουργούμε νέες συμμαχίες σήμερα. Κι αυτό είναι υπέρ της Ελλάδας!
Αυτό έκανα το τελευταίο διάστημα. Αυτό έκανα προχθές στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Συναντήθηκα με τον Βαν Ρομπάι, με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Μίλησα με τους περισσότερους άλλους ηγέτες. Και με τον Γιούνκερ. Και με τον Μπαρόζο. Και τώρα υπάρχουν πια χειροπιαστά αποτελέσματα. Τώρα αναγνωρίζουν ότι πρέπει να συμπληρώσουν την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με μέτρα Ανάπτυξης, Επενδύσεων και – το κυριότερο – θέσεων εργασίας. Κι αυτό το έβαλαν για πρώτη φορά σε κοινό ανακοινωθέν! Είναι μια τεράστια δικαίωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά προσέξτε: με αυτές τις δυνάμεις που δέχονται πια την Ανάπτυξη, συγκρούεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνει ο κ. Τσίπρας στη Γαλλία και προσβάλλει τον νέο Πρόεδρο της χώρας αυτής, τον Φρανσουά Ολάντ! Τον άνθρωπο που προωθεί κι αυτός αλλαγή της συνταγής. Την ίδια στιγμή, οι «Πράσινοι» της Ευρώπης που ήθελαν κι αυτοί να αλλάξει η συνταγή του Μνημονίου, ακούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και τα χαρακτηρίζουν ανοησίες.
Προσέξτε: Όχι μόνον οι Κεντροδεξιοί πια. Οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι της Ευρώπης χαρακτηρίζουν το παραλήρημα του ΣΥΡΙΖΑ ως «ανοησίες»!
Προσέξτε και κάτι ακόμα: Εμείς δημιουργούμε νέες συμμαχίες για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει τη λιτότητα και να βγει από την κρίση με Ανάπτυξη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στην Ευρώπη και καταστρέφει αυτές τις συμμαχίες.

Νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες,

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θέλει να αποδεσμεύσει τη χώρα από το Μνημόνιο εδώ και τώρα. Λέει ψέματα! Αν καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα εξαρτηθεί από πολύ χειρότερο Μνημόνιο, με πολύ πιο δυσβάστακτους όρους από τους δανειστές της, αν θέλει να επιβιώσει.
            Η αλήθεια είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ! Όλους αυτούς που έβγαλαν τα κεφάλαιά τους από την Ελλάδα σε ευρώ και τώρα θέλουν να έλθουν να αγοράσουν πολύ φθηνότερα σε δραχμές. Γιατί πιστεύουν ότι μια κατεστραμμένη χώρα μπορούν να την αγοράσουν «για ένα κομμάτι ψωμί». Αυτοί είναι «το λόμπι της δραχμής», οι επίδοξοι ολιγάρχες του μέλλοντος! Αυτούς και μόνον εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ!
            Λέει ακόμα ότι νοιάζεται για τους άνεργους για τους απελπισμένους.
            Πώς «νοιάζεται»; Τι θα τους προσφέρει;
            «Θέσεις εργασίας», όταν η ανεργία θα εκτοξευθεί από το 22% σήμερα στο 36% σε λίγους μήνες;
Μήπως θα τους προσφέρει «Ασφάλεια», όταν θα έχει αφοπλίσει την αστυνομία και θα έχει νομιμοποιήσει τους λαθρομετανάστες;
Μήπως θα τους προσφέρει «Εθνική υπερηφάνεια», όταν θα έχει απομονώσει διεθνώς την Ελλάδα και θα την έχει καταστήσει εύκολο στόχο για κάθε εξωτερική επιβουλή;
Μήπως θα προσφέρει «Ρευστότητα», όταν εξαγγέλλουν φόρο στις καταθέσεις και σπρώχνουν τον κόσμο να σηκώσει καταθέσεις;
Μήπως θα προσφέρει «Εργασιακά δικαιώματα», όταν θα έχουν διπλασιαστεί οι άνεργοι;
Για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Όταν φεύγουν οι επιχειρήσεις, κλείνουν τα μαγαζιά και πολλαπλασιάζεται η ανεργία, τι θα πει «εργασιακά δικαιώματα»;

Φίλες και φίλοι,
Όλα αυτά δεν είναι δικιά μας «κινδυνολογία». Είναι ο τρόμος που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά που λέει. Με τις αντιφάσεις στις οποίες πέφτει. Με αυτά που υπονοεί αλλά δεν τα λέει.
Εκείνοι τρομοκρατούν τον κόσμο. Μόνοι τους

Εμείς είμαστε το κόμμα της Ελπίδας.

