Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η Συνενετευξ​η Πάνου Μπεγλίτη στον ΑΘΗΝΑ 9,84

Συνενετευξ​η στον Δημοτικό ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84 και στο δημοσιογρά​φο Β. Παικο έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του  ΠΑΣΟΚ και Βπυλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης .
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Έχουμε κοντά μας τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, όπου ξέρετε πολύ καλά ότι ο κ. Πάνος Μπεγλίτης είναι Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σήμερα πρώην Υπουργός, Βουλευτής Κορινθίας, να τα λέμε κι αυτά. Κύριε Μπεγλίτη χρόνια πολλά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Xρόνια πολλά και καλή χρονιά, με δύναμη και υγεία.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλή χρονιά, να είμαστε καλά. Κύριε Μπεγλίτη, προβλέπετε ότι θα υπάρξει απόφαση από το Πολιτικό Συμβούλιο σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στο ΠΑΣΟΚ; Το λέω αυτό γιατί μια σύνθεση στο Πολιτικό Συμβούλιο ως εισήγηση στο Εθνικό Συμβούλιο μου φαίνεται δύσκολη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ως γενική αρχή και ως ευχή είναι πολύ καλό αυτό που λέτε, παραπέρα όμως;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γιατί ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που βρίσκεται σε παρατεταμένη αστάθεια, δεν μπορεί να συμβάλλει ούτε στη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου, ούτε γενικότερα στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σίγουρα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό ως μια επισήμανση αρχής.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη μισό λεπτό αν θέλετε. Δηλαδή ως δεδομένα έχουμε την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως σήμερα για τη διαρχία κι έχουμε και τις αντιδράσεις όσες έχουν εκδηλωθεί ως τώρα που κατά 99% είναι αντίθετες.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα σας πω και για τα εσωκομματικά μας. Έκανα όμως αυτή τη γενική επισήμανση για να δείξω την ανάγκη ψυχραιμίας και γενικότερα, θα έλεγα, προσοχής, όταν διαχειριζόμαστε κρίσιμα θέματα εσωκομματικά σε μια μεγάλη παράταξη.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ψυχραιμίας και ευθύνης θα έλεγα, ναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ψυχραιμία και ευθύνη από όλους μας και από τους λεγόμενους κορυφαίους και πρωτοκλασάτους, αλλά και από την όλη παράταξη.
                        Όσον αφορά  στα διαδικαστικά, τα οποία δεν είναι δευτερεύοντα σε αυτή τη φάση, αλλά δυστυχώς σε αυτά,τα κόμματα δίνουν γενικά μεγάλη σημασία , τα οποία στη φάση και στη συγκυρία αυτή έχουν και ιδιαίτερη πολιτική σημασία.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, ναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το Πολιτικό Συμβούλιο δεν είναι κατ΄ ανάγκη υποχρεωμένο να πάρει μια τελική απόφαση για να εισηγηθεί, στη συνέχεια, στο Εθνικό Συμβούλιο. Θα μπορούσε απλά να καταγράψει..
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είθισται να εισηγείται, ναι, τις διάφορες απόψεις και να τις θέσει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να καταγράψει απλά σε μια εισήγηση όλες τις εναλλακτικές απόψεις και προσεγγίσεις που έχουμε, για να τις φέρει στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο είναι το όργανο εκείνο που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Με συγχωρείτε, θα επιχειρηθεί ωστόσο να διαμορφωθεί πρόταση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι λογικό ότι η εβδομάδα που βρίσκεται μπροστά μας θα είναι μια εβδομάδα προσπάθειας..
