Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα καλημερίσω τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Καλημέρα κ. Μπεγλίτη, καλό μήνα σας εύχομαι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα σας, καλό μήνα κ. Πορτοσάλτε.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: «Μήπως», λέει ο Κώστας από το Πέραμα, «η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 27 Οκτωβρίου αποφάσισε πως η Ελλάδα πρέπει ν’ αποβληθεί από το ευρώ αλλά δε μπορεί να μας στείλει από μόνη της οπότε άφησαν το Γιώργο Παπανδρέου να μας οδηγήσει σε έξοδο από δική μας επιλογή;»
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι ένα ερώτημα που τίθεται με απλοϊκούς όρους, γιατί το ερώτημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή, μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μείζον ερώτημα είναι αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αναλαμβάνουν τις εθνικές τους ευθύνες για την υπέρβαση της κρίσης. Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στις 26 Οκτωβρίου, τη δανειακή σύμβαση και το σύνολο των υποχρεώσεων που θα συνδεθούν με τη δανεική σύμβαση, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε ή αν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κάποιον άλλο δρόμο, κάποια άλλη εναλλακτική προσέγγιση.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα σας πουν εκλογές, σας το λένε κάθε μέρα κ. Μπεγλίτη, ανεξαρτήτως αν το πιστεύουν ή όχι. Ανεξαρτήτως αν τις θέλουν πραγματικά ή όχι. Σας θέτουν όμως από την πρώτη στιγμή το θέμα των εκλογών. Γιατί, το δημοψήφισμα νομίζω, και θέλω να μας πείτε εσείς τη γνώμη σας, δεν είναι άκαιρο τώρα; Δεν έπρεπε να τεθεί το Μάιο του 2010; Αν θέλουμε να πει ο κ. Πρωθυπουργός «Ελληνίδες Έλληνες, θέλετε να προχωρήσουμε έναν σκληρό δρόμο ή να τους πούμε γεια σας και να πάμε σ’ έναν άλλο δρόμο που για άλλον θα είναι τρισχειρότερος, αλλά για άλλον ακούγεται σα σειρήνα, ότι είναι καλός; Ας πούμε ο δρόμος της δραχμής».
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γι’ αυτό αναλήφθηκε αυτή η πολιτική πρωτοβουλία, στη βάση του σεβασμού του ελληνικού λαού και της λαϊκής έκφρασης, να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός οφείλει κι αυτός ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Πώς θέλει να συνεχίσει η χώρα την πορεία της, πώς θέλει να κυβερνηθεί, ποιες στρατηγικές επιλογές θα πρέπει να ληφθούν την επόμενη περίοδο για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση, να οικοδομήσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, να πορευθεί ισότιμα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τώρα θα σας πει όμως, έχοντας δοκιμάσει δυο χρόνια περικοπές μισθών, συντάξεων, απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τώρα το ερώτημα δεν είναι αυτό, αν προχωρήσει με τι, αλλά αν θέλει να προχωρήσει με αυτή την Κυβέρνηση ή με μια άλλη Κυβέρνηση. Γιατί πέρασαν δυο χρόνια. Το ερώτημα αυτό έπρεπε να το κάνετε, να το θέσει το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2010 για να τεθούν προ των ευθυνών τους οι Έλληνες πολίτες.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το δίλημμα σήμερα δεν είναι εάν θέλει αυτή την Κυβέρνηση ή κάποια άλλη, γιατί στο δημοψήφισμα δε θα τεθεί αυτό. Το δίλημμα γι’ αυτή την Κυβέρνηση ή κάποια άλλη τίθεται στις εκλογές με συντεταγμένο τρόπο και με βάση τα προγράμματα και τις στρατηγικές επιλογές των επιμέρους πολιτικών δυνάμεων. Από κει και πέρα, επειδή είπατε για το Μάιο του 2010, τότε βρεθήκαμε στη δίνη μιας κρίσιμης επιλογής λόγω και των επιθέσεων των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι αποφάσεις έπρεπε να ήταν άμεσες, προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί χρεοκοπημένη και σε στάση πληρωμών. Ήταν εθνική ευθύνη αυτό που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Το έχουμε πληρώσει. Είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η παράταξή μας που ανέλαβε στις πλάτες της ένα τέτοιο τιτάνιο - και δεν είναι υπερβολή - έργο και ευθύνη, χωρίς οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ν’ αναλάβουν το δικό τους μερίδιο.
