Δευτέρα 7 Μαΐου 2012


Ποιοί θέλουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και με ποιούς όρους

Της Μαρίνας Μάνη
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται μέχρι τα μεσάνυχτα για την αποτροπή επαναληπτικών εκλογών έχουν οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα:

Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο στόχους: Πρώτον, να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και, δεύτερον, να τροποποιηθεί το Μνημόνιο σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Αυτό που δεν λέει (ούτε άφησε να εννοηθεί στην επίσημη δήλωσή του) είναι ότι αυτής της κυβέρνησης πρέπει να ηγηθεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ορισμένους συνεργάτες του, “οφείλει να το διεκδικήσει” καθώς η πρωτιά της ΝΔ σε σχέση με το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και το ΠΑΣΟΚ είναι “καθαρή”.

Στενός συνεργάτης του ωστόσο, έλεγε αργά τη νύχτα στο Capital.gr ότι "με 20% δεν μπορεί να επιμείνει και πολύ".

Υπάρχουν, όμως, και απόψεις στελεχών του κόμματος (σ.σ. όχι του στενού του περιβάλλοντος) ότι σε μία τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να ηγηθεί είτε ένας εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ –Στ. Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος –είτε τεχνοκράτης κοινής αποδοχής.

Ο Ευ. Βενιζέλος ζητά, επίσης, κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την διευκρίνιση ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει μόνο εάν συμφωνήσει με το προγραμματικό πλαίσιο διότι “δεν είμαστε δεδομένοι”. Κατά τις πληροφορίες, θα προτιμούσε να μείνει εκτός αυτής της κυβέρνησης το κόμμα του ώστε να το ανασυντάξει από τη θέση της αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν μπορεί να υποτιμήσει (κάθε άλλο...) την ανάγκη να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα – κάτι που έχει κάνει σαφές ο επιχειρηματικός κόσμος.

Αυτό που δεν λέει δημοσίως ο κ. Βενιζέλος (αλλά έχει γίνει ξεκάθαρο από συνεργάτες του) είναι πως δεν θα δεχθεί πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

Ο Φώτης Κουβέλης έκανε μία δήλωση που –όπως συνηθίζεται να λέγεται– επιδέχεται πολλές ερμηνείες: Χωρίς να κάνει καμία ευθεία αναφορά στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή ενότητας, τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ θα παλέψει για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και για τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Η ερμηνεία; Οτι θα καταβληθούν προσπάθειες να υπάρξει κοινός τόπος με τον στόχο του κ. Σαμαρά για τροποποίηση του Μνημονίου και, φυσικά, με την παρότρυνση Βενιζέλου να συνεργασθούν κόμματα που θέλουν το ευρώ ανεξάρτητα από το τι είπαν για το Μνημόνιο προεκλογικά.

Ηδη ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Π. Παναγιώτου (εκ των ΠΑΣΟΚογενών) δήλωσε αργά τη νύχτα ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα και πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση "είναι τροποποίηση των όρων του μνημονίου", αποφεύγοντας τη λέξη απαγκίστρωση που είχε πει νωρίτερα ο κ. Κουβέλης.

Πιο καθαρή εικόνα θα υπάρξει όταν αποσαφηνισθεί η εκλογική “τύχη” του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων (που βρίσκονται πολύ κοντά στο 3%) και της ΔΗΣΥ που ακολουθεί. 

Αλλά αυτό δεν θα γίνει πριν τις... πολύ πρωινές ώρες.

capital.gr.msn.com