Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Στον ΤτΚ: Συντεταγμένοι στην κρίσιμη μάχη

Τα φαινόμενα διάλυσης που εμφανίζει η κυβέρνηση Παπαδήμου, με την πρωτοβουλία Καρατζαφέρη για τη μη ψήφιση της δανειακής σύμβασης και την απουσία Παπανδρέου από το προσκήνιο, αναδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την ανακολουθία και την πολιτική υποκρισία δύο πολιτικών ανδρών, οι οποίοι παρουσιάζονται έτοιμοι να θυσιάσουν αυτό που οι ίδιοι ονόμαζαν «συντεταγμένη εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας», στο βωμό των προσωπικών και κομματικών τους σκοπιμοτήτων.
Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους, όμως, ότι τις κρίσιμες αυτές ώρες, κατά τις οποίες διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, και ανεξάρτητα με το εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης και με τα σκληρά, επώδυνα μέτρα που τη συνοδεύουν, είναι ανάγκη το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» να ειπωθεί συντεταγμένα. Δεν πρέπει, δηλαδή, να παρατηρούνται φαινόμενα εκ των υστέρων προσωπικών διαφοροποιήσεων και ασύνταχτων προσπαθειών για την υπονόμευση μιας συμφωνίας, την οποία οι ίδιοι μέχρι χθες, όχι απλώς υιοθετούσαν, αλλά ασκούσαν πιέσεις για να πείσουν και τους άλλους να την αποδεχθούν.
Είναι φανερό πως η μόνη πολιτική δύναμη η οποία, με την εθνικά υπεύθυνη και σθεναρή στάση της, έδειξε ότι μπορεί συντεταγμένα να εκφράσει αυτό το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» σε μια προοπτική που θα κρίνει καθοριστικά το μέλλον της χώρας και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη. Και ο Αντώνης Σαμαράς, έχει αποδείξει ότι είναι ο ηγέτης, ο οποίος μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά ως ισότιμος συνομιλητής απέναντι στους πιστωτές της χώρας.και να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις.
Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να επιτευχθεί, μόνο με ένα τρόπο: με την άμεση προσφυγή στην κάλπη, ώστε να δοθεί νωπή λαϊκή εντολή και να υπάρχει η δημοκρατική νομιμοποίηση για την επόμενη κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη των ορθών αποφάσεων που θα αποσκοπούν στη σωτηρία της χώρας και όχι σε πολιτική διάσωση, όπως επιδιώκουν σήμερα οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρης.

τύπος ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