Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Θανάσης Νάκος...πλημμελή προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, μετά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Επερώτησης, σχετικά με την πλημμελή προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη στιγμή που οι πολίτες, περισσότερο από ποτέ, ζητούν από εμάς λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά κατώτερη των περιστάσεων. Είτε αδρανεί, είτε κωλυσιεργεί ή πειραματίζεται και πάντως τελικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε οδυνηρά αδιέξοδα.
Αυτό κάνει και στα θέματα ασφάλειας και προστασίας της χώρας και των πολιτών. Αντί να θωρακίζει το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων, να ενισχύει το ηθικό και τη συνοχή των δημόσιων λειτουργών και να ενδυναμώνει τη σχέση των πολιτών με τα Σώματα Ασφαλείας, η κυβέρνηση τα κάνει όλα δυσκολότερα. Δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, εμπαίζει τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, και ειδικότερα της Πυροσβεστικής, και παίζει με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.
Δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής, δεν έχει ανακοινωθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης των εμπλεκομένων δυνάμεων και οι πυροσβέστες διατυπώνουν, για πρώτη φορά, τόσο έντονα και ανοικτά την ανησυχία τους για το καλοκαίρι. Και ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης; Ζητάει από τους πυροσβέστες να φέρουν σε πέρας ένα τιτάνιο έργο, την ίδια στιγμή που τους στερεί εργαλεία για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους!
Έχουμε, κατ’ επανάληψη, καταγγείλει τις απαράδεκτες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα εναέρια, πλωτά και εποχούμενα μέσα της Πυροσβεστικής. Και τι κάνει γι’ αυτό η κυβέρνηση; Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, μας ενημέρωσε ότι για τα ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής «είμαστε στο τελευταίο στάδιο καθορισμού των τεχνικών λεπτομερειών που θα μας επιτρέψουν να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός συντήρησης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο με τρείς μήνες»! Έπειτα από 10 και πλέον μήνες αδράνειας, η κυβέρνηση θα προκηρύξει διαγωνισμό τώρα, ώστε να συντηρηθούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και να είναι έτοιμα… μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου! Έως τότε, θα πρέπει προφανώς να κάνουμε το σταυρό μας να μην έχουμε πυρκαγιές… Τα τρία ελικόπτερα κατάσβεσης που έχουν μέχρι σήμερα μισθωθεί, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι θα ίσχυε ό, τι και το 2010 -όταν μισθώθηκαν 12- προφανώς δεν επαρκούν.
Και σαν να μη φτάνει αυτή η δραματική και επικίνδυνη κατάσταση, η κυβέρνηση δοκιμάζει και τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής, με σωρεία άστοχων αποφάσεων, που οδηγούν σε καταβαράθρωση του ηθικού του. Με τα υπηρεσιακά κενά να ξεπερνούν τα 4.200 –αφού μόλις το τελευταίο έτος αποχώρησαν πάνω από 750 πυροσβέστες– με τους 5.386 εποχικούς πυροσβέστες που προσλήφθηκαν να εργάζονται εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι και με τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα να οδηγούν τους πυροσβέστες σε απελπισία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο εξήγγειλε την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς θητείας, αλλά το σχετικό χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε το Μάρτιο δεν τηρήθηκε ούτε στο πρώτο του στάδιο, αφού δεν έχει καν εκδοθεί η προκήρυξη, η οποία προβλεπόταν ότι θα είχε εκδοθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου! Και το εντυπωσιακότερο: τα χρήματα που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για την υπερεργασία των θερινών μηνών (δασικό επίδομα) είναι μειωμένα κατά 350% σε σχέση με το 2009 και δεν επαρκούν ούτε για την πρώτη δόση!
Αυτή είναι η εικόνα που επιθυμεί για τη χώρα στον τομέα της ασφάλειας; Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα προστατεύσει τη χώρα και τους πολίτες;
Αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για όλα αυτά τώρα, πριν να είναι αργά, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για μεγαλύτερα δεινά από αυτά που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα».