Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Αμέσως μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών είχε αναγκαστεί να αποσύρει το νομοσχέδιο για τον τζόγο και να παραπέμψει το ζήτημα στην κυβέρνηση, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούσε ότι “εάν δεν υπήρχε η απεργία των τηλεοπτικών δελτίων, πιθανότατα δεν θα είχαμε τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση. Ίσως και να μην είχαμε καν κυβέρνηση!”...


Και καθώς η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας μένει, πια, χρονικά πίσω μας, το κλίμα που αναδεικνύεται όχι μόνο από αρκετά μέλη της κοινβουλευτικής ομάδας αλλά και, πλέον, και από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ανάλογο: “Αν δεν είχαμε τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Βουδαπέστη από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, ίσως οι εξελίξεις να ήταν δραματικές!”

Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε δραματικές πολιτικές εξελίξεις; Η επιστροφή στην αμιγώς ελληνική πραγματικότητα συμπίπτει με την ανάγκη να παρουσιαστεί – όπως και έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου – το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, τα οποία έχει επιβάλει ο εκτροχιασμός, κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, του ελλείμματος του 2010, καθώς και η μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
“Δεν αντέχει η κοινωνία άλλα μέτρα…”

Η Τρόικα έχει θέσει ατύπως ως όριο την 15η Μαϊου, προκειμένου το νομοσχέδιο να έχει καταστεί νόμος του Κράτους. Οι δε ρυθμίσεις του, καθώς παραπέμπουν σε νέες περικοπές εισοδήματος για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών – και όχι μόνο, όπως λένε έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει νέα δέσμη μέτρων. Ορισμένοι το προχωρούν και πιο μακριά: “Αν δεν μπορεί να θυσιαστεί ο Παπακωνσταντίνου, αν δεν μπορεί άλλος υπουργός να βγει μπροστά για να περάσουν τα μέτρα κι αν από αυτά εξαρτάται η ομαλή πορεία της δανειοδότησης της χώρας από την Τρόικα, τότε η λύση βρίσκεται μόνο στις κάλπες!”

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει τη μεγαλύτερη βάση παρά ποτέ τους τελευταίους μήνες – πόσο μάλλον που δεν διαφαίνεται η προοπτική να δοθεί αποτελεσματική λύση με έναν ανασχηματισμό, αφού κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί στον θώκο του υπουργείου Οικονμικών χωρίς να υπάρξει διαφοροποίηση πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με έναν κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει για την ανίχνευση των προθέσεων ενός ικανού αριθμού βουλευτών για το επόμενο χρονικό διάστημα, εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο. Και η επιστροφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τη Βουδαπέστη είναι σίγουρο ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις.
Ίσως και δραματικές...
FIMOTRO