Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η Υπουργική απόφαση για τον Κανονισμό λειτουργίας Περιφερειακών Συμβουλίων


Τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του  περιφερειακού συμβουλίου υπέγραψε και έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Ο Κανονισμός (δείτε τον αναλυτικά) περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες του οργάνου,  τον τρόπο εκλογής του  προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου, τις αρμοδιότητες του προέδρου και του γραμματέα, το ρόλο των παρατάξεων, τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης, θέματα ερωτήσεων που υποβάλλονται, τρόπους αναπλήρωσης σε περίπτωση παραίτησης, θέματα ημερήσιας διάταξης και απαρτίας κ.α, ώστε να ισχύσει κοινή διαδικασία για τη λειτουργία όλων των περιφερειακών συμβουλίων της χώρας. Η ισχύς του αρχίζει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η υπουργική απόφαση έχει ως εξής:
«ΘΕΜΑ : Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου

                                                     ΑΠΟΦΑΣΗ
                           Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
                              ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Έχοντας υπόψη :
1.     Τις διατάξεις του άρθρου 167, παρ. 5 του ν.3852 (ΦΕΚ 87 Α) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 282 παρ. 12 του ιδίου νόμου.
2.     Την υπ΄αριθμ. 101/21-2-2011 επιστολή της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος με την οποία μας διαβιβάζεται η από 18-2-2011 απόφαση της  για το σχέδιο κανονισμού  λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου  
3.     Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κωδικοποιήθηκε  με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005  (ΦΕΚ  98 Α΄).
4.     Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
                                                             Άρθρο πρώτο
Εκδίδουμε πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, ο οποίος έχει ως εξής:
Άρθρο 1ο
Περιφερειακές αρχές - συγκρότηση του περιφερειακού συμβουλίου
 Όργανα της περιφέρειας είναι ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, το περιφερειακό συμβούλιο, η οικονομική επιτροπή και η εκτελεστική επιτροπή.
Το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από τους περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι εκλέγονται   με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία. Η θητεία των περιφερειακών συμβούλων είναι πενταετής. Η εγκατάσταση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται την 1ηΣεπτεμβρίου του έτους εκλογής και η θητεία τους λήγει την 31ηΑυγούστου του πέμπτου έτους της θητείας τους.

Άρθρο 2ο
Αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου
Το περιφερειακό συμβούλιο ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που ανήκουν στην περιφέρεια, εκτός από εκείνες που έχουν ανατεθεί με ρητή διάταξη σε άλλο όργανο της περιφέρειας ή έχουν μεταβιβαστεί από το ίδιο το συμβούλιο σε επιτροπή του. Το περιφερειακό συμβούλιο είναι αρμόδιο ιδίως για:
1. την έγκριση και παρακολούθηση της εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας.
2. την έγκριση και παρακολούθηση της εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων κατά την κείμενη νομοθεσία.
3. την έγκριση του προϋπολογισμού και του απολογισμού της περιφέρειας.
4. την επιβολή τελών, εισφορών και δικαιωμάτων.
5. την απαλλοτρίωση ακινήτων.
6. την εκποίηση, ανταλλαγή και δωρεά ακινήτων, καθώς και τη σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων.
7. την αγορά, παραχώρηση χρήσης, μίσθωση και εκμίσθωση κινητών και ακινήτων.
8. τη σύναψη δανείων.
9. την έγκριση του κανονισμού των εργασιών του, του κανονισμού των εργασιών της οικονομικής επιτροπής, της περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης και των επιτροπών του άρθρου 164 και του άρθρου 212 ή 213 του Ν. 3852/2010, καθώς και του οργανισμού των υπηρεσιών της περιφέρειας.
10.  την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων προσωπικού της περιφέρειας.
11.  το πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων και προμηθειών.
12.  τη σύσταση επιτροπών στις οποίες μεταβιβάζει αρμοδιότητές του κατά τις διατάξεις του άρθρου 164 του Ν.3852/2010.
13.  τη σύσταση αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 195 του Ν. 3852/2010.
14.  τον ορισμό των εκπροσώπων της περιφέρειας για την ανάδειξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας (άρθρο 194, παρ. 10, Ν. 3852/2010).
15.  τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης για την συμμετοχή αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας σε άλλες επιχειρήσεις για την προώθηση των αναπτυξιακών σκοπών της περιφέρειας (άρθρο 194, παρ. 4, Ν. 3852/2010).
16.  την απόφαση για λύση υφιστάμενης αμιγούς επιχείρησης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ή διαμερίσματος που έχουν καταργηθεί (άρθρο 199, παρ. 1, Ν. 3852/2010).
17.  την απόφαση για την κατάταξη προσωπικού των αμιγών νομαρχιακών επιχειρήσεων που λύονται σε άλλη επιχείρηση που αναλαμβάνει τους σκοπούς της ή στην περιφέρεια (άρθρο 199, παρ. 3, Ν. 3852/2010).
18.  την απόφαση για την σύσταση δικτύου περιφερειών με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (άρθρο 202, παρ. 2, και άρθρο 203, Ν. 3852/2010).

Άρθρο 3ο
Εκλογή προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου
 1.     Την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου της έναρξης της περιφερειακής περιόδου και την πρώτη Κυριακή του μηνός Μαρτίου του τρίτου έτους αυτής, το περιφερειακό συμβούλιο συνέρχεται για την εκλογή του προεδρείου του. Ειδικά για την περίοδο 2011-2014, η έναρξη της περιφερειακής περιόδου γίνεται τον Ιανουάριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2013 και η συνεδρίαση για την εκλογή του προεδρείου γίνεται την πρώτη Κυριακή του ίδιου μηνός. Κατά το πρώτο έτος της περιφερειακής περιόδου, το περιφερειακό συμβούλιο συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου, ενώ κατά το τρίτο έτος με πρόσκληση του προέδρου του. Αν για οποιονδήποτε λόγο το συμβούλιο δεν προσκληθεί σε συνεδρίαση, τότε συνέρχεται αυτεπαγγέλτως στις 11 το πρωί της ημέρας αυτής.
2.     Στην ανωτέρω συνεδρίαση προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο και, αν αυτός απουσιάζει, ένας σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά της επιτυχίας που προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου. Καθήκοντα ειδικού γραμματέα, κατά μεν τη συνεδρίαση του πρώτου χρόνου της περιφερειακής περιόδου ασκεί ο νεότερος περιφερειακός σύμβουλος κατά δε τη συνεδρίαση του τρίτου έτους ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου. Το συμβούλιο εκλέγει ανάμεσα στα μέλη του, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του. Ο πρόεδρος προέρχεται από την πλειοψηφία, ενώ ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Σε περίπτωση που η μειοψηφία δεν υποδείξει υποψήφιο αντιπρόεδρο ή γραμματέα ή ο υποδειχθείς δεν αποδεχθεί την υποψηφιότητα, στις θέσεις αυτές εκλέγεται σύμβουλος της πλειοψηφίας.
3.     Για την εκλογή του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:  Κατά τη συνεδρίαση που έχει οριστεί για την εκλογή του προεδρείου, ο πλειονοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει μεταξύ των μελών του τον υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειονοψηφήσαντος συνδυασμού. Εάν κανείς από τους ενδιαφερομένους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειονοψηφήσαντος συνδυασμού ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση από τον προεδρεύοντα σύμβουλο.
4.     Στην ίδια συνεδρίαση γίνεται η εκλογή για την ανάδειξη του υποψηφίου για το αξίωμα του αντιπροέδρου και του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου. Οι υποψήφιοι για τα αξιώματα αυτά αναδεικνύονται από το σύνολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας κατά τον ίδιο τρόπο και με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για την ανάδειξη του προέδρου.
5.     Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου διενεργείται η εκλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανάδειξη του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα του οργάνου. Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του προηγούμενου εδαφίου, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία αρκεί η ύπαρξη πλειοψηφίας των παρόντων μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ο σύμβουλος που προεδρεύει διενεργεί μεταξύ αυτών κλήρωση.
6.     Αν δεν επιτευχθεί εκλογή, για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίσθηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται, αναλόγως, οι διατάξεις των προηγούμενων  παραγράφων. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας, ανάλογα με την περίπτωση :
6.1   Αν πρόκειται για την πρώτη διετία της περιφερειακής περιόδου, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε και
6.2   Αν πρόκειται για τη δεύτερη διετία, εκείνοι που είχαν τα αξιώματα αυτά την προηγούμενη διετία.
7.     Τα πρακτικά της εκλογής αποστέλλονται, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών, στον ελεγκτή νομιμότητας ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή ενός δημότη της περιοχής της περιφέρειας κρίνει μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ημέρα παραλαβής των πρακτικών, αν είναι νόμιμη η εκλογή.
8.     Aν ακυρωθεί η εκλογή, επαναλαμβάνεται τη μεθεπόμενη Κυριακή μετά την κοινοποίηση της ακυρωτικής αποφάσεως στην περιφέρεια.
 
Άρθρο 4ο
Παραίτηση
1.       Η παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου υποβάλλεται στο συμβούλιο και οριστικοποιείται, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση. Ο παραιτούμενος παραμένει σύμβουλος και δεν μπορεί να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα μέσα στην ίδια διετία.
2.       Για την εκλογή νέου προέδρου ή αντιπροέδρου ή γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου εφαρμόζεται η διαδικασία του προηγούμενου άρθρου.

Άρθρο 5ο
Αρμοδιότητες του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου 
Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
1.     Συγκαλεί το περιφερειακό συμβούλιο σε συνεδρίαση, καθορίζοντας τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα θέματα που προτείνει ο περιφερειάρχης και η οικονομική επιτροπή, έχει την ευθύνη χωροθέτησης των περιφερειακών παρατάξεων στην αίθουσα συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, καλεί στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου υπαλλήλους της περιφέρειας, υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών και νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα καθώς και ιδιώτες για τη διατύπωση απόψεων ή την παροχή στοιχείων και πληροφοριών για υποθέσεις της περιφέρειας.
2.     Μεριμνά για την έγκαιρη επίδοση, δια της γραμματείας του περιφερειακού συμβουλίου, των προσκλήσεων στους περιφερειακούς συμβούλους τον περιφερειάρχη και τους άμεσα εκλεγμένους  αντιπεριφερειάρχες προκειμένου αυτοί να παραστούν στις συνεδριάσεις και ελέγχει τα αποδεικτικά επίδοσης
3.     Μεριμνά για την έγκαιρη συγκέντρωση όλων των στοιχείων και εγγράφων, καθώς επίσης και των σχετικών εισηγήσεων για τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου
4.     Ανακοινώνει στο περιφερειακό συμβούλιο αναφορές και έγγραφα που απευθύνονται σε αυτό
5.     Διευθύνει τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και λαμβάνει κάθε κατάλληλο μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης και την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, έχοντας την δυνατότητα να διατάξει την αποβολή από την αίθουσα συνεδριάσεων κάθε προσώπου που βρίσκεται στο ακροατήριο και διαταράσσει τη συνεδρίαση. Στο πλαίσιο αυτό εισάγει προς συζήτηση τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, δίνει το λόγο με τη σειρά σε όσους το έχουν ζητήσει, συνοψίζει τις συζητήσεις για κάθε θέμα, θέτει τις προταθείσες θέσεις σε ψηφοφορία, και ανακοινώνει το αποτέλεσμα
6.     Λαμβάνει θέση κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μόνο για τα θέματα που είναι σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και συμμετέχει στην συζήτηση των λοιπών θεμάτων αφού προηγουμένως δώσει τη θέση του διευθύνοντος τη συζήτηση στον αντιπρόεδρο ή τον αναπληρωτή του, επανέρχεται δε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης
7.     Μεριμνά για τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως είναι η ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της περιφέρειας και η έκδοση σχετικού δελτίου τύπου
8.     Ενημερώνει γραπτά τον Ελεγκτή Νομιμότητας για τις αδικαιολόγητες απουσίες των συμβούλων και για την μη εκτέλεση των υποχρεώσεων τους (άρθρο 171 παρ.5).

Άρθρο 6ο
Αναπλήρωση προέδρου
Ο Πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου όταν απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από τον αντιπρόεδρο. Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο αντιπρόεδρος, προεδρεύει όποιος από τους παρόντες συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας όποιος είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση του δικαστηρίου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των επιτυχόντων περιφερειακών συμβούλων.

Άρθρο 7ο
Γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου
1.     Ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου μεριμνά για την σύνταξη των πρακτικών του περιφερειακού συμβουλίου, σημειώνει τα ονόματα των συμβούλων που ζητούν το λόγο κατά σειρά και διαβάζει τον ονομαστικό κατάλογο κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες σημειώνοντας την ψήφο εκάστου.
2.     Τον γραμματέα όταν απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει ένας από τους παρόντες συμβούλους που καλείται από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου
3.     Για τη γραμματειακή υποστήριξη των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου ορίζονται υπάλληλοι της περιφέρειας με απόφαση του περιφερειάρχη, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντα που ορίζονται στο άρθρο 18 του παρόντος κανονισμού. Στους υπαλλήλους αυτούς παρέχεται, για κάθε συνεδρίαση στην οποία λαμβάνουν μέρος, αποζημίωση ίση με τα δύο τρίτα (2/3) της αποζημίωσης που λαμβάνουν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

Άρθρο 8ο
Λειτουργία περιφερειακού συμβουλίου
1.     Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, στην οποία αναγράφει υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο περιφερειάρχης και η οικονομική επιτροπή. Θέματα που είναι κατεπείγοντα συζητούνται πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 13 του παρόντος κανονισμού.
2.     Τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου που απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος. Αν απουσιάζει ή κωλύεται και ο αντιπρόεδρος, καθήκοντα προέδρου ασκεί όποιος από τους παρόντες συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, όποιος είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση του δικαστηρίου.
3.     Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να ζητεί στοιχεία από τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Θέματα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας, η οποία πρέπει να περιέχει πρόταση επί του θέματος. Η εισήγηση μαζί με το φάκελο με τα συνοδευτικά αυτής έγγραφα πρέπει να βρίσκονται στη γραμματεία του περιφερειακού συμβουλίου τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου προκειμένου να καθίσταται δυνατή η ενημέρωση των συμβούλων. Σε περίπτωση κατά την οποία ανακύπτουν νομικά ζητήματα, η απάντηση επί των οποίων είναι κρίσιμη για την λήψη απόφασης από το περιφερειακό συμβούλιο, στον οικείο φάκελο περιέχεται και γνωμοδότηση επ΄ αυτών από νομικό σύμβουλο της περιφέρειας. Το περιφερειακό συμβούλιο έχει το δικαίωμα να ζητά από τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, την εκτελεστική επιτροπή, την οικονομική επιτροπή και τις λοιπές επιτροπές του περιφερειακού συμβουλίου πληροφορίες και στοιχεία που είναι χρήσιμα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.

Άρθρο 9ο
Σύγκληση περιφερειακού συμβουλίου
1.     Το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει υποχρεωτικά, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου γίνονται πάντοτε στο κατάστημα της έδρας της περιφέρειας και είναι δημόσιες. Το συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει σε άλλον τόπο μετά από απόφαση του συμβουλίου. Το συμβούλιο, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) του συνολικού αριθμού των μελών και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.
2.     Ο πρόεδρος καλεί το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται o τόπος, ο χρόνος και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και συνοδεύεται από τις τυχόν υπάρχουσες κατά την έκδοσή της γραπτές εισηγήσεις επί των θεμάτων που θα συζητηθούν. Στην γραπτή εισήγηση πρέπει να περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία του θέματος και οπωσδήποτε να διατυπώνεται η πρόταση του εισηγητή. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της περιφέρειας και αποστέλλεται ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά μαζί με τις τυχόν υπάρχουσες κατά την έκδοσή της γραπτές εισηγήσεις, στους συμβούλους πέντε (5) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση. Στις πέντε πλήρεις ημέρες δεν περιλαμβάνονται η ημέρα αποστολής της πρόσκλησης και η ημέρα πραγματοποίησης της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Ο περιφερειακός σύμβουλος οφείλει αμέσως μετά την εγκατάστασή του να δηλώσει στον πρόεδρο τη διεύθυνση κατοικίας του και τα στοιχεία επικοινωνίας ή να ορίσει με την ίδια δήλωση αντίκλητο στην έδρα της περιφέρειας, στον οποίο θα επιδίδονται οι προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και να ορίσει με την ίδια δήλωση οποιοδήποτε, κατά την επιλογή του, πρόσφορο μέσο για τη γνωστοποίηση. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις η πρόσκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται για ποιο λόγο η συνεδρίαση είναι κατεπείγουσα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.
3.     Ο πρόεδρος καλεί επίσης το συμβούλιο, όποτε το ζητήσει ο περιφερειάρχης, η οικονομική επιτροπή ή το ένα τρίτο (1/3 ) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου με γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Στην περίπτωση αυτή τα θέματα αυτά προηγούνται, έναντι των λοιπών θεμάτων, στη συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με ευθύνη δε των αιτούντων αυτήν συμβούλων, πρέπει, τρεις ημέρες πριν την ορισθείσα συνεδρίαση, να κατατεθεί στη γραμματεία του περιφερειακού συμβουλίου γραπτή εισήγηση επί των προς συζήτηση θεμάτων. Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρίτου (1/3) προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα, εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση μεγαλύτερη ή ίση του ημίσεως (0,5). Οι συνεδριάσεις που συγκαλούνται στη δεύτερη και τρίτη περίπτωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής δεν μπορεί να είναι περισσότερες από μία, αντίστοιχα, το μήνα.
4.     Αν το συμβούλιο δεν συγκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2, ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του. Αν ο πρόεδρος παραλείψει αδικαιολόγητα δύο συνεχείς φορές να καλέσει το συμβούλιο, μπορεί με απόφαση του οικείου Ελεγκτή Νομιμότητας, να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμα, σύμφωνα με την πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010.
5.     Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου καλείται ο περιφερειάρχης και οι άμεσα εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρχες, διαφορετικά η συνεδρίαση είναι άκυρη.
6.     Ο περιφερειάρχης και οι άμεσοι εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρχες  μετέχουν στις συζητήσεις του συμβουλίου χωρίς ψήφο.
7.     Στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να κληθούν οι ευρωβουλευτές, οι βουλευτές των εκλογικών περιφερειών που περιλαμβάνονται στην περιφέρεια και οι δήμαρχοι της περιφέρειας. Επίσης με πρόσκληση του προέδρου μπορεί να καλούνται κατά περίπτωση φορείς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών εφόσον κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τους κατά τη συζήτηση συγκεκριμένου θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.
8.     Εάν προκύψουν λόγοι ανώτερης βίας, που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στο χρόνο που έχει οριστεί με την πρόσκληση, τότε ο πρόεδρος γνωστοποιεί με κάθε πρόσφορο μέσο την αναβολή της συνεδρίασης αναφέροντας τους λόγους της αναβολής. Στην περίπτωση αυτή η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα ίδια θέματα της ημερήσιας διάταξης, μετά την άρση των λόγων της αναβολής της, σε χρόνο που προσδιορίζει ο πρόεδρος. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο για την αναβληθείσα συνεδρίαση να τηρηθεί η προθεσμία των πέντε (5) πλήρων ημερών για την πρόσκληση των συμβούλων.

Άρθρο 10ο
Απαρτία
1.     Το συμβούλιο έχει απαρτία εφόσον τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.
2.     Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία και αν ακόμα αποχωρήσουν μεταγενέστερα λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή, για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά με βάση τον αριθμό των μελών που απαιτούνται για την απαρτία.
3.     Το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί νόμιμα έστω και με ελλιπή σύνθεση που δεν μπορεί πάντως να είναι κατώτερη από τον αριθμό των μελών που απαιτείται για την απαρτία σε όλες τις περιπτώσεις που μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου αποποιηθούν την εκλογή τους, παραιτηθούν, αποβιώσουν, εκπέσουν ή τεθούν σε αργία ή αν οι έδρες τους μείνουν κενές για οποιονδήποτε άλλο λόγο και μέχρι οι κενές θέσεις να συμπληρωθούν με αναπλήρωση ή με εκλογές ή με τη λήξη του χρόνου της αργίας.

Άρθρο 11ο
Διεύθυνση της συζήτησης -  επιβολή της τάξης
1.     Ο πρόεδρος διευθύνει τη συζήτηση, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας, και παίρνει κάθε κατάλληλο μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης και την τήρηση της τάξης και της ευπρέπειας. Οι συζητήσεις του περιφερειακού συμβουλίου πρέπει να γίνονται σε τόνο ήρεμο, με υπευθυνότητα και σύνεση, όπως ταιριάζει σε μέλη δημοκρατικού οργάνου που εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία και ασκεί δημόσιο λειτούργημα.
2.     Εάν οποιοσδήποτε περιφερειακός σύμβουλος ή μέλος της εκτελεστικής επιτροπής συμπεριφερθεί με τρόπο ανάρμοστο ή με απρέπεια στους συναδέλφους του καλείται από τον πρόεδρο να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις ή να ανακαλέσει τα όσα είπε. Στην περίπτωση που αρνείται να συμμορφωθεί, ο πρόεδρος τον ανακαλεί στην τάξη. Ακόμη ανακαλούνται στην τάξη και οι σύμβουλοι που θορυβούν και παρεμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης.
3.     Πριν ο πρόεδρος ζητήσει να γραφτεί στα πρακτικά η ανάκληση στην τάξη ενός ή περισσοτέρων περιφερειακών συμβούλων που παρεκτράπησαν, τον ή τους καλεί προηγούμενα να δικαιολογήσουν την πράξη τους στο σώμα. Στην περίπτωση που το περιφερειακό συμβούλιο αποφασίσει, ύστερα από φανερή ψηφοφορία, ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν είναι ικανοποιητικές, το ζήτημα τελειώνει εκεί. Εάν όμως ο σύμβουλος ή οι σύμβουλοι αρνηθούν να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν ή το περιφερειακό συμβούλιο δεν θεωρήσει τις εξηγήσεις ικανοποιητικές, τότε η ανάκληση στην τάξη γράφεται στα πρακτικά.
4.     Σε ενδεχόμενο όπου και μετά την παραπάνω απόφαση εξακολουθήσει η παρεκτροπή, τότε ο πρόεδρος διακόπτει τη συνεδρίαση, για ορισμένο χρονικό διάστημα που το ορίζει την ίδια στιγμή, μαζί με την αναγγελία διακοπής

Άρθρο 12ο
Διαδικασία συζήτησης  
1.     Οι ομιλίες των συμβούλων πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο σύντομες και πάντοτε μέσα στο θέμα που συζητείται, για να διευκολύνεται η αποδοτικότητα των εργασιών του περιφερειακού συμβουλίου.
2.     Ο πρόεδρος μπορεί να διακόψει τον ομιλητή όταν εξέρχεται του θέματος. Συνιστά στους ομιλητές να τηρούν το απαιτούμενο μέτρο στις εκφράσεις τους και δικαιούται να αφαιρεί το λόγο, όταν ο ομιλητής και μετά την δεύτερη παρατήρησή του προέδρου, συνεχίζει να μακρηγορεί ή να ομιλεί εκτός θέματος.
3.     Η συζήτηση σε κάθε θέμα τελειώνει όταν μιλήσουν όλοι όσοι ζήτησαν τον λόγο εκτός αν παραιτήθηκαν με δήλωσή τους, με επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 13.
4.     Το ακροατήριο πρέπει να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις του συμβουλίου με απόλυτη ησυχία και χωρίς να παίρνει μέρος στις συζητήσεις του συμβουλίου, ούτε να επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει τους ομιλητές, γιατί διαφορετικά ο πρόεδρος μπορεί να διατάξει την αποβολή από το ακροατήριο εκείνου που διαταράσσει τη συνεδρίαση.
5.     Όταν σε κάποιο θέμα που συζητείται παρευρίσκονται ενδιαφερόμενοι, ο πρόεδρος μπορεί, μετά ή πριν τους ομιλητές περιφερειακούς συμβούλους, να δίνει τον λόγο σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων για να εκθέσουν τις απόψεις τους, έχοντας στην διάθεσή τους μέχρι τρία (3) λεπτά ο καθένας.
6.     Στο τέλος της συζήτησης κάθε θέματος ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου συνοψίζει τις προηγηθείσες απόψεις και διατυπώνει την προς ψήφιση απόφαση, την θέτει σε ψηφοφορία και αφού ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο περιφερειακό συμβούλιο, δίνει εντολή για να γραφεί στα πρακτικά η ληφθείσα απόφαση.

Άρθρο 13ο
Συζήτηση θεμάτων ημερήσιας διάταξης
1.     Μετά την έναρξη της συνεδρίασης και πριν από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο πρόεδρος πραγματοποιεί τις ανακοινώσεις του και ανακοινώνει στο περιφερειακό συμβούλιο τα έγγραφα που απευθύνονται σε αυτό, ο δε περιφερειάρχης πραγματοποιεί τις δικές του ανακοινώσεις. Στη συνέχεια διαβάζονται και απαντώνται οι επερωτήσεις, κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος κανονισμού. Επί αυτών δεν γίνεται συζήτηση.
2.     Μετά το πέρας των ανωτέρω, το περιφερειακό συμβούλιο εισέρχεται στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Η σειρά συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μπορεί να μεταβληθεί με απόφαση του συμβουλίου έπειτα από πρόταση του περιφερειάρχη, του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, ή του επικεφαλής παράταξης.
3.     Ο περιφερειάρχης έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητα. Στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου μπορούν να λάβουν το λόγο, εκτός του περιφερειάρχη, οι αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι ειδικοί αγορητές ανά θέμα, οι οποίοι ορίζονται από τις παρατάξεις με σχετική γραπτή δήλωσή τους στο προεδρείο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Η παράταξη της πλειοψηφίας μπορεί να ορίσει μέχρι δυο (2) ειδικούς αγορητές, εκ των οποίων ο ένας είναι ο εισηγητής και κάθε παράταξη της μειοψηφίας έναν ειδικό αγορητή. Για κάθε θέμα μπορεί να μιλά ο επικεφαλής της παράταξης και ο ειδικός αγορητής, εκτός εάν ο επικεφαλής ασκήσει ο ίδιος αυτόν τον ρόλο. Εκτός από τον εισηγητή και οι λοιποί ειδικοί αγορητές καταθέτουν γραπτό κείμενο με τις απόψεις τους στο προεδρείο, το οποίο και αναπτύσσουν προφορικά.
4.     Μετά την εκφώνηση από τον πρόεδρο κάθε θέματος, τις σχετικές εισηγήσεις και τις τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις, ακολουθούν τοποθετήσεις των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων και των ειδικών αγορητών. Οι επιθυμούντες από τους συμβούλους να μιλήσουν οφείλουν να το δηλώσουν, εγγραφόμενοι από τον γραμματέα κατά τη σειρά της δήλωσής τους, στον κατάλογο των ομιλητών που συντάσσεται αμέσως μετά την παρουσίαση της εισήγησης, τις διευκρινιστικές ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων. Δεν επιτρέπεται να δοθεί ο λόγος σε σύμβουλο που δεν γράφτηκε στον κατάλογο ομιλητών κατά το προηγούμενο εδάφιο. Οι σύμβουλοι που επιθυμούν διευκρινιστικές και μόνο ερωτήσεις προς ενημέρωσή τους επί του υπό συζήτηση θέματος, προηγούνται των συναδέλφων τους περιφερειακών συμβούλων, εγγραφόμενοι και αυτοί κατά σειρά δήλωσης σε σχετικό κατάλογο.
5.     Θέματα που δεν αναγράφονται στην ημερήσια διάταξη δεν μπορούν να συζητηθούν νομίμως, εκτός αν προταθούν από τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ή τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων και αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών του να συζητηθούν, εκτός ημερησίας διάταξης. Οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων προηγούνται στις τοποθετήσεις τους από τους συμβούλους. Ουδείς σύμβουλος μπορεί να ομιλήσει πριν λάβει από τον πρόεδρο την άδεια κατά τη σειρά εγγραφής του.  Ο ομιλητής απευθύνεται προς το συμβούλιο και είναι ελεύθερος στην έκφραση γνώμης και ψήφου και αποβλέπει πάντοτε στην ευσυνείδητη εξυπηρέτηση του συμφέροντος όλων των πολιτών.
6.     Κάθε περιφερειακός σύμβουλος έχει δικαίωμα να μιλήσει μια φορά για κάθε θέμα και έχει στη διάθεσή του τρία (3) λεπτά . Ο εισηγητής του κάθε θέματος έχει στη διάθεσή του πέντε (5) λεπτά της ώρας για την πρώτη τοποθέτηση και δυο (2) λεπτά για την δεύτερη. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και ο επικεφαλής περιφερειακής παράταξης έχει στη διάθεσή του πέντε (5) λεπτά της ώρας για την πρώτη τοποθέτηση και δυο (2) λεπτά για τη δεύτερη. Ο ειδικός αγορητής κάθε περιφερειακής παράταξης έχει στη διάθεσή του τρία (3) λεπτά της ώρας για την πρώτη τοποθέτηση και δυο (2) λεπτά για τη δεύτερη. Ο πρόεδρος του σώματος μπορεί να παρατείνει την διάρκεια των ομιλιών των ανωτέρω κατά δυο (2) λεπτά αν τούτο επιβάλλεται από τη φύση του θέματος
7.     Ο περιφερειάρχης λαμβάνει το λόγο κάθε φορά κατά προτεραιότητα. Απαγορεύονται οι διαλογικές συζητήσεις και οι διακοπές, εκτός αν ο ομιλητής επιτρέψει διακοπές και συγκατατεθεί προς τούτο ο πρόεδρος.
8.     Η διάρκεια κάθε συνεδρίασης ορίζεται σε ανώτατο όριο τετράωρη και μπορεί να παραταθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις επί μια (1) ώρα το πολύ, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί με απόφαση που λαμβάνει κατά την έναρξη της συνεδρίασης, να κατανείμει την ανωτέρω χρονική διάρκεια αυτής, κατά θέμα της ημερήσιας διάταξης, ανάλογα με το χρόνο που αυτό απαιτεί και τη βαρύτητά του. Η συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, των ανακοινώσεων και της συζήτησης επί των επερωτήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή (1/2) ώρα και σε εξαιρετικές, κατά την κρίση του περιφερειακού συμβουλίου, περιπτώσεις την μια (1) ώρα.
9.     Στην αρχή της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου κάθε περιφερειακή παράταξη μπορεί να καταθέσει πρόταση έκδοσης ψηφίσματος. Εφόσον το περιφερειακό συμβούλιο αποφασίσει θετικά, οι προτάσεις έκδοσης ψηφισμάτων εντάσσονται ως θέματα της συνεδρίασης στο τέλος της ημερήσιας διάταξης. Δικαίωμα συμμετοχής στη σχετική συζήτηση έχουν ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που το εισηγήθηκε.

Άρθρο 14ο
Θέματα επί της διαδικασίας ή επί προσωπικού
1.     Εάν διατυπωθεί παρατήρηση ότι η συζήτηση διεξάγεται κατά παράβαση του κανονισμού, ο πρόεδρος διακόπτει την διεξαγωγή της και δίνει το λόγο σε αυτόν που έθεσε θέμα διαδικασίας. Ο πρόεδρος δίνει άμεση λύση και η συζήτηση δεν γενικεύεται. Σε κάθε περίπτωση, το περιφερειακό συμβούλιο με απόφασή του μετά από σχετική ψηφοφορία, αποφασίζει για κάθε θέμα σχετικό με την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθείται.
2.     Εάν ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης ή ο περιφερειακός σύμβουλος θέλει να αναφερθεί σε προσωπικό ζήτημα που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, λαμβάνει την σχετική άδεια από τον πρόεδρο και αναφέρεται μόνο στο προσωπικό του θέμα. Ο πρόεδρος υποχρεούται να δώσει το λόγο στον αιτούντα ο οποίος οφείλει να περιορισθεί αποκλειστικά και μόνον στο προσωπικό του ζήτημα, αλλιώς ο πρόεδρος του αφαιρεί το λόγο. Σε κάθε περίπτωση στον σύμβουλο που θέτει προσωπικό ζήτημα, δικαιούται να απαντήσει, εντός τριών (3) λεπτών, ο περιφερειάρχης ή αντί αυτού ένας εκ των αντιπεριφερειαρχών, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου  ή ο περιφερειακός σύμβουλος που έκανε την συγκεκριμένη αναφορά.
3.     Σε περίπτωση καταχρηστικής επίκλησης διαδικαστικών ή προσωπικών ζητημάτων ή προσχηματικής επίκλησής τους με στόχο την καθυστέρηση των εργασιών του περιφερειακού συμβουλίου, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί, με την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου, να επιβάλλει επίπληξη σε βάρος του συμβούλου, η οποία σημειώνεται στα πρακτικά.
Άρθρο 15ο
Λήξη - Διακοπή συνεδρίασης περιφερειακού συμβουλίου.
1.     Η συνεδρίαση λήγει με την ολοκλήρωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
2.     Η συνεδρίαση τερματίζεται και πριν εξαντληθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ύστερα από απόφαση του συμβουλίου που λαμβάνεται  μετά από πρόταση του προέδρου ή του περιφερειάρχη ή του ενός τρίτου (1/3) των μελών του. Επίσης διακόπτεται η συνεδρίαση για την επόμενη ή για άλλη συγκεκριμένη μέρα, με την ίδια διαδικασία. Αν υπάρχει παρόμοια πρόταση για διακοπή που έχει απορριφθεί, δεν υποβάλλεται νέα, αν δεν περάσει τουλάχιστον μια ώρα από την απόρριψη της προηγούμενης.
Εάν διακοπεί η συνεδρίαση για την επομένη ή άλλη συγκεκριμένη ημέρα η διάρκειά της δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τριών ωρών.
3.     Η διακοπή της συνεδρίασης ανήκει στη δικαιοδοσία του προέδρου. Η διακοπή όμως για διάστημα μεγαλύτερο της μισής ώρας επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει συναίνεση του συμβουλίου.
4.     Μετά την κήρυξη της λήξης της συνεδρίασης από τον πρόεδρο, το συμβούλιο δεν μπορεί και αν ακόμη βρίσκεται σε απαρτία, να συνεχίσει τη συνεδρίαση. Τέτοια συνεδρίαση είναι παράνομη και οι αποφάσεις που παίρνονται σε αυτήν είναι άκυρες.
5.     Ο αντιπρόεδρος ή νόμιμος αναπληρωτής του προέδρου, δεν έχει δικαίωμα να προκαλέσει συνέχιση της συνεδρίασης και να προεδρεύσει αυτής.