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Διαβουλεύσεων.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Διαβουλεύσεων, για την ευρύτερη δυνατή σύνθεση, εάν μπορεί να γίνει σύνθεση. Γι΄ αυτό μίλησα προηγουμένως για την ανάγκη ψυχραιμίας και ευθύνης από όλους. Από κει και πέρα, εάν δεν καταστεί δυνατόν μια σύνθεση ευρύτερη των επιμέρους προτάσεων τότε ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη να υπερασπιστεί την πρότασή του και βεβαίως να την εισάγει προς ψήφιση- έγκριση ή καταψήφιση- στο Εθνικό Συμβούλιο.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστό. Η εικόνα που έχετε είναι, τώρα ζητώ εκτίμηση απλώς, έτσι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παρακαλώ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Η εικόνα που έχετε από τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι μπορεί να περάσει η πρόταση που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με βάζετε σε μια λογική αριθμητικών συσχετισμών.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, γι΄ αυτό το είπα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αν και αυτοί δεν είναι δευτερεύον ζήτημα σε μια τέτοια κρίσιμη ψηφοφορία.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πολιτικοί συσχετισμοί είναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα ήθελα να προτρέξω, γιατί η εβδομάδα μπροστά μας μπορεί να έχει εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση μπορεί να ξεδιπλωθούν προσπάθειες μιας ευρύτερης σύνθεσης. Άρα λοιπόν, να φύγουμε από αυτόν τον εγκλωβισμό στους αριθμητικούς συσχετισμούς και να δούμε αυτό που προηγείται.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστό. Να σας ρωτήσω, τώρα έτσι ειλικρινά, πιστεύετε ότι η πρόταση για διαρχία έχει λογική; Να σας πω γιατί το θέτω;
 Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια γενικότερη εκτίμηση καταγραφής βεβαίως στις δημοσκοπήσεις πως το ΠΑΣΟΚ δεν διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Επομένως τι θα πει υποψήφιος Πρωθυπουργός για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ΄ αρχήν να πούμε  ότι, ιστορικά και συγκριτικά, σε σχέση με τη λειτουργία άλλων ευρωπαϊκών Κεντροαριστερών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αυτό το μοντέλο υπάρχει.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ισχύει, βεβαίως, στη Γερμανία ας πούμε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα λοιπόν δεν το ανακαλύψαμε στην Ελλάδα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όχι, όχι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Λοιπόν αυτό να το επισημάνουμε εδώ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δεν έχουμε παράδοση πάντως στην Ελλάδα, έτσι; Καμία παράδοση.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι γεγονός ότι δυστυχώς δεν έχουμε παράδοση στην Ελλάδα, στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, όπως εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ..
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και σε κανένα άλλο χώρο πάντως.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δυστυχώς, και σε κανέναν άλλο χώρο,  Αν εξαιρέσει κανείς το Κομμουνιστικό Κόμμα που υπάρχει μια άλλη λειτουργία, εντελώς διαφορετική.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλά, ναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό όμως δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην πορεία, γιατί οδήγησε σε έναν αρχηγισμό, που πολλές φορές εκφράστηκε μέσα από μη δημοκρατική λειτουργία τόσο εσωκομματική όσο και γενικότερη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα γενικότερα για τα κόμματα εξουσίας .
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Γενικότερα, σχετικά με τη συγκυρία πάντως σας το έθεσα με βάση την καταγραφόμενη απήχηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, που φαίνεται ότι δεν διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η πρόταση αυτή πιστεύω ότι απαντούσε σε αυτή την ανάγκη της μεταβατικής περιόδου την οποία ζούμε, τόσο ως χώρα, όσο και ως Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, αλλά  και ως παράταξη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να θυμίσουμε πάντως στους ακροατές μας ότι ήταν πρόταση και του κ. Τσοχατζόπουλου το 1996, έναντι της πρότασης Σημίτη και είχε απορριφθεί.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Τον Ιούνιο του 1996, στο γνωστό εκείνο συγκρουσιακό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μια μεγάλη διάσταση μεταξύ δύο κυρίαρχων προσεγγίσεων και απόψεων, που επικράτησε τελικά και υπερψηφίστηκε η άποψη του κ. Σημίτη, η οποία ήταν, στο ίδιο πρόσωπο να συγκεντρωθούν οι ιδιότητες του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού του κόμματος.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, ναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ΄ αρχήν πιστεύω ότι θα μπορούσε, αν είχαμε μια άλλη δημοκρατική κουλτούρα, μια άλλη λειτουργία και πρακτική, να συζητήσουμε ένα τέτοιο μοντέλο που σπάει τον αρχηγισμό και θα μπορούσε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας καλύτερης και πιο δημοκρατικής λειτουργίας ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας.
