Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η ΣΤΟΝ "ΑΘΗΝΑ 9.84"

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:



* Για Eurogroupκαι Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Το ότι τοEurogroup, χθες, δεν πήρε αποφάσεις, το ότι ο κ. Σόιμπλε -παραδείγματος χάρη- για τη δική μας χώρα έκανε την καταπληκτική δήλωση “ότι μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Σεπτέμβριο”, ότι δεν βιαζόμαστε, δείχνει ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι μπροστά στην καμπύλη και η πολιτική ηγεσία, πίσω. Κι αυτό, δυστυχώς, έχει  ως αποτελέσματα και ταspreadsτης Ιταλίας να ανεβαίνουν σήμερα πάρα πολύ και η εικόνα ολόκληρης της Ευρωζώνης είναι πολύ αρνητική...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτό το οποίο σήμερα χρειάζεται, είναι, πρώτον, να ληφθούν αποφάσεις σήμερα – δηλαδή, όταν λέμε σήμερα, οι αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες. Δεύτερον, πράγματι να αυξηθεί το ταμείο. Να υπάρχει βεβαιότητα, δηλαδή, ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει και να στείλει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης η Ευρωζώνη. Αυτό περίμεναν οι αγορές...».

* Για το ελληνικό χρέος:

«Λογικό είναι, ότι αυτό θα είναι μια από τις κεντρικές αποφάσεις, τις οποίες περιμένουμε να πάρει κάποια στιγμή το Eurogroup. Έτσι, εάν δεν την πάρει τώρα, θα την πάρει το Σεπτέμβριο, είτε με την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που νομίζω πως θα είναι η πιο ασφαλής λύση...».

* Για το δυστύχημα στην Κύπρο:

«Πρόκειται περί μιας τεράστιας τραγωδίας, η οποία αναμφισβήτητα οφείλεται σε εγκληματική αδιαφορία, που φοβάμαι πλέον ότι είναι στο DNAμας, εμάς των Ελλήνων, η αδιαφορία του κράτους...».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε, ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποιες ευαίσθητες πτυχές εξωτερικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων, τις οποίες χειρίστηκε με έναν τρόπο, ενδεχομένως ατυχή, η κυπριακή ηγεσία;

Ντ. Μπακογιάννη:«Νομίζω, ότι πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι σε αυτό. Δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία, για το τι ακριβώς – ή, τουλάχιστον εγώ, δεν έχω τα πλήρη στοιχεία. Είναι βέβαιο, ότι μέσα από τις διεθνείς υποχρεώσεις που η Κύπρος έχει, έπρεπε να υπάρξει μια παρέμβαση...».



* Για αγανακτισμένους και Αλ. Τσίπρα:

«Υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Υπάρχουν οι αγανακτισμένοι που μαζεύτηκαν ορισμένες Κυριακές στο Σύνταγμα και οι οποίοι είναι πολίτες, θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους, τον φόβο τους, την οργή τους... Από την άλλη μεριά, υπάρχουν οργανωμένες ομάδες, οι οποίες είναι ομάδες υπό πολιτική καθοδήγηση, ή ομάδες που έχουν πολιτικό και κομματικό στόχο ή παράνομοι. Δηλαδή, άνθρωποι, οι οποίοι παρανομούν κανονικά...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτή η περίφημη λογική Τσίπρα -η οποία εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι στα τηλεοπτικά κανάλια-, δεν είναι λογική, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικά αποδεκτή μέσα σε μια Δημοκρατία».

Δημοσιογράφος:Ποια είναι η λογική Τσίπρα; Πώς την προσδιορίζετε;

Ντ. Μπακογιάννη:«Η λογική, η οποία δεν καταδικάζει ευθέως και κατηγορηματικά τέτοιου είδους προπηλακισμούς...».

* Για την πλατεία Συντάγματος:

«Πιστεύω, ότι κάκιστα ο Δήμαρχος Αθηναίων και η Ελληνική Αστυνομία δεν έχουν καθαρίσει το Σύνταγμα... Φωνάζεις τους ανθρώπους της Καθαριότητας, φωνάζεις και τη Δημοτική σου Αστυνομία, καλείς και την Αστυνομία και μπαίνεις μέσα και καθαρίζεις. Και καθαρίζεις, διότι δεν θέλω να πιστέψω, ότι ο αγανακτισμένος σήμερα έχει κατανόηση π.χ. για το παρεμπόριο, το οποίο γίνεται. Σήμερα, στην πλατεία Συντάγματος πωλούνται ναρκωτικά, κανονικά. Με συγχωρείτε πολύ, αυτό είναι παράνομη πράξη και πρέπει να καταπολεμηθεί...».