Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ομιλία Μίκη Θεοδωράκη για το Ελληνικό

ΓΙΑ  ΤΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Όσο πολύτιμα είναι τοοξυγόνο και το νερό για τη ζωή άλλο τόσο πολύτιμες για την ανθρώπινη κοινωνίαείναι η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Και ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει ναμας κατηγορήσει ότι δεν αγαπάμε ή ότι δεν παλέψαμε γι’ αυτά τα δύομέγιστα αγαθά… Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μα γιατί στη χώρα μας σήμερακακοποιείται η Δημοκρατία. Γιατί Δημοκρατία σημαίνει ότι κυβερνά η πλειοψηφία,ενώ η μειοψηφία ελέγχει. Ενώ σήμερα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Μια κυβέρνησημειοψηφίας του 20% μας κυβερνά, ενώ εμείς οι υπόλοιποι του 80% όχι μόνο δενελέγχουμε αλλά είμαστε θύματα της αντιλαϊκής και αντεθνικής της πολιτικής.Γιατί αντιλαϊκά είναι τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που παίρνει σεβάρος μας. Και αντεθνικά όσα κάνει -κατ’ εντολήν των ξένων-ενάντια στην ακεραιότητα της χώρας μας. Και πρώτο παράδειγμα το ξεπούλημα αυτούτου σπάνιου εθνικού χώρου που ανήκει στο Έθνος, δηλαδή σε όλους εμάς και πρώτακαι κύρια στους κατοίκους της περιοχής.          

Όπως ίσως γνωρίζετε, επισκεφθήκαμε με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Κασιμάτη τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο παραδώσαμε ένα υπόμνημα με όλες τιςπαραβιάσεις του Συντάγματος που έγιναν και γίνονται από τη σημερινή Κυβέρνηση.Ανάμεσα σε όλα που αναφέρθηκαν το κύριο θέμα υπήρξε το γεγονός ότι η Κυβέρνησηέχει χάσει προ πολλού την ουσιαστική της νομιμοποίηση λόγω της απώλειας του 50%της εκλογικής της δύναμης.           
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Παπούλιας μας είπε ότι με την αναθεώρηση τουΣυντάγματος που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα 1985, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςδεν έχει πλέον το δικαίωμα που είχε πριν, να διαλύει τη Βουλή σε περίπτωσηασυμφωνίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στο Εκλογικό Σώμα και έτσι έχει τα χέριατου δεμένα. Του απαντήσαμε ότι μπορεί τυπικά να εμποδίζεται, όμως ουσιαστικά τοκύρος του Προέδρου αλλά και η προσωπική του ιστορία δεν θα πρέπει να τον αφήνειαδιάφορο όταν παραβιάζεται με τόσο φανερό και προσβλητικό τρόπο η πεμπτουσίατου δημοκρατικού μας πολιτεύματος επιτρέποντας σε μια μειοψηφία να παίρνει τόσοσημαντικές αποφάσεις, που θίγουν κατάφωρα το Λαό και την εθνική μας ακεραιότητα.Μας απάντησε ότι θα το σκεφτεί και ίσως να το σκέφτεται ακόμα. Εν πάσηπεριπτώσει δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάφωρηπαραβίαση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και το γεγονός αυτό μας κάνει ναθεωρούμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης πραξικοπηματικές.
Μια τέτοια απόφαση είναικαι το ξεπούλημα του Ελληνικού. Στην περίπτωση που μια πράξη της Εξουσίας θίγειτον Λαό, η απάντηση του Λαού -απολύτως νόμιμη- είναι η ανυπακοή. Από κει καιπέρα η Εξουσία έχει βεβαίως τις δυνατότητες που άλλωστε τις γνωρίσαμε πολύκαλά, γιατί τις δοκιμάσαμε στο πετσί μας στα χρόνια των αστυνομικών καθεστώτωνκαι της Χούντας. Δηλαδή Αντιλαϊκούς Νόμους, Συλλήψεις, Δίκες, Φυλακίσεις, ΜΑΤ,Στρατό, Τανκς. Το ρεπερτόριο είναι μεγάλο και όπως είπα, το γνωρίζουμε καλά.          
Το ερώτημα είναι «Είστε έτοιμοι να υπερασπίσετε ως το τέλος αυτή τη γη που σαςανήκει;» Κατά τη γνώμη μου ένας τρόπος υπάρχει : η κατάληψη. Αν είστεπρόθυμοι να ρθείτε να εγκατασταθείτε κατά χιλιάδες και να υπερασπίσετε ταδικαιώματα που σας δίνει η αληθινή Δημοκρατία, που σήμερα κάποιοι τηνκαταπατούν, τότε θα πρέπει να κατασκηνώσετε σ’ αυτή την περιοχή πουανήκει σε όλους μας και να φτιάξετε μια σκηνή και για μένα, να ρθω κι εγώ ναμένω εδώ μαζί σας.          
Από αυτό το μέρος που έχει μάλιστα και το συμβολικό όνομα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ»,υπολογίζουν να ξεκινήσει το ξεπούλημα της χώρας μας. Θα είναι το πρώτο κομμάτιγης που δεν θα μας το πάρουν -όπως άλλοτε- με τα όπλα αλλά με το χρήμα. Κιαυτοί που θα το προσφέρουν στους ξένους, δυστυχώς είναι Έλληνες! Μας λένε ότιτο Κράτος δεν έχει λεφτά για να ζήσει ο Λαός και επομένως είμαστε αναγκασμένοινα επαιτούμε δάνεια από τους ξένους, για να μην πεθάνουμε από την πείνα. Και οιξένοι θέλουν εγγυήσεις. Κι αφού δεν έχουμε τίποτα άλλο να τους δώσουμε, μαςζητούν να βάλουμε ΕΝΕΧΥΡΟ τον εθνικό μας πλούτο. Ξέρετε βέβαια τι σημαίνειΕΝΕΧΥΡΟ. Δίνεις ένα περιουσιακό σου στοιχείο κι αυτός σου προσφέρει ένα ποσόν,ενώ συγχρόνως σου καθορίζει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει ναξεχρεώσεις, γιατί εάν δεν μπορέσεις να το κάνεις, τότε η περιουσία σου πουέδωσες για εγγύηση, πάει σε κείνον. Εσύ την χάνεις για πάντα και εκείνοςγίνεται ιδιοκτήτης για πάντα. Που σημαίνει ότι όταν βάζουμε μια δημόσιαπεριουσία ενέχυρο και δεν μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τα δανεικά εγκαίρως, αυτή ηδημόσια -η εθνική- περιουσία γίνεται κτήμα του δανειστή μας.           
Αυτά είναι πράγματα απλά, που ως φαίνεται οι Έλληνες δεν τα έχουν καταλάβειείτε δεν πιστεύουν ότι μπορεί να συμβούν. Δεν καταλαβαίνουν ή δεν πιστεύουνλ.χ. ότι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ μπορεί σε λίγα χρόνια να ανήκει σε ένα ξένο Κράτος ήΕταιρία ή ακόμα και σε ιδιώτη. Και όπως θα συμβεί με το Ελληνικό, το ίδιο θαγίνει με όσα δημόσια περιουσιακά στοιχεία θα μπουν ΕΝΕΧΥΡΟ, προκειμένου να μαςδώσουν δάνεια.