Εμείς δεν ποντάρουμε στην απελπισία που προκαλεί η κρίση.
Εμείς ανοίγουμε διέξοδο.

Δεν ποντάρουμε στο φόβο.
Φέρνουμε την Προοπτική.

Και όταν λέμε Προοπτική διεξόδου από την κρίση εννοούμε αυτό ακριβώς: Ελπίδα!
Δύο πράγματα είναι η διέξοδος από την κρίση: Επιστροφή στην Ανάπτυξη και αποκατάσταση της Κοινωνικής Συνοχής.
Αλλά αυτά μπορούν να γίνουν μόνο μέσα στο ευρώ.
Πρώτος στόχος να σταματήσουμε την άνοδο της ανεργίας. Δεύτερος, αμέσως μετά, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Με το Σχέδιό μας η άνοδος της ανεργίας σταματάει ως τα τέλη του χρόνου. Κι αρχίζει να μειώνεται μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό. Μέσα σε ενάμιση χρόνο δημιουργούνται εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή απορροφώνται  τουλάχιστον αντίστοιχα εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι. Φτάνει να μείνουμε μέσα στο ευρώ. Μέσα σε 2 χρόνια περίπου, η ανεργία θα έχει πέσει στα επίπεδα του 2009…
Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Με την Ανάκαμψη της Οικονομίας, στηριγμένη στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ, στην εξασφάλιση ρευστότητας ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην επέκταση του Προγράμματος κατά ένα με δύο πρόσθετα χρόνια και στην αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν την τελευταία διετία.
Αυτό είναι το Πρόγραμμά μας:
Όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όχι άλλοι φόροι.
Πρόκειται να επαναδιαπραγματευθούμε την αποκατάσταση των αδικιών: την επιστροφή των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009, την αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, την επιστροφή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους και την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.
Κοντά στο μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας θα δουν άμεση ανακούφιση.
Και ταυτόχρονα, τα μέτρα που προτείναμε για τους δανειολήπτες: να μην ξεπερνούν οι δόσεις των δανείων τους το 30% του εισοδήματός τους. Κι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και θα ανακουφίσει παρά πολλούς.
Όπως μπορούν να δοθούν και αποζημιώσεις στους ιδιώτες ομολογιούχους που ζημιώθηκαν από το κούρεμα του χρέους. Κι αυτά τα μέτρα είναι ρεαλιστικά, τα έχουμε προτείνει, αλλά θα χρειαστεί πρώτα να ξεπεραστεί η ύφεση.

Τώρα όλοι μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, που ως πριν λίγους μήνες διαβεβαίωνε τους πάντες ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης, τώρα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση. Ακόμα και κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν και ψελλίζουν την επαναδιαπραγμάτευση. Άσχετο αν μετά τσακώνονται με τις υπόλοιπες συνιστώσες.
Ανοίξαμε το δρόμο για την αλλαγή της υφεσιακής πολιτικής. Και τώρα το δέχεται σιγά-σιγά και η Ευρώπη. 
Από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σήμερα που έχουν χάσει τα πάντα. Κυρίως έχουν χάσει τις δουλειές τους. Πολλοί έχουν χάσει και τις επιχειρήσεις τους. Σε αυτούς οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να δώσουμε προοπτική. Καταλαβαίνουμε τον πόνο τους. Κι επειδή το είδαμε έγκαιρα, διαφωνήσαμε με τον λάθος συνταγή που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Δεν είναι λύση αυτά που τους υπόσχονται οι λαθρέμποροι της απελπισίας. Δεν πρόκειται κανείς να τους προσλάβει στο Δημόσιο, και μάλιστα με 1300 ευρώ βασικό μισθό! Αυτά είναι παραμύθια: Αληθινή καταδημαγώγηση των ανέργων. Όχι επίλυση του προβλήματος της ανεργίας.
Εμείς έχουμε προτεραιότητα να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση, να σταματήσουμε τη χιονοστιβάδα από τα λουκέτα, να σταματήσουμε την αύξηση της ανεργίας και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.
Μόνον ένα μέρος από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που υπάρχει και κάθεται, μπορεί να στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη χρονιά. Και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στην επόμενη τετραετία, όταν απορροφηθεί ολόκληρο το ΕΣΠΑ.
Μόνον η επιστροφή των οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες - που προβλέπεται ήδη από τη δανειακή σύμβαση - μπορεί να σώσει μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν σήμερα.
Και τα μέτρα αποκατάστασης της ρευστότητας που προβλέπονται, μαζί με εκείνα που αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πάνε απευθείας στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους, μπορούν να σώσουν πρόσθετες χιλιάδες θέσεις εργασίας. 
Σήμερα, όπως πάνε τα πράγματα, οι άνεργοι μπορεί και να διπλασιαστούν μέσα σε ένα χρόνο! Με το δικό μας Σχέδιο θα έχουν αρχίσει να μειώνονται μέσα στο χρόνο και θα έχουν πέσει στο μισό σε δύο χρόνια περίπου.
Και στο μεταξύ, με την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας στα δύο χρόνια, που κι αυτό το διαπραγματευόμαστε, η αγωνία των ανέργων θα περιοριστεί, ενώ η προοπτική να βρουν εργασία θα έλθει πολύ πιο κοντά.