Είχαμε μέχρι πρόσφατα, μέχρι και την απόφαση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πλην της Κυβέρνησης, να ασκούν κριτική, να φτάνουν σε ακραία όρια κριτικής, αμφισβήτησης, εγώ θα πρόσθετα και υπονόμευσης, έχοντας εκ του ασφαλούς αυτό το πλεονέκτημα, χωρίς να λαμβάνουν τις ευθύνες τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ελληνικό λαό. Ζούμε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Γινόμαστε καθημερινά αντικείμενο επίθεσης της πιο χυδαίας, της πιο αντιδημοκρατικής επίθεσης σε όλη την Ελλάδα, από μεμονωμένες μειοψηφίες, οι οποίες χαλιναγωγούνται, οι οποίες χειραγωγούνται.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Που επηρεάζουν ακόμα και το στράτευμα κ. Μπεγλίτη και θα ρωτήσω για το δικό σας αντικείμενο. Ας πούμε ότι βγαίνει «όχι» στο δημοψήφισμα. Τι κάνετε μετά;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος, ξαναλέω, δεν είναι άμοιρος ευθυνών και πρέπει ο ίδιος να μας πει, να τοποθετηθεί, με βάση βεβαίως και τα προγράμματα και τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων, πώς θέλει να βγει η χώρα από την κρίση αυτή, ποιες άλλες, αν υπάρχουν - εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχουν - εναλλακτικές προσεγγίσεις και εναλλακτικοί δρόμοι υπάρχουν.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα μπει το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή, ευρωζώνη ή εκτός» κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι κ. Πορτοσάλτε.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μπορεί να το βάλουν άλλες δυνάμεις και να μην το βάλετε εσείς.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό θ’ αποφασισθεί στη Βουλή μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος. Θα γίνει συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση του ερωτήματος στην Ολομέλεια της Βουλής, θα τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα επί του ερωτήματος του δημοψηφίσματος και στη συνέχεια θ’ αποφασίσει με την πλειοψηφία των 151 Βουλευτών, η Βουλή κατά το Σύνταγμα, με συντεταγμένο, δημοκρατικό τρόπο, με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα.
Ζούμε σ’ ένα δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα, όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας, γνωρίζοντας ο ελληνικός λαός τι πραγματικά υποστηρίζει ο καθένας. Είναι πολύ εύκολο εκ του ασφαλούς να διατυπώνει κανείς πλειοδοτικές απόψεις προκειμένου να κερδίσει με βάση τη δική του κομματική και πολιτική σκοπιμότητα, αλλά αυτό όμως στην περίοδο που ζούμε, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, το θεωρώ εξαιρετική πολυτέλεια.
Άρα λοιπόν, γι’ αυτό και ο αιφνιδιασμός των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης χθες το βράδυ με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Τώρα ήρθε η ώρα των ευθυνών για όλους.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπάρχουν σημάδια που διασαλεύεται η πειθαρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις με τα τελευταία κρούσματα που έχουν συμβεί;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άκουσα την εξαιρετική συνέντευξη του Αλέξη Παπαχελά, του Διευθυντή της «Καθημερινής» χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη. Να μου επιτρέψετε να κάνω δυο παρατηρήσεις κ. Πορτοσάλτε. Κατ' αρχήν, η αρχική μου έκπληξη από την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη προς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν τον Παπανδρέου, μετασχηματίστηκε σε οργή. Γιατί εγώ έχω μια ηλικία που θυμάμαι τραγικά γεγονότα του ιστορικού παρελθόντος. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ισχύει αυτό που λέει ο λαός «ο λύκος κι αν εγέρασε...». Θεωρώ μια πρόσκληση δημοκρατικής εκτροπής αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό που έκανε και η κα Μπακογιάννη χθες το βράδυ με τις δηλώσεις της, θα οδηγούσαν τη χώρα όχι απλώς στο αδιέξοδο, αλλά στον εθνικό διχασμό και στην κοινωνική σύγκρουση.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σας συσπειρώνουν, δόξα τω θεώ, κ. Μπεγλίτη τέτοιες δηλώσεις μια χαρά.. Συσπειρώνουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα τέτοιες δηλώσεις, δόξα τω θεώ..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι ανεύθυνες δηλώσεις. Δεν θέλουμε εμείς τέτοιους τρόπους για να συσπειρωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μας ενδιαφέρει η στερεότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, μας ενδιαφέρει να μην παίζει ο καθένας με τους θεσμούς.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ο κ. Γρηγοράκος προχθές έλεγε ν’ αναλάβει Υπουργός Οικονομικών ο κ. Σαμαράς, να γίνει μια τέτοια Κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου να πάει Υπουργός των Εξωτερικών, δηλαδή καλά ταξίδια, καλές πτήσεις και γεια σας.. Τα έλεγε δικός σας Βουλευτής, δεν είναι του αντιπάλου κόμματος.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με καλείτε τώρα να σχολιάσω έναν συνάδελφο ο οποίος διατύπωσε μια άποψη. Δε θα το κάνω αυτό.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μην το κάνετε, απλώς το ακούμε εμείς οι υπόλοιποι, το καταλαβαίνετε αυτό. Θέλω να πω ότι η συνεκτικότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι τώρα σε μια κλωστή εν πάση περιπτώσει. Αλλά δικό σας θέμα αυτό..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέλω να πω όμως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ένα βαρύ ιστορικό, εθνικό θα το χαρακτήριζα έργο, παρά την καθημερινή πίεση από την κοινωνία. Παρά τον εξευτελισμό που υφιστάμεθα καθημερινά από άθλιες, αντιδημοκρατικές δυνάμεις του ενός και του άλλου άκρου αντέξαμε, αντέχουμε και θ’ αντέξουμε.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει απειθαρχία κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία απειθαρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρακαλώ όλα τα στελέχη, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός της τυφλής, καθημερινής πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι χώρος αντιπαράθεσης οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πρέπει να είναι έξω από την καθημερινότητα της πολιτικής μας ζωής υπό την έννοια της αντιπαράθεσης. Εάν βάλουμε τον ευαίσθητο και νευραλγικό θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην καθημερινή σύγκρουση, αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες που θα παραχθούν από μια τέτοια επιλογή.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σας ευχαριστώ κ. Μπεγλίτη. Καλημέρα σας.