Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Παρέμβαση Πάνου Μπεγλίτη για τις ιχθυοκαλλιέργειες

  
 Παρέμβαση  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (23.11.2011) έκανε ο Βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης σχετικά με το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Ο κ. Μπεγλίτης  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τόνισε:

(…) Θέλω, επίσης, να αναφερθώ στο θέμα της ιχθυοκαλλιέργειας, με αφορμή το νέο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς και ενστάσεις.
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο αρμόδιος Υπουργός έχει εντάξει στην κατηγορία Β (κατηγορία που δεν απαιτεί μελέτη περιβαλλοντικών όρων) σημαντικές ιχθυοκαλλιεργητικές παραγωγικές δραστηριότητες.
Αναγνωρίζω τη συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία, όμως χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα για περιοχές που είναι, ήδη, κορεσμένες και έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από περιβαλλοντικής πλευράς. Θεωρώ όμως ότι όλες οι ιχθυοκαλλιεργητικές δραστηριότητες θα πρέπει να ενταχθούν είτε στην κατηγορία Α2 (κατηγορία που προβλέπει την ανάθεση της αρμοδιότητας μελέτης περιβαλλοντικών όρων στην Περιφέρεια), είτε, και αυτό προτείνω στην Κατηγορία Α1 (η μελέτη και ο έλεγχος περιβαλλοντικών όρων ανατίθεται στις κεντρικές υπηρεσίες του  αρμόδιου Υπουργείου).
Πρέπει άμεσα ο κ. Υπουργός να επανεξετάσει τις προτάσεις που έφερε στην Επιτροπή μας.»

Ο Πάνος Μπεγλίτης για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για Διώρυγα

 
Στο μεταξύ και σε συνέχεια της πρόσφατης ενημέρωσης του πρώην Υπουργού και Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κορινθίας κ. Πάνου Μπεγλίτη από τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Α.Ε.Δ.Ι.Κ κ. Τάσο Μούτσο, στο Δημαρχείο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, σχετικά με το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες ανάγκες της Διώρυγας, ο κ. Μπεγλίτης είχε απευθείας συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της Α.Ε.Δ.Ι.Κ.
Ο πρώην υπουργός έλαβε την διαβεβαίωση ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η πληροφορία για την αποχώρηση 25 εργαζομένων, υπό το νέο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Μετά από εξέταση όλων των δεδομένων και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός νόμος, τρεις εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, λόγω της συμπλήρωσης του χρόνου εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, οι δυο εξ αυτών, με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ο ένας με μειωμένα. Προβλέπεται να εφαρμοσθεί ο νόμος για την εργασιακή εφεδρεία μόνο για έναν εργαζόμενο (Τεχνικός Δ/ντής) για τον οποίο όμως θα ζητηθεί εξαίρεση λόγω μη ύπαρξης αντικαταστάτη του.
Ο κύριος Μπεγλίτης ζήτησε να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την λήψη αποφάσεων που θα αφορούν στην προοπτική και στο μέλλον της Διώρυγας. Το αίτημα έγινε αποδεκτό.