Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Χρήστος Ζώης: η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H απόφαση του Πρωθυπουργού να “σπάσει” το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΠΕΣΑΗΔ) σε δύο Υπουργεία, αποτελεί αναμφίβολα απόπειρα μετακύλισης ευθυνών για την αποτυχία, την αβελτηρία και το έλλειμμα πολιτικής, από την πολιτική ηγεσία σε δομές Διακυβέρνησης.
Για τις συνέπειες του “Καλλικράτη”, που έχουν βυθίσει σε τέλμα και απελπισία την Αυτοδιοίκηση προφανώς δεν φταίει το γεγονός ότι δεν υπήρχε ξεχωριστό Υπουργείο.  Ευθύνη φέρουν όσοι, με αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση και επιμονή, αγνόησαν τις επισημάνσεις, τις προτάσεις και τις επιφυλάξεις μας. Τώρα, αντί μιας καθαρής ομολογίας αποτυχίας, προωθήθηκε η ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου με την «υπόσχεση» ότι έτσι θα αποκατασταθεί η πληγωμένη και εγκαταλελειμμένη Αυτοδιοίκηση.
Για την αντιμετώπιση της στοχοποίησης του έμψυχου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, της απουσίας επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί του, της αδυναμίας έμπνευσης και ενεργοποίησής του, δεν χρειαζόταν ξεχωριστό Υπουργείο.  Για την αντιμετώπιση της πλήρους αποτυχίας πρωτοβουλιών και δράσης στον  χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επί 19 μήνες, δεν χρειαζόταν  ξεχωριστό Υπουργείο.  Αρκούσε η πολιτική ηγεσία να κάνει σωστά, με σχέδιο, αφοσίωση και προσήλωση, τη δουλειά της.
Σήμερα, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Και δεν μπορεί, με επικοινωνιακά κόλπα, αυτή η εικόνα να αποσιωπάται. Η ίδρυση δύο Υπουργείων στη θέση του μέχρι σήμερα ΥΠΕΣΑΗΔ, όχι μόνο δεν συγκαλύπτει τελικά αυτήν την εικόνα, αλλά την καθιστά πιο προφανή από ποτέ».