                        Εν πάση περιπτώσει ,επανέρχομαι όμως στα καθ΄ υμάς και στη σημερινή συγκυρία. Είναι μια πρόταση, η οποία δεν στοχεύει στο να μείνει στην εξουσία ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν πολύ ειλικρινής στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, στο να κερδίσει χρόνο. Απλώς, εξέφραζε αυτή τη μεταβατική περίοδο, που χαρακτηρίζει την παράταξή μας και γενικότερα την πολιτική ζωή.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα, κ. Μπεγλίτη εκτιμάτε ότι έχει αντικείμενο στη σημερινή εποχή τώρα που μιλάμε; Έχει αντικείμενο η πρόταση αυτή; Ποιος δηλαδή, ποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα δεχτεί να είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός σε μια εκλογική αναμέτρηση προβλεπόμενης βασίμως ήττας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ως εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να είμαι, όπως αντιλαμβάνεστε, πάρα πολύ προσεκτικός, εκφράζοντας και αναδεικνύοντας  όλες τις απόψεις. Δε θέλω καμία από τις απόψεις να τις αξιολογήσω, παίρνοντας τη θέση της μιας ή της άλλης θέσης. Για αυτό, τα ίδια τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και ασφαλώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν την ευθύνη να τοποθετηθούν.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να το αποφασίσουν, ασφαλώς ναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν. Γεγονός είναι όμως ότι, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αυτό που προέχει είναι η ενότητα της παράταξης. Σε κρίσιμες περιόδους, δεν είναι η ενότητα μιας μεγάλης παράταξης αυτονόητη και δεδομένη. Εμείς πρέπει να εργαστούμε για να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης. Αρα, χρειάζεται να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτή την περίοδο που διανύουμε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όπως είπατε μόλις η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένη αυτή τη στιγμή, ενώ να σημειώσουμε ότι έχει περάσει από εξαιρετικά δύσκολες εποχές, όπως ήταν η μετάβαση μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν κινδύνευσε η ενότητα ή τουλάχιστον εξασφαλίστηκε. Τώρα λέτε ότι δεν είναι δεδομένη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα πάντα σε μεγάλες συγκρουσιακές περιόδους που βίωσε η παράταξη και το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν τέτοιοι κίνδυνοι. Αναφερθήκατε προηγουμένως στον Ιούνιο του 1996 και στο γνωστό μας συνέδριο, που κι εκεί, υπήρξαν μέχρι την τελευταία ώρα, κίνδυνοι ανάπτυξης φυγόκεντρων δυνάμεων και τελικά διάσπασης. Παρόλα αυτά, πρυτάνευσε και κυριάρχησε η κοινή λογική, η αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ιστορική διαδρομή της παράταξης και λειτούργησαν όλοι με τον πιο ώριμο και συνθετικό τρόπο. Θεωρώ ότι και τώρα θα λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όπως βλέπετε τα πράγματα σήμερα, μην ξεχνάμε ότι τότε υπήρχε έτσι ένα πολύ ισχυρό ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο οργάνωσης και βάσης, που τώρα δεν υπάρχει έτσι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και βεβαίως ένα κόμμα που ασκούσε τη διακυβέρνηση της χώρας. Κι αυτό έχει επίσης το ειδικό του βάρος και τη σημασία του.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εντάξει και τώρα την ασκούσε έως προχθές, αλλά έχει αποσαθρωθεί θα λέγαμε ο πολιτικός κορμός του ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχει υποστεί, όπως και όλα τα κόμματα της εξουσίας και της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης, ρωγμές, δηλαδή ο φέρων οργανισμός -για να το πούμε με όρους μηχανικού- έχει υποστεί δονήσεις και ρωγμές.