Αλλά αυτά είναι μόνο τα άμεσα.
Όπως σας είπα και πριν, στόχος μας δεν είναι μόνο να αποφύγουμε τα χειρότερα. Στόχος μας είναι να μπούμε σε τροχιά μακροχρόνιας Ανάπτυξης.
Μειώνοντας τους φόρους και σπώντας το τέρας της γραφειοκρατίας, θα φέρουμε και επενδύσεις. Αληθινά παραγωγικές επενδύσεις.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις όταν οι φόροι στην Ελλάδα είναι διπλάσια ή τριπλάσιοι απ’ ό,τι στις γειτονικές χώρες! Κι η πρότασή μας για τη μείωση των φόρων είναι η πιο ριζοσπαστική που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Αληθινή φιλελεύθερη Επανάσταση.
* Θυμάστε την Cosco; Όταν την φέραμε στην Ελλάδα, όλοι οι άλλοι ήταν στα κάγκελα και προσπαθούσαν να την διώξουν. Τότε πρωτοστατούσε το ΠΑΣΟΚ του λεφτά υπάρχουν. Αλλά δεν υστερούσε και η Αριστερά…
Ευτυχώς δεν κατάφεραν να ματαιώσουν εκείνη την επένδυση τότε. Σήμερα έχει δημιουργήσει 800 θέσεις απασχόλησης άμεσα, και άλλες τόσες περίπου δίπλα της. Και δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η μισή…
            Σήμερα 1500 οικογένειες ζουν με πολύ ικανοποιητικές αποδοχές, ενώ δίπλα θερίζει τα πάντα η ανεργία.
            Συμπέρασμα: Μακάρι να είχαν έλθει κι άλλες δέκα, άλλες εκατό Cosco.
            Δεν την άφησαν τότε. Αλλά μπορούμε να τις φέρουμε εμείς!
            * Μόνο το Ελληνικό, αν αξιοποιηθεί σωστά, θα μπορέσει να δημιουργήσει 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
            * Φανταστείτε άλλα δέκα τέτοια επενδυτικά σχέδια.
            * Φανταστείτε τις μαρίνες σε μια χώρα με την ωραιότερη θάλασσα του κόσμου διάστικτη από νησιά. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι θα έχουν υγιείς και σταθερές θέσεις εργασίας σε κάθε μία από τις 200 μαρίνες – μικρές και μεγάλες - που θα δημιουργηθούν στις ακτές μας.
            * Σκεφτείτε τι εισόδημα θα φέρνουν για τους ανθρώπους που θα δουλεύουν εκεί, για τις τοπικές κοινωνίες, για το ίδιο το κράτος που θα εισπράττει με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές υψηλά έσοδα.
            * Σκεφτείτε, ακόμα, την εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων, που η Κύπρος τόλμησε να τους αναδείξει, διακηρύσσοντας την ΑΟΖ. Κι η Ελλάδα δεν τόλμησε να το κάνει ακόμα. Αλλά για να το κάνουμε χρειαζόμαστε την ομπρέλα της Ευρώπης. Είναι αδύνατο να το κάνουμε αν απομονωθούμε διεθνώς…
            Αυτά θα φέρουν τεράστια έσοδα. Κι αν η Κύπρος χρειάστηκε πολλά χρόνια για να το φτάσει ως εδώ, εμείς θα αξιοποιήσουμε την πείρα της και θα χρειαστούμε λιγότερα.
            Με τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια και με τις αλλαγές στον υφεσιακό χαρακτήρα του προγράμματος μπορούμε να αντέξουμε. Μπορούμε να ανακάμψουμε. Μπορούμε να νικήσουμε τη τεράστια ανεργία. Μπορούμε να ανακόψουμε την ύφεση. Μπορούμε να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές.
            Μεταρρύθμιση στο Σύνταγμα, στη Δημόσια Διοίκηση στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις αγορές, στο σπάσιμο των καρτέλ, στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού, ώστε οι τιμές να προσαρμόζονται και προς τα κάτω, όχι μόνο να ανεβαίνουν. Ώστε μικρότερο, ευέλικτο και επιτελικό κράτος να προσφέρει αληθινές υπηρεσίες στο φορολογούμενο. Κι αληθινές ευκαιρίες στους άξιους. Όχι βόλεμα των ημετέρων.
            Η Συνταγματική αλλαγή που προτείναμε, μαζί με όσες άλλες προτάσεις προστεθούν, θα αποτελέσει ό,τι πιο τολμηρό και ανατρεπτικό έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Γιατί θα διακρίνει οριστικά και πλήρως την νομοθετική από τη εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία. Ώστε να κατανικηθούν οι σκοπιμότητες του πολιτικού κόστους στους κυβερνώντες και η αίσθηση κουκουλώματος στους πολίτες.
            Το δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα: Πάνω από κομματικά συμφέροντα, πάνω από επιχειρηματικά συμφέροντα.
            Το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Πάνω από κομματικούς υπολογισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις και γεωπολιτικές εξαρτήσεις.
            Η αξιοκρατία πάνω απ’ όλα: Πάνω από κυκλώματα και ομάδες πίεσης.
            Η δικαιοσύνη να είναι πάνω απ’ όλα: Πάνω από ισχυρούς, ημετέρους και ευνοούμενους. Κι όπου κάθε πολιτικός θα περάσει από τη βάσανο του «πόθεν έσχες»
            Για να γίνουμε, όπως μας αξίζει, η χώρα των ευνομουμένων.
Όχι η χώρα των ευνοουμένων.

            Το δημόσιο χρειάζεται αλλαγή από τα θεμέλια. Και το φορολογικό σύστημα χρειάζεται αλλαγή και η Παιδεία χρειάζεται αλλαγή και η Αστυνομία χρειάζεται αλλαγή. Κι όλα χρειάζονται αλλαγή. Αλλά για να αλλάξουν όλα, πρέπει η οικονομία να ανασαίνει και η κοινωνική συνοχή να διασωθεί.
            Όταν η οικονομία πεθαίνει, η αγορά ξεψυχάει και οι κοινωνία διαλύεται, όλοι οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι είναι μόνο στα χαρτιά.
            Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την Ανάπτυξη και την Κοινωνική συνοχή, ώστε να προχωρήσουμε στις πιο δραστικές, στις πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Αλλά να μεταρρυθμίσουμε μια ζωντανή Οικονομία, μια ζωντανή Κοινωνία. Όχι μια κοινωνία που αποσυντίθεται, φλέγεται και βυθίζεται.
           
            Αυτή είναι η υπεροχή των ιδεών μας, η υπεροχή του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Απευθύνεται και εκφράζει όλους εκείνους που θέλουν ευκαιρίες να προκόψουν να δείξουν την αξιοσύνη τους, να δημιουργήσουν. Τους αληθινούς νοικοκυραίους. Που ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Αυτούς που παίρνουν την μοίρα τους στα χέρια τους και θέλουν διαφάνεια, ευκαιρίες, διάχυση ευκαιριών και αξιοκρατία. Αλλά και αισθάνονται πόνο με τον πόνο του διπλανού τους.
            Όλους αυτούς που ανήκουν στη Μεσαία τάξη. Που δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε μιαν οικονομία. Και που σήμερα στην Ελλάδα συντρίβονται.
Όλους αυτούς που θέλουν σταθερούς κανόνες, που διψούν για δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες.
            Που δεν θέλουν να «αρμέγουν» το κράτος. Αλλά και που δεν αντέχουν άλλο θα συνθλίβονται από το κράτος. Που θέλουν το κράτος «ρυθμιστή», να διασφαλίζει τους κανόνες του παιγνιδιού και να προστατεύει τους αδύναμους. Αλλά να σέβεται το φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον.
            Η Μεσαία Τάξη είναι ο στυλοβάτης της οικονομίας και της δημοκρατίας. Οι νοικοκυραίοι που την αποτελούν υπηρετούνται από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Αυτών τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες εκφράζει ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.
            Και δική μας προτεραιότητα να ξανά-στήσουμε τα πόδια της τη Μεσαία τάξη που τη διέλυσαν. Και να φέρουμε στο προσκήνιο της ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, μετά το Βατερλώ του κρατισμού και του λαϊκισμού.   