Άρθρο 16ο           
Ερωτήσεις - Επερωτήσεις- Αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων
1.     Κάθε σύμβουλος έχει δικαίωμα να καταθέτει γραπτές ερωτήσεις οι οποίες απαντώνται γραπτά από τον περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεσή τους. Κάθε σύμβουλος έχει δικαίωμα να καταθέτει γραπτές επερωτήσεις για τις περιφερειακές υποθέσεις. Επί των επερωτήσεων απαντά ο περιφερειάρχης ή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, πριν από την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, εφόσον η επερώτηση κατατέθηκε οκτώ (8) ημέρες πριν από την συνεδρίαση. Εάν η επερώτηση κατατέθηκε μετά την παρέλευση της προαναφερόμενης προθεσμίας η απάντηση μπορεί να δοθεί είτε στην επόμενη είτε στην μεθεπόμενη συνεδρίαση κατά την κρίση του επερωτώμενου. Σε περίπτωση κατάθεσης μεγάλου αριθμού επερωτήσεων ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να αναβάλει την συζήτηση για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση τυχόν νέες επερωτήσεις συζητούνται μόνο αν έχουν κατατεθεί τουλάχιστον οκτώ (8) ημέρες πριν τη συνεδρίαση αυτή.
2.     Οι ερωτήσεις αφορούν την αίτηση και μόνον πληροφοριών για το αν αληθεύει μια είδηση ή ένα περιστατικό ή αν έλαβε γνώση ο περιφερειάρχης ή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και ποια μέτρα έλαβε ή πρόκειται να λάβει. Οι επερωτήσεις έχουν σκοπό τον έλεγχο του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών για ζητήματα άμεσης επικαιρότητας, με διερεύνηση των αιτιών ή του σκοπού για τον οποίο έγινε ή παραλήφθηκε ένα γεγονός ή μια πράξη.
3.     Οι ερωτήσεις και επερωτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν σαφή διατύπωση του θέματος στο οποίο αναφέρονται. Ο πρόεδρος τις καταχωρεί σε περίληψη στο επί τούτου τηρούμενο βιβλίο και τις κοινοποιεί στον ερωτώμενο ή στον επερωτώμενο.
4.     Αν η επερώτηση δεν μπορεί για αντικειμενικούς λόγους να συζητηθεί λόγω έλλειψης στοιχείων, τότε θα πρέπει να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
5.     Κατά τη συζήτηση της επερώτησης, προηγείται προφορική ανάπτυξη από τον επερωτώντα και ακολουθεί απάντηση του περιφερειάρχη ή του αντιπεριφερειάρχη. Εάν η επερώτηση υπογράφεται από περισσότερους, αναπτύσσεται προφορικά από τον πρώτο εξ αυτών που την υπογράφουν. Για την ανάπτυξη κάθε επερώτησης παρέχεται στον υποβάλλοντα σύμβουλο χρόνος μέχρι πέντε (5) λεπτών. Η όλη συζήτηση πάνω σε μια επερώτηση περιορίζεται μεταξύ του επερωτώντος συμβούλου και του περιφερειάρχη ή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.
6.     Κάθε περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να καταθέτει στη γραμματεία του περιφερειακού συμβουλίου αίτηση για κατάθεση εγγράφων που αφορούν μια υπόθεση. Η αίτηση πρέπει να αφορά συγκεκριμένο θέμα που θα προσδιορίζεται πλήρως. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου διαβιβάζει την αίτηση προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος οφείλει να δώσει αντίγραφα όλων των στοιχείων στον αιτούντα σύμβουλο, εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος που το απαγορεύει, και τον οποίο θα πρέπει να εκθέσει στο περιφερειακό συμβούλιο.
7.     Με την ίδια διαδικασία ζητούνται έγγραφα από τον πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου νομικού προσώπου της περιφέρειας για ζητήματα αρμοδιότητας του νομικού προσώπου. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου υποχρεούται να δώσει αντίγραφα όλων των στοιχείων στον αιτούντα σύμβουλο εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος που το απαγορεύει τον οποίο πρέπει να αναφέρει με πλήρη αιτιολογία.
Άρθρο 17ο
Αποφάσεις - Ψηφοφορίες
1.     Το συμβούλιο αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που να ορίζει διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου, εκτός αν η ψηφοφορία είναι μυστική, οπότε αυτή επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά, η τυχόν δε νέα ισοψηφία ισοδυναμεί με απόρριψη.
2.     Ο εισηγητής ενός θέματος έχει δικαίωμα να κάνει δεκτές τροπολογίες που εισηγούνται μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Ο πρόεδρος θέτει σε ψηφοφορία κάθε πρόταση, όπως διαμορφώνεται μετά τις τροπολογίες που έχει κάνει δεκτές ο εισηγητής και η πρόταση ψηφίζεται μια φορά και στο σύνολό της. Αν υπάρχει αντίρρηση για το αποτέλεσμα, αποφαίνεται και πάλι το περιφερειακό συμβούλιο χωρίς συζήτηση. Αν υπάρχουν τροπολογίες που δεν έχουν γίνει δεκτές από τον εισηγητή, τίθενται από τον πρόεδρο προς ψήφιση, πριν την ψήφιση της πρότασης του εισηγητή, χωρίς άλλη συζήτηση επ΄ αυτών.
3.     Αν ζητηθεί από τον πρόεδρο ή το ένα τέταρτο (¼) των μελών του ονομαστική ψηφοφορία, η διεξαγωγή της γίνεται με ονομαστική κλήση των παρισταμένων μελών. Στην περίπτωση αυτή διαβάζεται ο κατάλογος των συμβούλων και κατά σειρά σημειώνεται η ψήφος τους.
4.     Η ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο είναι φανερή, εκτός από τις περιπτώσεις που ο νόμος ρητά ορίζει να είναι μυστική.
5.     Δεν επιτρέπεται διακοπή ψηφοφορίας για να δικαιολογήσει ο σύμβουλος την ψήφο του. Μπορεί να δικαιολογήσει την ψήφο του μετά την ψηφοφορία με δήλωσή του.
6.     Η φανερή ψηφοφορία γίνεται με ανάταση του χεριού, με προφορική δήλωση ή συγχρόνως και με τα δύο.
Κάθε μέλος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά της πρότασης, να απέχει από την ψηφοφορία ή να ψηφίσει λευκό. Για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας λαμβάνονται υπόψη μόνο οι θετικές ψήφοι υπέρ της πρότασης. Αν μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι.

Άρθρο 18ο
Πρακτικά συνεδριάσεως
1.     Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τηρούνται πρακτικά με ευθύνη του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου. Τα πρακτικά καταρτίζονται με τη βοήθεια μαγνητοφωνικής ή μαγνητοσκοπικής συσκευής ή με κάθε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο. Ο αρμόδιος περιφερειακός υπάλληλος κρατεί παράλληλα και πρόχειρα συνοπτικά πρακτικά.
2.     Τα απομαγνητοφωνημένα ή απομαγνητοσκοπημένα πρακτικά αποτυπώνονται γραπτά και τα σχετικά φύλλα αριθμεί και μονογράφει ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου. Στο τέλος του έτους, τα πρακτικά αυτά βιβλιοδετούνται, με ευθύνη του προέδρου και του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου. Αν σε κάποια συνεδρίαση δεν είναι δυνατή η χρήση μαγνητοφωνικής ή μαγνητοσκοπικής συσκευής, τηρούνται πρόχειρα συνοπτικά πρακτικά, τα οποία αντιγράφονται και φέρουν τη μονογραφή του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Τα φύλλα αυτά παίρνουν αρίθμηση που αποτελεί συνέχεια της αριθμήσεως των απομαγνητοφωνημένων ή απομαγνητοσκοπημένων πρακτικών και βιβλιοδετούνται μαζί με αυτά. Η μη τήρηση των πρακτικών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνιστά πειθαρχικό αδίκημα για τον πρόεδρο και τον γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου.
3.     Τα πρακτικά, τα οποία ορίζουν οι προηγούμενες παράγραφοι, υπογράφονται από τα μέλη του προεδρείου και τον γραμματέα και επικυρώνονται στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
4.     Τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης παίρνουν ιδιαίτερο αύξοντα αριθμό, με διακεκριμένη αρίθμηση κατ' έτος. Πρακτικό συντάσσεται και όταν η συνεδρίαση ματαιώνεται για οποιονδήποτε λόγο. Κάθε απόφαση του συμβουλίου παίρνει ιδιαίτερο αριθμό και στην αρχή κάθε χρόνου γίνεται νέα αρίθμηση.
5.     Οποιοσδήποτε περιφερειακός σύμβουλος το ζητήσει μπορεί να λάβει αντίγραφα των πρακτικών ή να λάβει πλήρη γνώση αυτών ή ηλεκτρονικό αντίγραφο στην περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων.
6.     Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με ευθύνη του γραμματέα, δημοσιεύεται πίνακας στον οποίο σημειώνονται τα θέματα που συζητήθηκαν, ο αριθμός των αποφάσεων και περίληψη του περιεχόμενου τους. Ο πίνακας αυτός αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της περιφέρειας, παράλληλα με την εφαρμογή άλλων διατάξεων που προβλέπουν τυχόν ειδικό τρόπο για τη δημοσίευση των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου.
7.     Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει, εγγράφως, κυρωμένα αντίγραφα συγκεκριμένων πρακτικών και αποφάσεων ή να λάβει πλήρη γνώση αυτών στην περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων.
8.     Η μη δημοσίευση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα  της περιφέρειας συνιστά λόγο ακυρότητας αυτών ενώ αποφάσεις που δεν αναρτώνται στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» βάσει του ν. 3861/2010 δεν εκτελούνται.