                        Αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκη, θα έλεγα, κακό από μια πλευρά. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πολιτική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Ομως από την άλλη πλευρά, πρέπει να κρατήσουμε ένα πολιτικό σύστημα ανανεωμένο, πλην όμως ισχυρό κι όχι διαλυμένο και κατακερματισμένο σε επιμέρους μικρές πολιτικές οργανώσεις.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, επειδή έχουν περάσει και κάμποσες μέρες και υπάρχουν εξελίξεις δηλαδή, ήθελα να σας ρωτήσω και πάλι την πολιτική σας εκτίμηση. Δεν εκτιμάτε κι εσείς, όπως πολλοί βλέπω ότι αυτή η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να συγκρουσθεί, να «αποκαλύψει» την αντίθεση με τον κ. Ψυχάρη και με αυτό που εννοεί συμφέροντα γενικά έχει γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα το έλεγα αυτό. Ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Παπανδρέου ανέδειξε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και παθογένεια, που διακρίνει ιστορικά ορισμένα παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα και τα οποία, αναγνωρίζει ο κόσμος για να ενημερώνεται η κοινή γνώμη, οι Έλληνες πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη ,κατά τη διετή διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Γιατί τα θυμάται αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου στις δύσκολες εποχές;  Θυμάμαι, με συγχωρείτε, ότι τα επικαλέστηκε και στη σύγκρουσή του με το Βαγγέλη Βενιζέλο στην αναμέτρηση -το έκανε και ο πατέρας του βέβαια, άλλη ιστορία αυτή- αλλά γιατί τα θυμάται σε τέτοιες εποχές τα συμφέροντα, δεν είναι λίγο έτσι παρεξηγήσιμο αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σε κάθε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά και συμπεριφορές, από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα. Αυτό, εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε ρόλους, προσπάθειες παρεμβάσεων, θα έλεγα, συμπεριφορές συγκεκριμένες.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Χωρίς αμφιβολία στο παρελθόν δε πάρα πολύ περισσότερα πάρα πολύ ισχυρότερα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα λοιπόν είναι ένα ιστορικό ,αυτό το οποίο ανέδειξε, ακόμα μια φορά, μέσα από συγκεκριμένα περιστατικά και συμπεριφορές ο κ. Παπανδρέου. Ο χρόνος είναι, κατά την άποψή μου,  το δευτερεύον.
                        Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία, κατά την άποψή μου, να αναδεικνύουμε αυτές τις πρακτικές και κυρίως αυτό που έκανε ο Παπανδρέου και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, να κόβεται πρακτικά και όχι ρητορικά και καταγγελτικά ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία, ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τον τραπεζικό τομέα, ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τα εκδοτικά συμφέροντα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πάντως η κοινή εντύπωση δεν είναι ότι στη διετή διακυβέρνηση της χώρας από το Γιώργο Παπανδρέου το επεχείρησε αυτό ή πάντως το πέτυχε αυτό, έτσι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πέτυχε σε ένα σημαντικό βαθμό. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι στην ιστορική αποτίμηση της διετούς κυβερνητικής θητείας. Το πέτυχε σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό και απέναντι στα εκδοτικά συγκροτήματα και γενικότερα στα μέσα ενημέρωσης.
                        Η προσωπική μου άποψη -θέλω πάντα να τοποθετούμαι με ειλικρίνεια και καθαρότητα- είναι ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση αυτού του άναρχου χώρου των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, ένα ιστορικό τελικά πρόβλημα εικοσαετίας, που καμία Κυβέρνηση στο παρελθόν δε ρύθμισε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, το οποίο το κάθε κόμμα το θυμάται όταν είναι στην αντιπολίτευση και εσείς επίσης.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχετε δίκιο. Σε αυτό μπορείτε να ασκήσετε την πιο έντονη και αυστηρή κριτική, γιατί θα έχετε δίκιο. Σε αυτό καθυστερήσαμε. Δε γνωρίζω για ποιους λόγους, δεν χειριζόμουν στα συγκεκριμένα Υπουργεία που είχαν την αρμοδιότητα αυτά τα θέματα.
