Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ & ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ,κ. ΑΝΔΡΕΑ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, ΣΤΗΝ 5η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η μεταβατική κυβέρνηση ολοκληρώνει τον πολιτικό της κύκλο. Έχει εκπληρώσει την αποστολή της και η χώρα έχει πλέον ανάγκη από μια ισχυρή, λαοπρόβλητη, ηθικά και πολιτικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση. Η έκφραση της ετυμηγορίας του εκλογικού σώματος είναι επιβεβλημένη, για να δημιουργήσουμε μαζί, πολιτική ηγεσία και ελληνική κοινωνία, την ιστορικά αναγκαία τομή μεταξύ της μεταπολιτευτικής περιόδου και των νέων προκλήσεων της προοπτικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα διεξαχθούν Εθνικές εκλογές. Είναι απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ορισθεί σύντομα η ημερομηνία των εκλογών. Είμαστε συνεπώς σε προεκλογική περίοδο και οφείλουμε υπό το βάρος των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών να συνειδητοποιήσουμε τις υποχρεώσεις, τις οποίες καλούμεθα να εκπληρώσουμε. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις υποχρεώσεις του εκλογικού αγώνα και κυρίως στις τεράστιες ευθύνες της επομένης των εκλογών. Ο πραγματικός αγώνας για την Ελλάδα της Ευρώπης, επίτευγμα του Κων/νου Καραμανλή, η Ελλάδα της δικαιοσύνης και της τάξης, της ασφάλειας και της δημιουργίας, της προόδου με σκληρή δουλειά, αρχίζει την επομένη των εκλογών. Αρχίζει αμέσως μετά τα επινίκεια. Είμαστε μόνον τριάντα μήνες μετά από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Ο νικητής των εκλογών έχει ήδη εγκαταλείψει την Πρωθυπουργία και αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματός του. Η θητεία του στοίχισε την ταπείνωση της Ελλάδος μεταξύ φίλων και εταίρων, απογοήτευσε το λαό. Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η αγωνία, η μελαγχολία και το άγχος κυριαρχούν στην κοινωνία.

Παρέλαβε κράτος με συνοχή και ευημερία και παρέδωσε ένα απέραντο πτωχοκομείο. Παρέλαβε μια κοινωνία συντεταγμένη η οποία λειτουργούσε με ομαλότητα και παρέδωσε μια κοινωνία στο πεζοδρόμιο,  κοινωνία των ακραίων συμπεριφορών.

Η θητεία του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας επέφερε βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία της δημόσιας ζωής, των πολιτικών και των κομμάτων. Το κραυγαλέο ψεύδος «Υπάρχουν λεφτά», το οποίο υλοποιήθηκε με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανελέητη φορολογική επιδρομή, αποδιοργάνωση της αγοράς, εφιαλτική ανεργία, συνέτριψε τις σχέσεις εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικών. Αναίρεσε το θεμέλιο λίθο του καταστατικού χάρτη της χώρας, το σεβασμό και τη συγκατάθεση του λαού στη θεσμική οργάνωση της πολιτείας και τις αρμοδιότητές της. Το σύνθημα: «Είναι όλοι το ίδιο», όπως είναι γνωστό τίθεται σε κυκλοφορία κάθε φορά όταν το ΠΑΣΟΚ αποτυγχάνει. Ιδιαίτερα τώρα για να αποφύγουν τις ευθύνες τους και για να συμπαρασύρουν στην πτώση τους κάθε άλλη φερέγγυα εναλλακτική λύση, επιμένουν να μας ταυτίζουν. Επιμένουμε δεν είμαστε το ίδιο και το επιβεβαιώνει η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Η δημοκρατία δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ. Η δημοκρατία δεν μπορεί να ελέγχεται από τα εξωθεσμικά κέντρα των οποίων οι επιδιώξεις ταυτίστηκαν με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι παράδοξο ότι οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι ευνόησαν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι στήριξαν τα προκλητικά ψεύδη του ΠΑΣΟΚ και την ακατάσχετη παροχολογία του προεκλογικού αγώνα του 2009, οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι στήριξαν την προσφυγή στο ΔΝΤ και την πολιτική του μνημονίου, σήμερα οι ίδιοι κύκλοι, επιχειρούν να καταστρέψουν την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Αποφασίζουμε σήμερα την πρώτη εσωκομματική διαδικασία για τη συγκρότηση των εκλογικών συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας. Από αύριο 12 Μαρτίου και μέχρι την Πέμπτη 15 Μαρτίου, μπορούν να καταθέσουν την υποψηφιότητα τους στα γραφεία των ΝΟΔΕ, γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να αγωνιστούν μαζί μας ως υποψήφιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Με εγκύκλιο του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής η οποία θα κυκλοφορήσει εντός της Δευτέρας 12 Μαρτίου, θα γνωστοποιηθούν οι οργανωτικές και τυπικές υποχρεώσεις τόσο των ΝΟΔΕ όσο και των υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από την Εκτελεστική Γραμματεία, κατόπιν εισηγήσεως του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά.

Οι έκτακτες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε και οι οποίες περιορίζουν δραστικά το χρόνο δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής υποψηφίων με τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος. Είναι ώρα μάχης, ώρα αγώνα, είναι ώρα διεκδίκησης της αυτοδυναμίας, είναι ώρα νίκης. Την ώρα αυτή θα επιλεγούν οι αξιότεροι των άξιων, γυναίκες και άνδρες, για να επιτύχουμε τους στόχους μας, πρώτα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αλλά και για την παράταξή μας.

Η εκλογική αναμέτρηση απαιτεί ομοψυχία και πολιτική συνοχή. Η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά εξασφαλίζει τη νίκη και την αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπηρετηθεί η στρατηγική μας με συνέπεια και αυταπάρνηση από όλους. Δε νοούνται διαφοροποιήσεις σε οποιαδήποτε ζητήματα, πολύ δε περισσότερο σε κορυφαίας εθνικής σημασίας επιλογές. Στηρίζουμε το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας με σημαντικό πολιτικό και κομματικό κόστος. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε διαφοροποιήσεις από εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να συμπεριληφθούν στους συνδυασμούς των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένοι μάλιστα υποψήφιοι βουλευτές, σε βάρος του αγώνα των Βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι αγωνίζονται να στηριχθούν στο λαό οι αποφάσεις της ηγεσίας, δηλώνουν ότι αν ήταν εκείνοι βουλευτές δε θα ψήφιζαν τους εφαρμοστικούς νόμους. Τους ενημερώνω ότι με αυτή την συμπεριφορά δεν έχουν θέση στους συνδυασμούς της παράταξής μας. Ομοίως δε θα συμπεριληφθούν όσοι αρνούνται να μιλήσουν πολιτικά, να στηρίξουν τη στρατηγική μας και τις θέσεις μας και καταφεύγουν στις παλαιοκομματικές πρακτικές της αποφυγής ευθυνών και επιδίδονται στη σπίλωση των βουλευτών.

Οι ΝΟΔΕ μετατρέπονται σε επιτροπές εκλογικού αγώνα και διευρύνονται όπου κρίνεται αναγκαίο, με τη συμμετοχή και άλλων στελεχών του κόμματος. Στόχος μας  οι Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα να διαθέτουν το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις της προεκλογικής εκστρατείας. Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής επιλέγουν σε ποια Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα θα συμμετάσχουν, τα γραφεία της οποίας θα αποτελούν και έδρα τους.

Οι άμεσες προτεραιότητες είναι γνωστές και σημαντικές:

α. Επιλογή Εκλογικών Αντιπροσώπων. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχει αντιπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Η επιλογή αρχίζει από αύριο. Στο τέλος Μαρτίου κάθε ΝΟΔΕ πρέπει να έχει έτοιμο τον κατάλογο των εκλογικών αντιπροσώπων.

β. Σχεδιασμός ενημερωτικών επισκέψεων με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, τους βουλευτές,  τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, τα στελέχη των Γραμματειών και τα στελέχη των ΝΟΔΕ, σε κάθε περιοχή των νομών της χώρας για να συζητήσουμε με τους πολίτες και να προβάλουμε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Οι ΝΟΔΕ πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα το σχεδιασμό τους και να τον υλοποιούν συστηματικά τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τις εκλογές.
Το προσεχές Σαββατοκύριακο αρχίζει η εξόρμηση της Νέας Δημοκρατίας με εκδηλώσεις στο σύνολο της Επικράτειας.

γ. Σημαντική υποχρέωση κάθε ΝΟΔΕ είναι η συνεργασία με τις αρμόδιες Γραμματείες Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος για την ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών θεμάτων, ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιοχής. Ήδη έχει γίνει σημαντική δουλειά, χρειάζεται να συνεχιστεί και να προβληθούν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

δ. Η υποστήριξη των ΝΟΔΕ και των μελών της Πολιτικής Επιτροπής στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Προέδρου είναι καθοριστικής σημασίας. Χρειάζεται να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας για την προβολή των περιοδειών του Προέδρου και την κινητοποίηση των μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μας.

ε. Οι Γραμματείας του κόμματος εντός της εβδομάδος θα προτείνουν τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους στο πλαίσιο της εκλογικής εκστρατείας, κυρίως οι Γραμματείες οι οποίες αναφέρονται σε πολιτικές-θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούν ειδικές κοινωνικές κατηγορίες αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, όπως ο εθελοντισμός, η μετανάστευση και η ασφάλεια, τα άτομα με αναπηρία. Οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ και τα στελέχη τους, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής οφείλουν να στρατευθούν στον αγώνα του κόμματος και όχι των υποψηφίων βουλευτών. Ζητώ αυστηρή ουδετερότητα έναντι όλων των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας, από τα κομματικά στελέχη.

Πρωταρχική επιδίωξή μας είναι η νίκη και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και αυτό προϋποθέτει ενότητα, ομοψυχία, συνεργασία και όχι αγώνες εσωκομματικής αντιπαράθεσης και επώδυνες συγκρούσεις, οι οποίες τελικά μειώνουν τη δυναμική μας και προκαλούν τη δυσπιστία των πολιτών στο κόμμα μας.

Οι περιστάσεις επιβάλουν ξεκάθαρη συμπεριφορά και ξεκάθαρες επιλογές. Αξιοκρατία, ανανέωση, εμπειρία και σύνεση, απαιτούν και αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Η Νέα Δημοκρατία του μέλλοντος έχει απόλυτο σεβασμό στην παράδοση του ήθους, των αρχών και αξιών της ιδεολογίας μας και επιμένει στη συνέχεια των χαρακτηριστικών της. Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, δημοκρατική και λαϊκή παράταξη. 

Θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.