Άρθρο 19ο
Περιφερειακές παρατάξεις
1.     Τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ανήκουν σε περιφερειακές παρατάξεις ανάλογα με το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί, ανεξαρτήτως αριθμού εκλεγέντων.
2.     Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης και στην περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή αδυναμίας του, ο σύμβουλος που εκλέγεται από την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη.
3.     Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον περιφερειάρχη οι επικεφαλής των παρατάξεων εκφράζουν τις απόψεις τους σύμφωνα με τη σειρά εκλογής τους.
4.     Μέλος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη περιφερειακή παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.
5.     Εάν η περιφερειακή παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγράψει σύμβουλο, ο οποίος είναι μέλος της.
6.     Το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου, της οικονομικής επιτροπής ή των επιτροπών του περιφερειακού συμβουλίου, όπου έχει εκλεγεί ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιπεριφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξη στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών της, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη της, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.
7.     Για την αποδοτικότερη λειτουργία των περιφερειακών παρατάξεων η περιφερειακή αρχή τους παραχωρεί κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και γραμματειακή υποστήριξη.

Άρθρο 20ο
Ειδική δημόσια συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων του περιφερειάρχη και της εκτελεστικής επιτροπής
1.     Κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της περιφέρειας.
2.     Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται μέχρι 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, με εξαίρεση το πρώτο έτος της εγκατάστασης των περιφερειακών αρχών και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται τα μέλη της επιτροπής περιφερειακής διαβούλευσης και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Το περιφερειακό συμβούλιο μετά από εισήγηση του προέδρου επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.
3.     Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής από τον περιφερειάρχη τοποθετούνται οι μετέχοντες. Ο χρόνος ομιλίας  κάθε μετέχοντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά. Οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων έχουν δικαίωμα ομιλίας διάρκειας έως δέκα (10) λεπτών και το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι αντιπεριφερειάρχες, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η μέγιστη χρονική διάρκεια της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης είναι τρεις (3) ώρες.
4.     Στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του παρόντος άρθρου, αμέσως μετά την έκθεση πεπραγμένων που παρουσιάζει ο περιφερειάρχης, ο λόγος δίνεται στον περιφερειακό συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης ο οποίος παρουσιάζει την προβλεπόμενη στο άρθρο 179 παρ. 4 ετήσια έκθεσή του. Η έκθεση συζητείται στην ίδια συνεδρίαση. Ο περιφερειακός συμπαραστάτης έχει δικαίωμα να δευτερολογήσει με αγόρευση διάρκειας έως δέκα (10) λεπτών. Οφείλει να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις ή παρατηρήσεις που διατυπώνονται από τους μετέχοντες στη συζήτηση. Ο περιφερειακός συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της περιφερειακής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του. Η ετήσια έκθεση που περιλαμβάνει και τις ειδικές προτάσεις του περιφερειακού συμπαραστάτη αναρτάται στην ιστοσελίδα της περιφέρειας με φροντίδα των περιφερειακών υπηρεσιών.
5.     Η περιφέρεια μεριμνά για τη μετάδοση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης από τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, καθώς και για τη χρήση κάθε άλλου πρόσφορου μέσου ενημέρωσης των πολιτών.
6.     Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 167 του νόμου 3852/2010 για τη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου.
7.     Στην ειδική συνεδρίαση του παρόντος άρθρου και στη συνεδρίαση που συγκαλείται όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου, συζητούνται μόνο τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Άρθρο 21ο
Υποχρεώσεις συμβούλων
1.     Ο σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση.
2.     Οι σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να ασκούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους, συμμετέχοντας, χωρίς απουσίες, εκτός αν έχουν κώλυμα, στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και όλων των επιτροπών, στις οποίες τους έχει ορίσει το περιφερειακό συμβούλιο και να παραμένουν μέχρι τη λήξη τους, ώστε να διευκολύνονται οι εργασίες του περιφερειακού συμβουλίου και να μην καθυστερεί η ομαλή πορεία αντιμετώπισης των προβλημάτων και των υποθέσεων της περιφέρειας.
3.     Οι σύμβουλοι οφείλουν να προσέρχονται στη συνεδρίαση την ορισμένη ώρα και θεωρούνται παρόντες μέχρις ότου δηλώσουν στο προεδρείο ότι αποχωρούν. Οι σύμβουλοι υπογράφουν σε ειδικό για την πιστοποίηση της παρουσίας τους βιβλίο. Περιφερειακός σύμβουλος που προσέρχεται μετά την έναρξη της συνεδρίασης οφείλει να ειδοποιήσει το προεδρείο, ο δε γραμματέας να αναγγείλει την προσέλευση του συμβούλου για να γραφεί στα πρακτικά. Περιφερειακός σύμβουλος που αποχωρεί πρόσκαιρα ή οριστικά πρέπει να δηλώνει την αποχώρησή του στο προεδρείο, η οποία αποχώρηση πρέπει να καταχωρείται στα πρακτικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επιστροφής συμβούλου.
4.     Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης. Σύμβουλος που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου.
5.     Σε σύμβουλο που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010, η πειθαρχική ποινή της αργίας ή η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας.
6.     Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου έχει το καθήκον να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συμβούλου από τρεις (3) ή περισσότερες συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) συνεχείς μήνες. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου αποτελεί το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος.
7.     Ο περιφερειακός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση και λήψη απόφασης του συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του, έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Απόφαση που λαμβάνεται κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη. Σε σύμβουλο που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του νόμου 3852/2010, η πειθαρχική ποινή της αργίας ή η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Άρθρο 22ο
Ισχύς - Εφαρμογή άλλων διατάξεων - Τροποποίηση κανονισμού
  1. Η ισχύς του παρόντος κανονισμού αρχίζει από τη δημοσίευσή του.
  2. Για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα κανονισμό, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) και αναλογικά οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, ΦΕΚ 45 Α΄).
  3. Η τροποποίηση του κανονισμού αυτού γίνεται κατόπιν αποφάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.
Άρθρο  Δεύτερο
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".