                        Εκεί ενδεχομένως, υπήρξαν και σκοπιμότητες στην καθυστέρηση και βρισκόμαστε σήμερα εν απολογία και εν αμύνει για ένα θέμα το οποίο, έπρεπε να ρυθμιστεί με τον πιο δημοκρατικό και καθαρό τρόπο, με κανόνες και με σύστημα ρύθμισης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πάντως ακούγεται λίγο κάπως δηλαδή το να λέτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επεχείρησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο και λοιπά και από την άλλη μεριά να μαθαίνουμε ότι καλούσε τους καναλάρχες ή τους εκδότες και προσπαθούσε να τα βρει μαζί τους και τους ρωτούσε και τι θέλετε από μας και λοιπά. Ακούγεται κάπως, θα το ομολογήσετε αυτό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι. Άλλο η παραπληροφόρηση και η υποκειμενική αποτύπωση ή εκδοχή των γεγονότων, που ο καθένας επιχειρεί σήμερα για τους δικούς του λόγους , κι άλλο η πραγματικότητα. Και η  πραγματικότητα ήταν ότι η χώρα βρισκόταν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, μπροστά στην ανάγκη λήψης σκληρών αποφάσεων, μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου κρινόταν αν η χώρα  θα πάει σε χρεοκοπία ή θα υπάρξει λύση.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι ζητούσε τη συμπαράσταση των μέσων.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, δε ζητούσε τη συμπαράσταση. Ζητούσε  να είναι όλοι υπεύθυνοι. Γιατί έχουμε δει, σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, είτε σε πρωινές εκπομπές, είτε οπουδήποτε αλλού, μια ανάδειξη των προβλημάτων , με έναν υπερβολικό τρόπο, τη δημιουργία ενός φοβικού κλίματος. Και για αυτό  ζητούσε ευθύνη από όλους ο Παπανδρέου.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, χρησιμοποιήσατε τον όρο «παραπληροφόρηση», που προφανώς εννοείτε αυτά που απεκάλυψε ή τουλάχιστον που ισχυρίστηκε ο Σταύρος Ψυχάρης, έτσι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Αναφέρομαι σε όλα αυτά τα γεγονότα. Το σημαντικό ήταν ότι, όλες οι δυνάμεις της χώρας, όπου και αν ευρίσκονται, η ευθύνη τους είναι να συμμετάσχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια.
                        Το μήνυμα του Παπανδρέου ήταν αυτό. Δεν μπορεί μόνο μια Κυβέρνηση μόνη της, μια κοινοβουλευτική ομάδα που λοιδορείτο όλη αυτή τη διετία, να αναλάβει την επιχείρηση σωτηρίας της χώρας ή να ανασχέσει τη χρεοκοπία της χώρας. Άρα, χρειάζονταν όλοι, οι οικονομικές και οι κοινωνικές δυνάμεις, τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν ένα εξαιρετικά βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας της κοινής γνώμης, άρα δηλαδή…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό που έκανε ο κ. Παπανδρέου με τον Ψυχάρη και με τον Μπόμπολα, δηλαδή με το MEGA, το έκανε και με τους άλλους εκδότες;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς, με όλους τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Μπεγλίτη ήθελα πριν κλείσουμε να σας ρωτήσω έτσι γενικά, αν τραβήξει πολύ αυτή η ιστορία του ΠΑΣΟΚ, τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και οι διαδικασίες εν γένει, δε νομίζετε πως θα επηρεαστεί δραματικά η λειτουργία της Κυβέρνησης Παπαδήμου, δεδομένου ότι ο κορμός της είναι το ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Γιατί ένας καθοριστικός στόχος, μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες που είχε θέσει -και είναι γνωστό αυτό- και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι η υπεράσπιση της χώρας, η συμβολή στην υπέρβαση της κρίσης και δεύτερον η υπεράσπιση της Κυβέρνησης Παπαδήμου, της σταθερότητάς της και της λειτουργίας της, ώστε να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
                        Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας. Συμφωνώ ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια διαδικασία εξαιρετικά παρατεταμένη, γιατί αυτό θα επηρέαζε αντικειμενικά το έργο της Κυβέρνησης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μα θα είναι όμως, θα είναι παρατεταμένη. Όταν η πρόταση προβλέπει διαδικασίες ανάδειξης νέου Αρχηγού μετά τις εκλογές, που θα έχει τελειώσει ο Παπαδήμος δηλαδή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κάθε άλλο. Θα μπορούσε κάλλιστα να μην έχει τη μορφή μιας παρατεταμένης διαδικασίας.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πως, πως θα γινόταν αυτό; Δε θα υπήρχαν δηλαδή διαδικασίες ας πούμε «προεκλογικές» των υποψηφίων Αρχηγών;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τόσο για τη δανειακή σύμβαση  όσο και για το PSI.
