Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ζημιές εκατομμυρίων στην ΕΡΤ λόγω παράτυπων αναθέσεων της μετάδοσης του δορυφορικού της προγράμματος


Ζημιές εκατομμυρίων έχει υποστεί η ΕΡΤ λόγω παράτυπων αναθέσεων της μετάδοσης του δορυφορικού της προγράμματος, όπως καταγγέλλει ο υπεύθυνος του τομέα ΜΜΕ της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Σε ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Επικρατείας αναφέρεται στη δικαστική διαμάχη μεταξύ ΕΡΤ και Κρατικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας FRANCE TELECOM GLOBECAST, καθώς και  στην αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα, που έχει διαταχθεί από  την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορά στη διακοπή της σύμβασης για το έργο της μεταφοράς εκπομπής και διανομής του ραδιοτηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ σε όλες της Ηπείρους με την θυγατρική του Κρατικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας FRANCE TELECOM GLOBECAST, η οποία εμφανίζεται να θεωρεί, ότι η σύμβασή της με την ΕΡΤ, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού διεκόπη μονομερώς, αντισυμβατικά και παράνομα προκειμένου να γίνει η ανάθεση μέσω διαπραγματεύσεων στην PCCW Global. 


Ο Σίμος Κεδίκογλου απευθύνει την ερώτηση και στους δύο Υπουργούς εξαιτίας του πρωτοφανούς προβλήματος που έχει ανακύψει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο λόγω του γεγονότος, ότι κανένας Υπουργός δεν εμφανίζεται αρμόδιος για τα θέματα της δημόσιας τηλεόρασης.



Η ερώτηση του Σίμου Κεδίκογλου έχει ως εξής:



«Ο κ. Υπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει την 26.5.2010 ότι θα «επιστρατεύσει» τα δορυφορικά κανάλια της ΕΡΤ για να απευθυνθεί στον απόδημο Ελληνισμό να έρθει στην πατρίδα για τις καλοκαιρινές διακοπές στηρίζοντας έτσι τον δοκιμαζόμενο τουρισμό της χώρας.



Με την  υπ΄αριθμόν 971/25.8.2010 απόφαση του Δ.Σ της ΕΡΤ ανακοινώθηκε ότι η ΕΡΤ αποφάσισε να αναθέσει το έργο της μεταφοράς, εκπομπής και διανομής του ραδιοτηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ σε όλες τις Ηπείρους για ένα έτος ΕΩΣ ΤΗΝ 4.9.2011 με «ανάθεση μέσω διαπραγματεύσεων» στην εταιρεία PCCW Global με «ουδέν κόστος για την ΕΡΤ και εγγυημένα έσοδα ετησίως εισπρακτέα 900.000 δολάρια ΗΠΑ». Με την ίδια απόφαση ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθεί Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός «το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης», δηλαδή μέχρι την 26.12.2010.



Πληροφορούμεθα ότι η ως άνω απόφαση του Δ.Σ της ΕΡΤ προκάλεσε δικαστική διαμάχη με την θυγατρική του Κρατικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας FRANCE TELECOM GLOBECAST, η οποία εμφανίζεται να θεωρεί ότι η σύμβασή της με την ΕΡΤ, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού (1384/05) διεκόπη μονομερώς, αντισυμβατικά και παράνομα προκειμένου να γίνει η ανάθεση μέσω διαπραγματεύσεων στην PCCW Global. 



Πληροφορούμεθα επίσης ότι υπάρχει σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για το θέμα της διακοπής της σύμβασης αυτής  με την FRANCE TELECOM GLOBCAST από  την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αριθμό Ω ΟΙΚ/11/80, η οποία έχει ανατεθεί στην αντιεισαγγελέα κα Πόπη Παπανδρέου και της οποίας αντίγραφο έχει αποσταλεί από την ίδια  την 1.3.2011 και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.



Πληροφορούμεθα ότι προκηρύχθηκε από την  ΕΡΤ την 26.5.2011 για την 4.7.2011 διαγωνισμός για τη μεταφορά, διανομή και εκμετάλλευση των ραδιοτηλεοπτικών σημάτων της ΕΡΤ παγκοσμίως,  διαγωνισμός, ο οποίος δεν είναι Διεθνής, όπως ήταν όλες τις προηγούμενες φορές,  δεν υπάγεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις προβλέψεις της Οδηγίας της 2004/18/ΕΚ και δεν υπάγεται στις προβλέψεις του νόμου περι ονομαστικοποίησης μετοχών. Επίσης, πληροφορούμεθα ότι έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες και ενστάσεις κατά πόσον οι προδιαγραφές του διαγωνισμού είναι τεχνικά και ουσιαστικά ορθές και αν έχουν ορθώς τηρηθεί οι διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων.  Ο Διαγωνισμός αυτός ήδη αναβλήθηκε για τις 19.7.2011 με αίτημα της ίδιας της PCCW Global.