Βλέπετε τώρα τη μεγάλη διαφορά μας με το ΣΥΡΙΖΑ:
            -- Εμείς θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις για να υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διώχνει επενδύσεις και καταθέσεις.
            Η Κίνα προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις και προσκαλεί επενδύσεις. Ακόμα και το Βιετνάμ προσκαλεί επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που τις διώχνει!
            Κίνα και Ρωσία ενδιαφέρονται να μπουν στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τις ματαιώσει.
            -- Εμείς θέλουμε να προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, για να έλθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να… επανακρατικοποιήσει κι αυτά που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί!
            -- Εμείς θέλουμε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος και ελέγχου του χρέους. Με αλλαγή των υφεσιακών μέτρων.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταγγείλει τη σύμβαση ποντάροντας ότι θα τον αφήσουν να το κάνει χωρίς επιπτώσεις για την χώρα…
            -- Εμείς θέλουμε να υπάρξει ασφάλεια στη χώρα, όπως υπάρχει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες στον κόσμο.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία, όπως δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο.
            -- Εμείς θέλουμε να σταματήσει η εισροή λαθρομεταναστών και να υπάρξει μαζική πολιτική επαναπατρισμού στις χώρες προέλευσής τους.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τους προσφέρει άσυλο και να τους κρατήσει εδώ με πλήρεις παροχές που δεν έχουν σήμερα ούτε οι Έλληνες.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σήμερα μάχες οπισθοφυλακών για να μην αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα. Για να μείνει η χώρα δεμένη στις ίδιες εμμονές, στις ίδιες αγκυλώσεις. Στις ίδιες αντί-αναπτυξιακές και οπισθοδρομικές στρεβλώσεις που την έφεραν ως εδώ.
            Δεν είναι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ το «καινούργιο». Είναι η έσχατη αντίσταση του παλιού που αρνείται να πεθάνει…

            Εμείς λέμε ότι αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνα και τυχοδιωκτικά. Όλοι συμφωνούν με αυτό. Ακόμα και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Ακόμα και η Κίνα και η Ρωσία δηλώνουν επισήμως και δημόσια ότι φοβούνται τις επιπτώσεις επιστροφής στη δραχμή.
             
            Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη. Όχι στο χειρότερο εαυτό της. Αλλά ούτε και σε αυτούς που θέλουν να μας απομονώσουν εκτός Ευρώπης.
            Πιστεύουμε στην εξυγίανση της χώρας μας. Όχι στη μονόπλευρη λιτότητα που την καταγγείλαμε από την αρχή και σήμερα ανοίξαμε το δρόμο για να αλλάξει. Αλλά ούτε θέλουμε να παραμείνουν τα πράγματα όπως παλιά.
            Πιστεύουμε στην Ανάπτυξη, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις επενδύσεις, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια.
            Όλα αυτά που δημιουργούν πλούτο σε κάθε χώρα.
            Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετη με όλα αυτά. Κι αυτό είναι το πρόβλημά του: Ότι όλα αυτά που είναι προϋποθέσεις για να βγει οποιαδήποτε χώρα από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ποικίλες συνιστώσες του δεν θέλουν να τα ακούσουν, δεν θέλουν να τα καταλάβουν.
            Είναι απομεινάρι του παρελθόντος. Και νομίζει ότι φέρνει την πρόταση του μέλλοντος.
            Εκπροσωπεί ό,τι ηττήθηκε παντού στον κόσμο. Και προσπαθεί να εμποδίσει να κάνει η Ελλάδα άλμα προς το μέλλον.
            Το δίλημμα αυτών των εκλογών δεν είναι μόνο «ευρώ ή δραχμή».
            Είναι κυρίως το δίλημμα ανάμεσα σε αυτούς που μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, και εκείνους που επιχειρούν να φύγει η χώρα μπροστά, στο μέλλον.
             
            Τις παραμονές της 6ης Μαΐου επικράτησε η λογική της τιμωρητικής ψήφου.
            Τώρα, όμως, επικρατεί η λογική της κρίσιμης επιλογής.
           
            Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Είμαστε αντίπαλοι με λογικές που οδηγούν τη χώρα στην οπισθοδρόμηση και την καταστροφή.
            Δεν λέμε στον κόσμο: φταίνε αυτοί, τιμωρήστε τους!
            Λέμε στον ελληνικό λαό, ότι από την μια υπάρχει η χειροπιαστή Προοπτική κι από την άλλη η πιο μαύρη απόγνωση.
            Στόχος μας να ενώσουμε το λαό.
            Μετά την 17η Ιουνίου, όταν ο λαός έχει κάνει την επιλογή του κι έχει βιώσιμη κυβέρνηση, θα κυβερνήσουμε με πνεύμα ενότητας. Χωρίς μισαλλοδοξία. Χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία. Χωρίς αίσθηση εκδικητικότητας.
            Τώρα εξηγούμε τις διαφωνίες μας. Αύριο θα διαχειριστούμε το κοινό μας μέλλον.
            Το πατριωτικό μέτωπο για την Ευρώπη, γι’ αυτό κερδίζει μέρα με την ημέρα.
            -- Πρώτον γιατί είναι πατριωτικό. Εκφράζει τις αγωνίες, αλλά και τις ελπίδες όλων των Ελλήνων. Ανεξάρτητα από το τι ψήφιζαν στο παρελθόν.
            -- Δεύτερον, γιατί διασώζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
            -- Τρίτον, γιατί αναδεικνύει την Ανάπτυξη ως μοναδική προοπτική διεξόδου από την κρίση. Πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.
            -- Τέταρτον, γιατί είναι «μέτωπο», αγκαλιάζει όλο τον ελληνικό λαό. Και τον ενώνει. Δεν τον διχάζει.
            -- Και πέμπτον, διότι έχουν ήδη ανταποκριθεί πολλοί. Και στον κορυφή και στη βάση και σε όλη την ενδιάμεση κλίμακα.
            Και έρχονται κάθε μέρα περισσότεροι.
            Τέλος, γιατί η δημιουργία αυτού του Πατριωτικού μετώπου είναι σήμερα διπλά επίκαιρη.
            Για να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα,
μέσα σε μιαν Ευρώπη που αλλάζει κι αυτή.
           
            Νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες,

            Στις 17 Ιουνίου δεν θα κερδίσουμε μόνο τις εκλογές.
            Αλλάζουμε σελίδα για τον τόπο!
            Και γράφουμε Ιστορία Ενότητας και Πατριωτισμού.
            Αλλά αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί.
Όχι από τα κομματικά γραφεία. Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια…
            Η 6η Μαΐου ήταν η τελευταία εκλογική μάχη της μεταπολιτευτικής περιόδου.
            Η 17η Ιουνίου θα είναι η πρώτη εκλογική μάχη της νέας μεταπολίτευσης.
            Καλώ όλους τους Έλληνες, πέρα και πάνω από κομματικούς διαχωρισμούς του παρελθόντος, να δώσουν τη μάχη μαζί μας, για να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Για να αποφευχθεί η Καταστροφή. Για να τελειώσουμε οριστικά με τις εμμονές, τα ιδεολογήματα και τις αγκυλώσεις που μας έφεραν ως εδώ.
Για να ανοίξει ο δρόμος της Ανάπτυξης.
Για να ενώσουμε τους Έλληνες κόντρα σε αυτούς που τους διχάζουν. 
            Για να πιστέψει και πάλι ο Έλληνας στον εαυτό του και στον τόπο του.

            Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη αυτή.
            Κανένα δεν θεωρούμε «δεδομένο».
            Οι λαοί στα δύσκολα κρέμονται από την ψυχή τους.
            Κι ο δικός μας λαός, δεν θα αφήσει κανένα ΣΥΡΙΖΑ και κανένα ΠΑΣΟΚ να περάσει τα διόδια της Ιστορίας μας με πλαστά χαρτιά.
            Γιατί ο λαός δεν έχει ανάγκη από λαθρέμπορους των καημών του.    
            Αλλά από υπερασπιστές της ανάπτυξης του τόπου, που μόνον αυτή θα δώσει θέσεις εργασίας στα παιδιά του.    
            Η παρουσία σας εδώ είναι η ζωντανή υπεράσπιση της θέλησης του Ελληνικού λαού. Αλλά και η μεγάλη απόδειξη, ότι σε αυτό τον αγώνα της Πατρίδας μας δεν θα υπάρχουν νικημένοι.
Μόνο νικητές! Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός!