Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η χορήγηση μεθαδόνης να γίνεται από όλα τα νοσοκομεία της χώρας»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη
δήλωση:

«Η τραγική επιδείνωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας με τους τοξικομανείς, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων τουAIDSσε εξαρτημένα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών, δείχνουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.
Οι τοξικομανείς είναι ασθενείς και η πολιτεία χρειάζεται νέα κατεύθυνση στη δράση της. Η χορήγηση μεθαδόνης στους ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης, πρέπει να αρχίσει να γίνεται απ’ όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ταυτόχρονα να υπάρξουν προγράμματα διάθεσης δωρεάν συριγγών για την στοιχειώδη προστασία των τοξικομανών».
Για το θέμα της έξαρσης της νόσου τουAIDSσε τοξικομανείς, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, κατέθεσε Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο.


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-Α΄ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κύριο Ανδρέα Λοβέρδο

Θέμα : «Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία,  η έξαρση της νόσου του έιτζ σε τοξικομανείς»

Διαστάσεις επιδημίας φαίνεται να λαμβάνει η εμφάνιση της νόσου του έιτζ μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας. Ενώ τα ποσοστά στη χώρα μας, στον ευαίσθητο αυτό πληθυσμό, ήταν σχετικά χαμηλά μέχρι σήμερα, μέσα στο 2011 μελέτες αναφέρουν πως είναι ορατός ο κίνδυνος ο ρυθμός αύξησης της επίπτωσης του ιού HIV, να ξεπεράσει τις δέκα φορές.

Οι ίδιες μελέτες αναφέρουν πως στο πρώτο δεκάμηνο του 2010, είχαν αναφερθεί συνολικά 12 περιστατικά εμφάνισης της νόσου, ενώ το 2011 η πλειονότητα των δηλωθέντων περιστατικών οφείλεται στη χρήση ενδοφλεβικών ναρκωτικών, πράγμα που δε συνέβαινε σε αυτόν το μεγάλο βαθμό έως σήμερα.

Αν συνυπολογίσουμε πως υπάρχει αύξηση στο κέντρο της Αθήνας των εκδιδόμενων γυναικών απο την υποσαχάρια Αφρική, όπου  η εμφάνιση της νόσου αγγίζει το 40% του γενικού πληθυσμού, αλλά και από τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων μεταναστών που συγκεντρώνονται στα αστικά κέντρα και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, διαπιστώνουμε πως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αρνητικές και η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται την εξάπλωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, ενώ μέχρι στιγμής καμία προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας δεν έχει γίνει από το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.     Προτίθεται να προχωρήσει στη χορήγηση μεθαδόνης, από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στους ενταγμένους σε προγράμματα απεξάρτησης, καθώς και στη δωρεάν διάθεση συριγγών για τη στοιχειώδη προστασία των τοξικομανών

2.     Ποιες δράσεις σκέφτεται να υλοποιήσει το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση της επιδημίας που θέτει σε κίνδυνο της Δημόσια Υγεία και το γενικό πληθυσμό;