Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Καταργούνται οι αντικειμενικές

Το υπουργείο Οικονομικών με ένα νέο σύστημα καταργεί τις αντικειμενικές και στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφονται οι εμπορικές τιμές.
Καταργεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών και με την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος ουσιαστικά υποχρεώνει όσους αγοράζουν ή πωλούν κάποιο σπίτι να αναγράφουν στα συμβόλαια τις εμπορικές τιμές.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει «φωτιά» στους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, αφού με την υιοθέτηση στα συμβόλαια των «τιμών αγοράς» θα επιβαρυνθεί μια σειρά από φόρους, τέλη, αλλά και έξοδα, όπως οι φόροι μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα, ενώ περισσότεροι θα είναι οι φορολογούμενοι που θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του Φόρου Κατοχής Ακινήτου.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του υπουργείου είναι να συγκλίνουν σταδιακά οι αντικειμενικές με τις αγοραίες τιμές και η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να συσταθεί μία νέα ειδική ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα καταγράφει τις πραγματικές τιμές των ακινήτων -όπως αυτές προκύπτουν από μεσιτικά γραφεία, ακόμη και από αγγελίες- καθορίζοντας το επίπεδο τιμών για κάθε περιοχή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η φορολογητέα αξία της συναλλαγής θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της τιμής ζώνης, η οποία ουσιαστικά θα είναι ίδια με την πραγματική, με βάση ποσοστό το οποίο θα κυμαίνεται ανάλογα με το αν πρόκειται για ακριβές ή φθηνές περιοχές, αλλά και βάσει άλλων παραγόντων όπως η παλαιότητα.

Το ποσοστό του φόρου θα ανακοινώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με αυτό τον τρόπο θα παρεμβαίνει ρυθμιστικά τόσο στην αγορά όσο και στα έσοδα, χωρίς να αλλοιώνεται η εικόνα των πραγματικών τιμών.

Δεν αποκλείεται πάντως το επόμενο διάστημα , το υπουργείο να προχωρήσει σε μείωση των φόρων μεταβίβασης να περιοριστεί το κόστος των αγοραπωλησιών, ώστε να διευκολυνθεί η αγορά ακινήτων που σήμερα είναι «παγωμένη».
Αυτό βέβαια θα γίνει σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών.

Η αναγραφή στα συμβόλαια των πραγματικών τιμών θα καταστεί υποχρεωτική, ώστε να περιοριστεί η τεράστια φοροδιαφυγή στον κλάδο της οικοδομής, αφού οι πάντες δήλωναν την αντικειμενική τιμή, η οποία κατά κανόνα ήταν αρκετά χαμηλότερη της εμπορικής.
newsit.gr/