Πληροφορούμεθα ότι έως την ημερομηνία προκήρυξης του Διαγωνισμού 25.5.2011 η PCCW Global δεν είχε καταβάλλει τα 900.000 δολάρια που ανακοινώθηκαν με  την ανωτέρω απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ ως «εγγυημένα» ετήσια έσοδα παρ’ όλον ότι οι ημερομηνίες καταβολής είχαν παρέλθει προ πολλού.



Ο Διαγωνισμός αυτός που αφορά στην αναμετάδοση και εκμετάλλευση των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο έχει τιμή εκκίνησης 50.000 Ευρώ ετησίως.





Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:



  1. Ποιός ή ποιοί από τα στελέχη της ΕΡΤ διεξήγαγαν τις «διαπραγματεύσεις» με την PCCW Global, είναι υπεύθυνα για τις ολιγωρίες και παραλείψεις της μη είσπραξης των χρημάτων από αυτήν, της καθυστέρησης διεξαγωγής του διαγωνισμού κατά 11 μήνες όταν η ανάθεση λήγει την 4.9.2011 και τι ενημέρωση είχε ο Υπουργός για αυτά και πότε?



  1. Γιατί η PCCW Global αφού επί 10 μήνες δεν έχει καταβάλλει τα οφειλόμενα 900,000 δολάρια, όχι μόνο δεν κηρύχθηκε έκπτωτη, όχι μόνον της επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΡΤ χωρίς να καταβάλλει τα δηλωθέντα από την ΕΡΤ «εγγυημένα έσοδα», όχι μόνο δεν αποκλείεται από οιαδήποτε διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία αλλά και της επιτρέπεται να καθυστερεί την διενέργεια του  διαγωνισμού;



  1. Γιατί η ΕΡΤ δεν προκήρυξε ΔΙΕΘΝΗ ανοιχτό διαγωνισμό όπως ήταν όλοι οι προηγούμενοι για το ίδιο έργο και γιατί αυτός ο ΔΙΕΘΝΗΣ διαγωνισμός δεν προκηρύχθηκε εντός τεσσάρων μηνών όπως ανέφερε στην απόφαση του το ΔΣ της ΕΡΤ, αλλά  προκηρύχθηκε απλός ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός, του οποίου ορίσθηκε τελικά ως ημερομηνία διεξαγωγής η 19.7.2011.



  1. Αφού η ΕΡΤ ανακοίνωσε  επισήμως «εγγυημένα ετήσια έσοδα» 900.000 δολάρια, γιατί η τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίσθηκε στις 50.000 ευρώ ετησίως, ήτοι 600.000 ευρώ λιγότερα κατ΄έτος;



  1. Είναι δυνατόν η ΕΡΤ να πωλεί όλο το ελληνικό της πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένων των πανάκριβων αθλητικών γεγονότων  το οποίο στοιχίζει στον ελληνικό λαό 300.000.000 ευρώ ετησίως  για όλες τις χώρες του κόσμου (πλην Ελλάδας) με τιμή εκκίνησης 50.000 ευρώ κατ΄έτος;



  1. Τι θα πράξει η ΕΡΤ για να εξομαλύνει την αντιδικία που έχει προκύψει με την Θυγατρική του Κρατικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Γαλλικής Δημοκρατίας FRANCE TELECOM GLOBECAST λόγω του τερματισμού τον έκτο μήνα της τριετούς παράτασης της σύμβασης (η οποία συνήφθη μετά από Διεθνή Ανοιχτό Διαγωνισμό ενώ αντικαταστάθηκε με «ανάθεση» που προέκυψε από «διαδικασία διαπραγματεύσεων» σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ)  ώστε να αποφύγει την διεθνή δυσφήμηση της χώρας για μονομερείς ενέργειες και μη συμβατική συμπεριφορά καθώς και έλλειψη προσήλωσης στους κανόνες διαφάνειας που πρέπει να διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις;



Καλούνται οι κ.κ Υπουργοί να καταθέσουν τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων και όλη την αλληλογραφία με την PCCW Global, την σύμβαση με την PCCW Global, τα αποδεικτικά καλής εκτέλεσης της σύμβασης και είσπραξης των ανακοινωθέντων ως «εγγυημένων» ποσών καθώς και τις ημερομηνίες καταβολής τους όπως και τις συμβάσεις με τους κατά τόπους υπεργολάβους της PCCW Global και τα συνδρομητικά δίκτυα για κάθε βήμα της εκτέλεσης του έργου, όπως απαιτούν οι κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης  και όπως συνέβαινε στις προηγούμενες συμβάσεις που είχαν προκύψει συνεπεία Διεθνών Ανοιχτών Διαγωνισμών, αφού η προϋπόθεση αυτή παγίως και επί ποινή αποκλεισμού περιλαμβανόταν στις αναγκαίες τυπικές  προδιαγραφές. 



Καλούνται οι Υπουργοί όπως  απαντήσουν στα ανωτέρω και αποστείλουν όλα τα σχετικά έγγραφα είτε στην Ολομέλεια ή στη Μόνιμη  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».