Κάποιος γνωστόςδημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι αυτοί που θα βάλουν την υπογραφή τους σεοποιαδήποτε συμφωνία ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, πρέπει να δικαστούν καινα καταδικαστούν επί εσχάτη οικονομική προδοσία. Προσυπογράφω την άποψη αυτή,δεδομένου ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται η Ελλάδα σε μια χώρα υπόξένη κατοχή. Επί πλέον είναι απίστευτο σε πόσο εξευτελιστικές τιμές πουλάνε τονδημόσιό μας πλούτο. Φέρ’ ειπείν αυτός που θα προσφέρει 679 εκατομμύριαΕυρώ, θα γίνει κάτοχος του 50% της ΔΕΗ και επομένως απόλυτος κυρίαρχος τηςηλεκτροδότησης της χώρας μας. Όλες οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, όλη ηοικονομία της χώρας θα περάσει στα χέρια αυτού που θα διαθέτει λιγότερο από 1δισ. ευρώ! Δηλαδή με 680 εκατομμύρια Ευρώ επιβάλλεται καθεστώς «ηλεκτρικής»κατοχής! Για την ΕΥΔΑΠ αρκούν 180 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει ένας ιδιώτηςτον πλήρη έλεγχο της ύδρευσης και αποχέτευσης των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας.Όσο για την Θεσσαλονίκη αρκούν μόνο 58 εκατομμύρια.
Για τα λιμάνια τουΠειραιά και της Θεσσαλονίκης  μπορεί να αποκτήσει κανείς τον απόλυτοέλεγχο με 135 εκατομμύρια για το πρώτο και μόλις με 54 για το δεύτερο! Εκεί πουθα γίνει πραγματικά χαλασμός Κυρίου είναι με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας,γιατί πολλές χιλιάδες αγρότες, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κρατική τράπεζα,είχαν συνηθίσει να μην εξοφλούν τα χρέη τους. Αν υποθέσουμε ότι μια γερμανικήτράπεζα αγοράζει με 500 εκ.ευρώ την Αγροτική, θα μπορεί να προχωρήσει νομότυπα στην κατάσχεση όλων τωνχωραφιών που αγοράστηκαν με δάνεια που δεν έχουν εξοφληθεί. Όλη η Ελλάδα στοσφυρί!
Να γιατί η υπεράσπιση τουδημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού έχει σήμερα τόσο μεγάλη σημασία για κάθεΈλληνα και Ελληνίδα. Είναι οι νέες Θερμοπύλες απ’ όπου θα περάσουν οινεοβάρβαροι που μας έχουν βάλει στα δίχτυα τους και απειλούν να μας εξαθλιώσουνως λαό και να μας εξαγοράσουν ως χώρα.
Γι’ αυτό όταν είπα«κατάληψη», εννοούσα ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι που να εξασφαλίζουντη διαρκή παρουσία χιλιάδων πολιτών, με την οργάνωση παράλληλων πολιτιστικώνκαι αθλητικών εκδηλώσεων. Συναυλίες, θεατρικές και άλλες παραστάσεις, εκθέσεις,πολλαπλά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ, τένις, κλασσικός αθλητισμός, ποδηλατοδρομίεςκαι φυσικά συγκεντρώσεις με ομιλίες με θέμα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ αλλά και τη γενικότερηκατάσταση της χώρας.
Ας ξυπνήσουν επί τέλουςκαι ας δραστηριοποιηθούν οι καλλιτέχνες, οι πνευματικοί άνθρωποι και οιαθλητές. Ας επιστρατευθεί δυναμικά η ελληνική νεολαία για τη Σωτηρία τηςΠατρίδας  Οι ανεξάρτητοι και οι αγανακτισμένοι πολίτες θα βρουν στοΕΛΛΗΝΙΚΟ ένα πεδίο δράσης με συγκεκριμένους στόχους, που αυτή τη στιγμή αφορούντην επιβίωσή μας ως Έθνους, ως Κοινωνίας και ως Λαού.
Πρέπει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ναγίνει παράδειγμα και φάρος που να φωτίζει και να προκαλεί παρόμοιεςπρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και δράσεις παντού όπου επιχειρούνται παρόμοιαχτυπήματα σε βάρος του Λαού και της Χώρας. Ή τώρα ή ποτέ! Σήμερα είναι ήδηαργά.


Αθήνα, 16.9.2011
Μίκης Θεοδωράκης

Αλεξάνδρα-Μαρία Τράγκα <a.tragka@gmail.com>