Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Απεργούν οι ιδιοκτήτες ταξί κοντρα στην απόφαση Ραγκούση για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Θύμιος Λυμπερόπουλος : O υπουργός να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος



 Σε «κατάσταση πολιορκίας» βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο, λόγω της νέας
48ωρης απεργίας των ιδιοκτητών ταξί.
Οι ιδιοκτήτες ταξί αντιδρούν στην απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, μη λαμβάνοντας υπόψη του το προεδρικό διάταγμα που προωθούσε ο προκάτοχός του στο υπουργείο, Δημήτρης Ρέππας και με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ιδιοκτήτες.
Στις 5 τα ξημερώματα άρχισε η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν αιφνιδίως το Σάββατο τα σωματεία των ταξιτζήδων και από το πρωί έχει αναστατωθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου, των δύο βασικών πυλών εισόδου και εξόδου της χώρας, από τις οποίες διακινούνται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες προς τα νησιά και την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.
Από το νωρίς το πρωί πολλές εκατοντάδες ταξί έχουν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου και προς την Αττική οδό, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση των οχημάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτή την Αττική Οδό και να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια με άλλους οδηγούς.
Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.500 αυτοκινητιστές ταξί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Λόγω της κινητοποίησης αυτής έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο μέσα και έξω από το λιμάνι, ενώ στην ακτή Ξαβερίου όπου βρίσκονται τα κρουαζιερόπλοια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη μετακίνηση των τουριστών με τα πούλμαν. Μέσα στο λιμάνι και στις περισσότερες πύλες εισόδου, υπάρχει ισχυρή δύναμη του λιμενικού σώματος.
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα. "εμείς συνεργαστήκαμε άριστα με την κυβέρνηση παρ' ότι σε πολλά πράγματα μπορεί και να είχαμε διαφορετικές απόψεις, όμως καταλήξαμε σε μια ευρωπαϊκή λύση, που ο ίδιος ο προηγούμενος υπουργός Μεταφορών με μελέτη που ανέθεσε σε γραφείο, πήρε τα σχέδια οργάνωσης και απελευθέρωσης του επαγγέλματος με τις σημερινές αναλογίες στην Ευρώπη. Το συζητήσαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι επί 18 μήνες και φτάσαμε σε ένα σημείο να το υπογράψει και η Τρόϊκα και ο Ρέππας και ο Παπακωνσταντίνου και το έδωσαν στο Συμβούλιο Επικρατείας για να υπογραφεί. Άλλαξε η κυβέρνηση και ξαφνικά χρειαζόταν η υπογραφή του καινούργιου υπουργού στο Συμβούλιο Επικρατείας. Χωρίς να μας ενημερώσει ο νέος Υπουργός, χωρίς να πει τίποτα, απαξίωσε τα πάντα, έδωσε εντολή χωρίς να περάσει από τον εφαρμοστικό νόμο. Ετσι στερεί τη δυνατότητα από χιλιάδες συναδέλφους να πάρουν άδεια. Απαξίωσε κάθε άλλη αξία που είχαν τα ταξί, τη μηδένισε και ξαφνικά μας λέει πως πετάει στο καλάθι των αχρήστων το προεδρικό διάταγμα. Και δε δέχεται να συζητήσει τίποτα. Δυστυχώς είναι τραγέλαφος τα πράγματα. Εγώ είπα με κάθε ειλικρίνεια όλες αυτές τις ημέρες να πάρει ο υπουργός πίσω τουλάχιστον τις ανακοινώσεις και να κάτσουμε να συζητήσουμε από μηδενική βάση.
Η κατάσταση δεν ελέγχεται πια. Δεν είναι θέμα δικό μου από εδώ και πέρα, είναι θέμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να δώσει λύση. Αν μας φωνάξουν στο υπουργείο να συζητήσουμε και έχει θετική έκβαση θα ανοίξουμε το λιμάνι και το αεροδρόμιο, αλλιώς προχωράμε σε απεργία διαρκείας".


Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες, όταν εμποδίζουν την πρόσβασή στο λιμάνι και το αεροδρόμιο και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