Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΕΝΕΟΥ




  1. Η Γκούρα, πρωτεύουσα του δήμου Φενεού. Πήρε το όνομά της από τη λέξη “γκούρα”, που σημαίνει πετρώδης τόπος, όπου αναβλύζουν άφθονα νερά  Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι πήρε το όνομα αυτό από το τραγί του γιδοβοσκού, που βρήκε την πηγή στην περιοχή και που το ονόμαζε Γκούρα !
  2. Το Στενό πήρε το όνομά του από το στενόμακρο σχήμα του, προσπαθώντας να ενώσει τους δύο παλιότερους συνοικισμούς της Αγίας Μαρίνας και τών Αγίων Ταξιαρχών. Επίσης άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ονομάστηκε έτσι από το στένεμα του λεκανοπεδίου στη θέση που βρίσκεται.
  3. Ο Ταρσός πήρε το όνομά του από την αρχαία πολίχνη Ταρσός, που ήταν χτισμένη στα ψηλά και σημαίνει ανεμοδαρμένο τόπο.
  4. Ο Φενεός, ονομαζόταν παλιότερα “Συβίστα που σήμαινε το χωριό των χοιροβοσκών (από το “συβότης=χοιροβοσκός).
  5. Η Αρχαία Φενεός, με τους οικισμούς Βίλια και Λούζι , ονομαζόταν παλιότερα “Καλύβια” από τα καλύβια (αχυρώνες), πού είχαν χτίσει στο πάνω μέρος του σημερινού χωριού οι Φενεάτες, όταν έμεναν στο χωριό Ζαρούχλα και αργότερα όταν έφυγε η λίμνη εγκαταστάθηκαν εκεί και έγινε το χωριο Καλύβια που πολύ αργότερα μετονομάστηκε Αρχαία Φενεός.
  6. Το Πανόραμα, ονομάστηκε έτσι λόγω της πανοραμικής άποψης που προσφέρει προς τον κάμπο του Φενεού, παλιά είχε άλλο όνομα, ονομάζονταν Φωνηά/Φονηά/Φονιά και οι κάτοικοί του Φωναήτες/Φοναΐτες, λέγεται ότι στη τοποθεσία αυτή ανέβηκαν οι αρχαίοι Φενεάτες όταν ανέβηκαν τα νερά στην πεδιάδια του Φενεού , όμως με την πάροδο των χρόνων, το αρχικό τους όνομα παραφράστικε και από Φενεάτες, έγιναν Φωναήτες/Φοναήτες/Φοναϊτες. Μία άλλη εκδοχή, λένε, ότι κατά τα χρόνια της τουρκοκρατείας οι χωρικοί “φόνευσαν” τους Τούρκους ειπράχτορες και οι Τούρκοι τους ονόμασαν “Φονιάδες=φοναϊτες”. Επίσης υπάρχει και μιά τρίτη εκδοχή πως οι κάτοικοι του χωριού αυτου ήσαν πολύ βροντόφωνοι, και όταν φώναζαν ακούγονταν οι στεντώριες φωνές του μέχρι την πεδιάδα και τους ονόμασαν “Φωναίτες=Φοναίτες”. Άποψή μου, όμως είναι ότι το όνομα του χωριού αυτού προσεγγίζει ως αληθοφανή την πρώτη εκδοχή!
  7. Το Μάτι, ονομάστικε “Γκιόζα” από την τούρκικη λέξη “Γκιόζ=μάτι” και πολύ αργότερα της αποδόθηκε πλέον στα Ελληνικά το όναμα Μάτι, διότι από την θέση αυτή που βρίσκεται , σε κοίλωμα βουνών (κόγχη ματιών) βλέπει πρός τα βόρεια όλο το κεκανοπέδιο του Φενεού.
  8. Η Μοσιά, το πρώτο χωριό που συναντάμε ερχόμενοι από Κιάτο με τον πύργο του Κιαμήλ-Μπέη. Το πιθανότερο είναι να πήρε το όνομά του από τον κτήτορα του λευκού πύργου, του Nychola Moche, που ήταν στη θέση του σημερινού κτιρίου της Κοινότητας. Μιά δεύτερη εκδοχή, είναι να πήρε έτσι το όνομα Μοσιά από την αρχαία λέξη “μοσύν-ύνος” , που σημαίνει “ξύλινο σπίτι” ή “πύργος” .
  9. Το Μεσινό, το χωριό αυτό πήρε το όνομά του, επειδή βρίσκεται στο μέσον δύο χωριών, δηλαδη Μοσιάς και Γκούρας. Το πρώτο του όμως όνομα ήταν “Ζευγολατειό” , από τους ζευγολάτες του Κιαμήλ-Μπέη που μένανε εκεί.
  10. Το Λούζι, πήρε ο οικισμός αυτός πήρε το όνομά του από τη σλάβικη λέξη “λούζι” που σημαίνει “βούρκος”, δηλαδή περιοχή μέ λασπόνερα, γιατί στην περιοχή αυτή βρέχει περισσότερο.
  11. Τα Βίλια, σημαίνει περιοχή προσηλιακή και παραγωγική, ο συνοικισμός αυτός υπάρχει από την εποχή της Τουρκοκρατείας και βρίσκεται στους πρόποδες του Καστανοβουνίου , 500 μέτρα δεξιά του ασφαλτόδρομου που οδηγεί στην αρχαία Φενεό.


ΣΦΕΝΤΟΝΑ, η ηλεκτρονική εφημερίδα της Κορινθίας.
ΠΗΓΗ : Από προσωπική συλλογή του Κώστα Φενεάτη - VillagesofFeneos