Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Η κοινωνία έχει προσπεράσει τους πολιτικούς στα αγροτικά ζητήματα»

Με αφορμή τα κινήματα εθελοντών που, σε συνεργασία με αγρότες, έχουν παρακάμψει τους μεσάζοντες και πραγματοποιούν αγοραπωλησίες απευθείας, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας δήλωσε:
«Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Πιερία και τώρα επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές δείχνει ότι η κοινωνία μας έχει προσπεράσει. Όσα οι πολιτικοί απέτυχαν διαχρονικά να εφαρμόσουν σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της αισχροκέρδειας, τώρα το πετυχαίνουν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί. Σε συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης και ύφεσης, με την ακρίβεια να καλπάζει, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε και πάλι κατώτερη των περιστάσεων. Αντίθετα, η ελληνική κοινωνία κινητοποιείται, βάζοντας σε λειτουργία τις καλύτερες ποιότητες που διαθέτουμε ως λαός – την αλληλεγγύη, την ευρηματικότητα, την κοινή λογική.
          Ο αγροτικός κόσμος ζητά επί δεκαετίες τη συνδρομή της πολιτείας προκειμένου να εξαλειφθεί η κερδοσκοπία. Οι καταναλωτές ζητούν την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου, ώστε να μην φτάνουν πια τα προϊόντα από το χωράφι στο ράφι έως και οκτώ φορές ακριβότερα. Εάν υπήρχαν έλεγχοι, ο ρόλος των διακινητών θα μπορούσε να περιοριστεί στη θετική τους συνεισφορά – στις μεταφορές, το δίκτυο εμπορίας, τη διασφάλιση της ποιότητας. Τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι είναι υπερβολικό το κέρδος που καρπώνονται αυτοί οι άνθρωποι, το οποίο αφαιρείται από τις τσέπες και των παραγωγών και των καταναλωτών.
Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πολλοί καταναλωτές διαπιστώνοντας την ακρίβεια στην αγορά, στρέφονταν παλιότερα εναντίον των παραγωγών. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας στα αστικά κέντρα, που δεν έρχονται σε επαφή με τον αγρότη, δεν γνώριζαν ότι το λάδι που πληρώνουν 6 ευρώ το λίτρο, ο παραγωγός το πουλά το πολύ 2 ευρώ. Δεν γνώριζαν ότι η πατάτα φεύγει από τον παραγωγό στην εξευτελιστική τιμή των 15 λεπτών για να φτάσει στον καταναλωτή 65 λεπτά.
Και χαίρομαι ακόμα περισσότερο διότι τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν άμεσα σε πολλά επίπεδα. Φυσικά είχαμε το προφανές όφελος για τους παραγωγούς, οι οποίοι πούλησαν σε λίγο καλύτερες τιμές και φαίνεται ότι θα εξαντλήσουν τα αποθέματά τους, και για τους καταναλωτές οι οποίοι αγόρασαν πολύ φθηνότερα. Ένα άλλο όμως όφελος ήταν ότι η αγορά άρχισε άμεσα να αντιδρά ρίχνοντας γενικά τις τιμές. Σχεδόν αμέσως παρατηρήθηκε μείωση της τιμής της πατάτας σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και είναι βέβαιο ότι, εφόσον η πρωτοβουλία επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, θα υπάρξει σημαντικό κέρδος για το καλάθι της νοικοκυράς. Τέλος, διασφαλίζεται ότι το προϊόν που αγοράζει ο καταναλωτής είναι εγγυημένα ελληνικό – πράγμα το οποίο το κράτος δεν έχει μπορέσει να εγγυηθεί, παρά το γεγονός ότι οι παράνομες ελληνοποιήσεις είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της αγροτικής μας παραγωγής.
Αξίζουν συγχαρητήρια στις εθελοντικές οργανώσεις που ανέλαβαν την  πρωτοβουλία, στους παραγωγούς που συμμετείχαν και στους πολίτες που την αγκάλιασαν. Πιστεύω ότι η κοινωνία δεν πρέπει να υποκαθιστά την πολιτεία, μπορεί όμως να της δίνει πολύ καλά μαθήματα και υποδείξεις. Οι πολίτες απέδειξαν σε ένα αναποτελεσματικό κράτος ότι όπου υπάρχει η βούληση, υπάρχει και ο τρόπος. Τώρα το κράτος οφείλει να φανεί αντάξιο των πολιτών. Οφείλει να υλοποιήσει εδώ και τώρα τη λειτουργία των δημοπρατηρίων, ενός θεσμού που φέρνει κοντά τον καταναλωτή και τον παραγωγό, που διασφαλίζει την ποιότητα και το αμοιβαίο κέρδος.»