Αλλά εν πάση περιπτώσει δε θέλω να μπω στα επιμέρους διαδικαστικά ή και ουσιαστικά ,αν θέλετε ,ζητήματα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πάντως οι παρενέργειες στη λειτουργία της Κυβέρνησης Παπαδήμου είναι αν θέλετε η κορυφαία παράμετρος, η οποία αφορά όλο τον κόσμο σήμερα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα ήταν ισορροπημένη η προσέγγιση σε αυτό που λέτε εάν δεν αναδεικνύαμε συγχρόνως και όλα αυτά τα μικροπαίγνια σκοπιμοτήτων που γίνονται καθημερινά από τη Νέα Δημοκρατία ή από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Γιατί προσχηματικά χρησιμοποιούν τις εσωκομματικές διαδικασίες ή την εσωκομματική κρίση του ΠΑΣΟΚ, για να ρίξουν τη βλασφημία πάνω στο ΠΑΣΟΚ, όταν οι ίδιοι έχουν σοβαρά στρατηγικά προβλήματα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τέλος πάντων αυτά θα τα έθετα αν μιλούσα με εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, τις δικές σας ευθύνες εγώ αναζητώ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι. Αλλά κανείς δε μας απαγορεύει να αξιολογούμε την πολιτική συμπεριφορά των άλλων κομμάτων, που συμμετέχουν και στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, ασφαλώς. Αντιθέτως και δουλειά σας είναι. Απλώς αναζητούμε τις δικές σας ευθύνες, μιας και μιλούμε με σας, έτσι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση Παπαδήμου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων. Και τίποτα επίσης δεν είναι δεδομένο, σε σχέση με τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Διαβάζω ότι ο κ. Καρατζαφέρης ζητάει σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Εάν δεχόταν την ιδέα ο κ. Παπούλιας, θα τη δεχόσαστε εσείς;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εχουμε πει και το έχει πει και ο Γιώργος Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή και ο Πρωθυπουργός. Απλά εγώ θέλω να επισημάνω και να παρατηρήσω ότι , το αδιέξοδο του κ. Καρατζαφέρη προσπαθεί να καλυφθεί από μια αγχωτική κινητικότητα πολιτικών πρωτοβουλιών.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το είπατε ωραία ως τίτλο «αγχωτική κινητικότητα πολιτικών πρωτοβουλιών», μάλιστα. Κύριε Μπεγλίτη να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ και να σας ξαναευχηθώ καλή χρονιά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να είστε καλά.


  Πρέπει να πω ότι γενικότερα περνάμε μια δύσκολη περίοδο, ως μια μεγάλη παράταξη, ως ένα κόμμα εξουσίας, μέσα στη γενικότερη κρίση που βιώνουν σήμερα η χώρα και ο λαός. Άρα λοιπόν, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι, αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή και ενωμένη την παράταξη και ιδιαίτερα με μια προοπτική, στις δύσκολες περιόδους που έχουμε μπροστά μας.